Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Μικρή Εισαγωγή στο DockerΑς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας εξηγήσουμε τι είναι το Docker. Με μία λέξη θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι μια εικονική μηχανή, ένα Virtual Machine με ένα λειτουργικό σύστημα. Τι διαφορετικό έχει λοιπόν από τα υπόλοιπα VMs και γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει Docker αντί για Virtual Box με ένα πλήρως εγκατεστημένο Linux.

Ο λόγος βρίσκεται στις λέξεις "πλήρως εγκατεστημένο" Linux. Δεν χρειάζεσαι ολόκληρο λειτουργικό και όλα τα προγράμματα, drivers κλπ για να έχεις έναν Apache και μια MySQL. Χρειάζεσαι μόνο τα βασικά. Έτσι βγαίνεις κερδισμένος σε πόρους. Αυτό ακριβώς είναι το Docker. Ένα VM με τα βασικά εγκατεστημένα ώστε να μπορείς να κάνεις τη δουλειά που θέλεις να κάνεις αναπαράγοντας το production περιβάλλον και αποφεύγοντας εκφράσεις όπως "σε εμένα έτρεχε μια χαρά, δεν ξέρω γιατί δεν δουλεύει στον server" και "εγώ έχω άλλη έκδοση από αυτή που έχει ο Server".

Πως μπορείς να το κάνεις αυτό λοιπόν. Αρχικά πρέπει να κάνεις εγκατάσταση του Docker (τι μας λες ρε Sherlock), οπότε ανοίγουμε terminal (κατά προτίμηση Terminator) και γράφουμε:

sudo apt update
sudo apt install docker.io
sudo usermod -a -G docker $USER

Αφού λοιπόν ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση ξεκινάμε. Μπορούμε να ψάξουμε στο Docker Hub για κάποιο image που να είναι το περιβάλλον που θέλουμε ή μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να έχουμε έναν λογαριασμό στο Docker ώστε να μπορούμε να έχουμε κάπου συγκεντρωμένα τα Images που φτιάχνουμε.

Αν υποθέσουμε πως θέλουμε να έχουμε ένα περιβάλλον ubuntu γράφουμε απλά:
docker pull ubuntu

Αμέσως μετά για να μπορέσουμε να τρέξουμε το image και να φτιάξουμε ένα Container γράφουμε: docker run -it ubuntu /bin/bash

Αυτό θα μας δώσει πρόσβαση σε ένα κέλυφος bash απ όπου μπορούμε να εγκαταστήσουμε ό,τι άλλο θέλουμε. Αν τώρα ενδιαφέρεται κάποιος να μάθει πως μπορεί να κάνει δικά του images το βίντεο που ακολουθεί είναι απόλυτα κατατοπιστικό και από τα καλύτερα που έχω βρει στο YouTube για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου