Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

Όταν τα δεδομένα μεγαλώσουν...Η ανθρώπινη γνώση και η μετάδοση της ήταν σημαντική για την εξέλιξη μας. Αρχικά η αποθήκευση και μετάδοση γνώσης μεταφερόταν από γενιά σε γενιά όμως όσο η γνώση αυξανόταν τόσο τα δυσκολότερο γινόταν να συνεχιστεί αυτή η πρακτική. Ευτυχώς, ανακαλύφθηκε η τυπογραφία.

Από τότε μέχρι τώρα ο άνθρωπος έχει καταφέρει να διατηρήσει την γνώση του παρελθόντος και να την κάνει ευκολότερα προσβάσιμη από όσο ήταν την εποχή των σπηλαίων. Δεν χρειάζεται να έρθει ο δάσκαλος για να σου πει για την ανατομία του ανθρωπίνου σώματος αν έχεις ένα βιβλίο με καλό σχεδιάγραμμα και περιγραφή. Όμως η ανθρώπινη γνώση δεν είναι μόνο η επιστήμη.

Ο άνθρωπος έχει την τάση να θέλει να αποθηκεύει τα πάντα. Φωτογραφίες από το παρελθόν του, οικογενειακά βίντεο αλλά και ζωγραφιές ή ιστορίες που δημιουργούσε μικρός. Κάποτε όλα αυτά ήταν δυσκολότερο να αποθηκευτούν χωρίς να χάσουν την αυθεντικότητα τους. Το χαρτί σκιζόταν, η φωτογραφία ξεθώριαζε, το βίντεο χαλούσε. Όμως στην ψηφιακή εποχή μπορούμε να κρατήσουμε όλη αυτή τη πληροφορία χωρίς να επηρεαστεί από την φυσική φθορά. Επίσης, το να αποθηκεύουμε στιγμές της ζωής μας έχει γίνει τόσο φθηνό που θέλουμε να αποθηκεύουμε στη κυριολεξία τα πάντα.

Όμως, πόσο μεγάλη είναι η δυνατότητα που μας παρέχει η τεχνολογία να αποθηκεύουμε δεδομένα. Σίγουρα, κάποια στιγμή το μέγεθος των δεδομένων θα είναι τόσο μεγάλος που τα μέσα που έχουμε τώρα διαθέσιμα δεν θα μπορούν να το χειριστούν. Όμως η επιστήμη δεν τα παρατάει.

Πειράματα έχουν δείξει πως μπορούμε να αποθηκεύσουμε πληροφορία με την μορφή DNA. Ακόμα βέβαια δεν έχουμε καταφέρει να την ανακτήσουμε την πληροφορία όμως αν συνδυάσουμε τους κβαντικούς υπολογιστές (απαραίτητοι αν έχουμε μεγάλη ποσότητα δεδομένων) τότε θα μιλούσαμε για μια νέα εποχή στη πληροφορική. Ίσως και μια εντελώς διαφορετική επιστήμη από αυτή που είναι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου