Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

Εγκατάσταση Linux σε UEFI motherboardΜερικές φορές, εξ'αιτίας της προϋπάρχουσας άγνοιας, είσαι αναγκασμένος να μάθεις κάτι με τον δύσκολο τρόπο. Έτσι κι εγώ εχθές έμαθα τον ορθό τρόπο εγκατάστασης Linux σε UEFI motherboard. Αναγκάστηκα να κάνω 4 φορές εγκατάσταση με τον λάθος τρόπο (θεωρούσα πως κάτι ξεχνούσα να κάνω κάθε φορά) ώστε να μάθω πως η εγκατάσταση Linux σε UEFI μητρική απαιτεί λίγο διαφορετική διαδικασία.

Έτσι λοιπόν, για να βοηθήσω όποιον πιθανά υποπέσει στο ίδιο σφάλμα με μένα, θα γράψω εδώ έναν μικρό οδηγό για τον τρόπο που πρέπει να γίνει. Φυσικά εύκολα μπορεί να το βρει κάποιος από το Documentation του Ubuntu αλλά θα υπάρχει κι εδώ για λόγους προσωπικούς.

Αρχικά να πούμε, για όσους δεν γνωρίζουν, πως το UEFI είναι η εξέλιξη του BIOS. Επίσης εγώ δεν δοκίμασα την εγκατάσταση σε dual-boot με Windows αλλά το Linux μόνο του. Η εγκατάσταση στις περιπτώσεις UEFI είναι πάντα με 64bit έκδοση Linux. Δεν θα είχε και νόημα να κάνουμε εγκατάσταση 32 bit όμως για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε 64bit. Στη δικιά μου εγκατάσταση χρησιμοποίησα 64bit του Linux Mint 18.3 .

Κάτι άλλο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε στο BIOS και να απενεργοποιήσουμε το Quick Boot / Fast Boot και το Intel Smart Response (SRT). Αφού λοιπόν τα έχουμε κάνει αυτά, και έχουμε επιλέξει πρώτη boot συσκευή το DVD μας κάνουμε save & reboot.

Κατά την εγκατάσταση το μαγικό σημείο είναι η ρύθμισή των partitions του συστήματος. Εδώ είναι που θα κριθεί η εγκατάσταση μας αφού αν εδώ κάνουμε λάθος δεν θα γίνει εγκατάσταση ο grub και...ξανά από την αρχή. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να δεσμεύσουμε ένα partition για το grub. Το μέγεθος πρέπει να είναι 100 ~ 200 MB και το mount point πρέπει να είναι /boot/efi. Επιπλέον θα πρέπει να βάλουμε flag efi.

Αφού το κάνουμε αυτό τελειώσαμε. Η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί κανονικά, χωρίς προβλήματα και σύντομα θα έχουμε το linux των ονείρων μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου