Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Ένα ακόμα αντίο για τον Stephen HawkingΔυστυχώς, ένας από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς επιστήμονες του αιώνα μας, ο Stephen Hawking, πέθανε αυτή τη βδομάδα. Ο θάνατος του αφήνει το ανθρώπινο είδος φτωχότερο. Όμως τι σημαντικό είχε κάνει ο Hawking για το ανθρώπινο είδος μας; Τι μας προσέφερε;

Η αλήθεια είναι πως ένα απλοϊκό μυαλό, σαν το δικό μου, δεν θα μπορούσε ποτέ να καταλάβει σε βάθος και ουσιαστικά, στον μέγιστο βαθμό, την πραγματική συνεισφορά του Hawking στην επιστήμη. Είναι δύσκολο, για τους απλούς ανθρώπους να κατανοήσουν τη θεωρεία του απέραντου σύμπαντος, τις μαύρες τρύπες και την γενική θεωρεία της σχετικότητας. Αυτό λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε είναι να απολαύσουμε τα ταξίδια που μας προσφέρουν επιστήμονες του μεγέθους του Hawking.

Αν λοιπόν κάποιος διαβάσει το "Χρονικό του χρόνου", το best seller του Hawking, που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως θα ταξιδέψει σε έναν κόσμο όμορφο, απέραντο και σχεδόν μαγικό. Είναι υπέροχο, επιστήμονες που το μυαλό τους λειτουργεί περισσότερο με μαθηματικά και λεπτομέρεια να μπορούν να σου μεταφέρουν τις περιπέτειες τους από την ανακάλυψη του σύμπαντος. Γιατί γι αυτό ακριβώς πρόκειται. Ο Hawking, μαζί με άλλους επιστήμονες, ελευθερώθηκαν από την σπηλιά του Πλάτωνα, είδαν τον κόσμο και τον περιγράφουν σε εμάς που ακόμα θεωρούμε τις σκιές πραγματικότητα.

Από έναν επιστήμονα όμως, σίγουρα, περιμένεις ανακαλύψεις. Περιμένεις να μεταφέρει γνώση και να ανακαλύψει γνώση που δεν υπήρχε πριν. Έτσι, μπορεί η συνεισφορά του Hawking να είναι σημαντική στην επιστήμη ( στην επιστήμη μόνο συνεισφορά μπορεί να κάνει ο κάθε επιστήμονας) όμως δεν είναι αυτό που τον έκανε γνωστό και οικείο στην λαϊκή κουλτούρα.


Ο Hawking είχε την ατυχία να ζει για μεγάλο μέρος της ζωής του σε ένα καροτσάκι και να μιλάει με την βοήθεια μηχανών. Από τα 21 του χρόνια περίπου που διαγνώστηκε με πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας κάθε του μέρα ήταν η τελευταία. Όμως εκείνος κατάφερε να ξεπεράσει την σκέψη αυτή. Κάθε μέρα, ενώ ήξερε πως μπορεί να είναι η τελευταία του, έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει στο πεδίο που αγαπούσε. 

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος δεν ήταν απλά ένας σημαντικός επιστήμονας, ένα ανθρώπινο μυαλό που ξεπερνούσε τα συνηθισμένα αλλά ήταν ένα παράδειγμα για όλους εμάς. Εμάς που έχουμε την υγεία μας, τα πόδια μας, τα χέρια μας και το στόμα μας και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά για να καθόμαστε τεμπελιάζοντας, να μουτζώνουμε τους άλλους και να πούμε για το χθεσινό Big Survivor Chef. 

Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, παρά τα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο του δεν παράτησε αυτό που αγαπούσε. Έζησε για την αστροφυσική και την επιστήμη και άφησε κληρονομιά στο ανθρώπινο είδος. Όμως διέψευσε και την ίδια την επιστήμη που δεν του έδινε χρόνο ζωής. Ο Hawking, σύμφωνα με τους γιατρούς έπρεπε να είχε πεθάνει 45 χρόνια πριν, όμως τελικά ακόμα και η επιστήμη κάνει μερικές φορές λάθος.

Και μπορεί κάποιοι να πουν πως βοηθήθηκε από τις διάφορες εταιρείες που του έδιναν τεχνολογικά θαύματα για να μπορεί να μιλάει και ναι επικοινωνεί και ότι αυτό δεν θα συνέβαινε σε απλούς ανθρώπους. Όμως, πόσοι από τους υγιείς ανθρώπους, που μπορούν να τρέχουν και να μιλάνε, προσπαθούν να κάνουν αυτό που αγαπούν και δεν εγκλωβίζουν τους εαυτούς τους σε ψυχολογικά κελιά.


Σε κάθε περίπτωση ο θάνατος του Hawkins αφήνει το ανθρώπινο είδος φτωχότερο. Άντιο λοιπόν κύριε Stephen Hawkins.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου