Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

Είναι η ώρα της μορφίνηςΣτην σημερινή πραγματικότητα, τα fake news και η παραπληροφόριση είναι στοιχείο της καθημερινότητας μας. Βέβαια το θετικό στην σημερινή εποχή είναι πως με λίγο παραπάνω ψάξιμο στο internet μπορείς να βρεις αν ευσταθεί κάτι που λέει ένα δημοσίευμα ή αν υπάρχει για άλλους λόγους.

Πρόσφατα λοιπόν  έπεσα πάνω σε ένα βίντεο από το 1995 που το δελτίο ειδήσεων προειδόποιούσε τους γονείς για τους Power Rangers, τους νέους εμπόρους ναρκωτικών. Οι Power Rangers λοιπόν έλεγαν στα παιδιά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πότε είναι η κατάλληλη ώρα για μορφίνη.


Αυτά λοιπόν έβλεπαν οι γονείς μας το 1995 και δεν ήξεραν από που να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Η ανοησία στο μάξιμουμ δηλαδή. Γιατί το σλόγκαν "It's morphing time" δεν αναφέρονταν στην μορφίνη αλλά στην μεταμόρφωση των Power Rangers από απλά παιδιά γυμνασίου σε υπερήρωες. Μάλιστα γράφεται με κατάληξη ing κάτι που το ξεχωρίζει από την μορφίνη (επειδή στο ρεπορτάζ είπε η καθηγήτρια για αγγλικά).


Πόσο εύκολα λοιπόν ένας άνθρωπος μπορεί να πιστέψει κάτι εσφαλμένο; Σίγουρα έχει να κάνει με το ποιος το λέει και την περίοδο εκείνη η τηλεόραση ήταν η αυθεντία της οικογένειας.  Άρα αν η τηλεόραση έλεγε πως τα βιβλία του επιτραπέζιου είναι σατανιστικά τότε έλεγε την αλήθεια. Αν έλεγε πως η μέταλ βάζει τα παιδιά στο δρόμο των σατανιστών τότε ήξεραν τι έλεγαν αφού το είπε ο ειδικός στη τηλεόραση.

Στη σύγχρονη εποχή πιστεύεις μόνο αυτό που θέλεις να πιστέψεις. Αν για παράδειγμα σου πουν πως μετανάστης πέταξε τον σταυρό της εκκλησίας στα σκουπίδια θα το πιστέψεις αν δεν χωνεύεις μετανάστες. Δεν θα ψάξεις να βρεις την αλήθεια γιατί δεν σε ενδιαφέρει η αλήθεια. Σε ενδιαφέρει η επιβεβαίωση αυτού που θεωρείς σωστό.

Μακάρι οι δημοσιογράφοι να ήταν ορθολογιστές και να τους ενδιέφερε η αλήθεια και όχι η επιτυχία. Τότε ίσως να είχαμε λιγότερους τρελαμένους γονείς και περισσότερους λογικούς ανθρώπους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου