Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018

CES 2018: H Linda, το Aibo, το αμάξι απ' το μέλλον και το όνειρο του TeslaΆλλη μια CES πέρασε και οι εταιρείες ηλεκτρονικών έβαλαν τα δυνατά τους για να μας εντυπωσιάσουν. Όμως, πόσες από αυτές τις συσκευές που είδαμε θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο; Πόσες και ποιες από αυτές τις συσκευές θα ήταν χρήσιμες για τον μέσο χρήστη, για τον κοινό θνητό, που το μόνο που θέλει είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιντερνετ. Οι παρακάτω λοιπόν συσκευές, είναι αυτές που θεωρώ εγώ πως θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και να έχουν πρακτική εφαρμογή από όλους.

Project Linda: Εκ πρώτης όψεως το Project Linda είναι ακόμα ένα docking station για κινητά και αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα. Τι όμως το κάνει τόσο διαφορετικό από άλλες, παλαιότερες υλοποιήσεις; Φαίνεται να δουλεύει. 

Η τάση αυτή των τελευταίων ετών με τις φορητές συσκευές να είναι ο βασικός υπολογιστής για να μπει κάποιος στο internet και να κάνει τις δουλείες του με απωθεί. Όμως σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον, αν είσαι από αυτούς που ταξιδεύουν συχνά, να μπορείς εύκολα να έχεις τον προσωπικό σου υπολογιστή με όλη τη δουλειά σου, πάνω σου κάθε στιγμή. 

Το Project Linda λοιπόν μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους με ένα docking station που το κινητό αποκτά τον ρόλο του touch-pad ή μιας δεύτερης βοηθητικής οθόνης και ο χρήστης πλέον έχει τον υπολογιστή του με την ευκολία χρήσης ενός laptop. 

Και επειδή εγώ θέλω το open source να είναι δυνατό για τα επόμενα χρόνια νομίζω πως Linux based smartphones που θα μπορούν να το κάνουν αυτό θα βοηθούσαν σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση και των δύο τεχνολογιών (Project Linda - Linux)

Τι χρειάζεται όμως για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο; Ό,τι ακριβώς χρειάζεται ολόκληρος ο κόσμος για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Standards. Πρότυπα και κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν από όλους όσους θα συμμετέχουν σε αυτό ώστε να μην έχουμε ασυμβατότητες μεγέθους και σχήματος smartphone ή δυνατοτήτων λογισμικού.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θέλω να πω πως η Razer πάντα προσπαθεί να κάνει την υπέρβαση στο χώρο της τεχνολογίας. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και πριν μερικά χρόνια με το Project Christine, που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο φάσμα.Το νέο Aibo της Sony: Τώρα θα πει κάποιος, σε τι μπορεί να προσφέρει ένα παιχνίδι για παιδιά στην τεχνολογία. Κι όμως νομίζω πως από την "γέννηση" του πρώτου Aibo καμιά 15 - 20 χρόνια πριν δεν είδε κάποιος ένα παιχνίδι αλλά το μέλλον.

Μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη και την προσπάθεια να εξομοιώσουμε την συμπεριφορά ενός ζώου ώστε να μοιάζει σε εμάς τους ανθρώπους περισσότερο οικείο και λιγότερο "ψυχρό". Το να αντιδρά ένα τέτοιο ρομπότ στα κελεύσματα του αφεντικού του δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί (διάολε οι υπολογιστές βασίζουν την ύπαρξη τους πάνω στις εντολές του αφεντικού τους) όμως το να αντιδρά με τρόπο που μόνο ένα ζωντανό σκυλί θα έκανε είναι κάτι από το μέλλον.

Σύμφωνα με την Sony, το ρομπότ θα συλλέγει πληροφορίες από την κάμερα που υπάρχει εγκατεστημένη στη μύτη του και θα μπορεί να αναγνωρίσει τα αφεντικά του και να έχει ξεχωριστή σχέση με κάποιον που παίζει μαζί του περισσότερο. Αν ο χρήστης θέλει μπορεί η κάμερα αυτή να συλλέγει στοιχεία και να τα στέλνει στους servers της Sony ώστε να κάνει τον Aibo ακόμα πιο έξυπνο.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του Aibo είναι η δυνατότητα του κορμιού του να κινηθεί καλύτερα στο χώρα. Έχει περισσότερα ευλύγιστα σημεία  από το προηγούμενο μοντέλο και χάρης την κάμερα στο πίσω μέρος μπορεί να έχει καλύτερη γνώση του περιβάλλοντος του. Όμως ακόμα και έτσι το να πιάσει το κόκκαλο ήταν δύσκολο κάτι που δείχνει πως το μέλλον που θα έχουμε ρομποτικούς υπηρέτες αργεί ακόμα.

Για την ώρα το νέο Aibo, όπως και το προηγούμενο μοντέλο, θα πουληθεί μόνο στην Ιαπωνία και αμφιβάλω αν θα δει τα ράφια του υπόλοιπου κόσμου αφού κάτι τέτοια γκαντζετάκια είναι περισσότερο αγαπητά στην Ιαπωνία από οπουδήποτε αλλού.Byton, το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο από το μέλλον: Δεν είμαι λάτρης τον αυτοκινήτων, για την ακρίβεια είμαι από τους λίγους ανθρώπους που δεν τους αρέσει καν η οδήγηση αλλά ούτε και τα αυτοκίνητα σαν χόμπι. Για μένα το αυτοκίνητο είναι το εργαλείο που θα με πάει από το σημείο Α στο σημείο Β και τίποτα περισσότερο. Όμως ένα αυτοκίνητο, ηλεκτρονικό, με τεχνολογία που θα μπορούσε να κάνει την βαρετή οδήγηση παιχνίδι με ενδιαφέρει.

Αν και η Tesla είναι η κορυφαία σε σχέση με τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, στη CES εμφανίστηκε ένας ανταγωνιστής με το όνομα Byton. Ένα αυτοκίνητο από το μέλλον, με κάμερες παντού για να βοηθάει τον οδηγό, με δυνατότητα να κρατάει τις ρυθμίσεις του κάθε οδηγού ξεχωριστά και να τις βάζει σε λειτουργία μόλις εντοπίσει το πρόσωπο του οδηγού αλλά και δυνατότητα να έχεις πάντα μαζί σου τον προσωπικό σου βοηθό, όπως την Alexa του Amazon.

Σχεδιαστικά το αυτοκίνητο δεν είναι κάτι περισσότερο ή λιγότερο από τα μοντέρνα αυτοκίνητα βγαίνουν στην αγορά αλλά οι δυνατότητες του θυμίζουν λίγο Michael Knight και KITT και ίσως αυτό να είναι το καμπανάκι που μου χτύπησε όταν είδα την παρουσίαση του Byton.

Το Byton θα βγει στην αγορά το 2019, κάτι που το κάνει απαγορευτικό για την Ελλάδα γιατί μέχρι τότε δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τους δρόμους σε όλη τη χώρα ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο.Powerspot Transmitter (ασύρματη φόρτιση): Η ασύρματη μεταφορά ενέργειας ήταν ένα από τα έργα του Νίκολα Τέσλα που δεν είδαν ποτέ το φως της μέρας. Όμως η ιδέα να μπορείς να μεταφέρεις ηλεκτρική ενέργεια ασύρματα, μπορεί την εποχή του Τέσλα να ήταν κάτι που οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να μην ήθελαν ποτέ να συμβεί, όμως στη σύγχρονη εποχή με όλες αυτές τις συσκευές που πρέπει να φορτίσει ο καθένας θα ήταν απίστευτα βολικό και θα μείωνε τα μακαρόνια από καλώδια σε κάθε σπίτι.

Επιτέλους λοιπόν το πρώτο βήμα έγινε και με 50 δολάρια θα μπορεί κάποιος να φορτίσει τις συσκευές του ασύρματα. Ελπίζω στο μέλλον να μπορεί να έχει και ενέργεια σπίτι του με ασύρματη μέθοδο, όπως ήταν το όνειρο του Τέσλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου