Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Ήρωες της πληροφορικής Νο2: Linus Torvalds"Γεια σε όσους εκεί έξω χρησιμοποιούν Minix. Φτιάχνω ένα (ελεύθερο) λειτουργικό σύστημα (για χόμπι, δεν θα είναι κάτι μεγάλο και επαγγελματικό όπως το gnu) για 386(486) AT clones."
Αυτά ήταν τα λόγια που έγραψε ο Linus Torvalds την 25η Αυγούστου του 1991 και άλλαξαν την ιστορία της πληροφορικής. Φοιτητής ακόμα τότε, χωρίς να έχει την παραμικρή υποψία ότι θα άλλαζε τον κόσμο με αυτό το μικρό προσωπικό του project το οποίο το ξεκίνησε στην προσπάθεια του να μάθει assembly για 8086.

Γεννήθηκε στην Φινλανδία και η πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές ήταν στα 11 του χρόνια με έναν Commodore VIC 20. Ξεκίνησε να γράφει κώδικα σε BASIC.  Στο πανεπιστήμιο είχε καθηγητή του τον Andrew Tanenbaum, γνωστό σε όσους έχουν περάσει από σχολές πληροφορικής εξ' αιτίας των βιβλίων τούβλων στα δίκτυα και στα λειτουργικά συστήματα. Χωρίς αυτόν ο Torvalds δεν θα εμπνεόταν ποτέ να ξεκινήσει το Linux, αφού αρχικά βασίστηκε στο Minix, λειτουργικό που είχε φτιάξει ο Tanenbaum το 1987.

Η αρχική ονομασία που ήθελε να δώσει στο λειτουργικό του σύστημα ήταν Freax όμως για καλή μας τύχη ο διαχειριστής του FTP στον οποίο φιλοξενήθηκε ο πρώτος kernel του λειτουργικού το άλλαξε στο γνωστό μας Linux.


Το Linux από τότε άλλαξε την πορεία της πληροφορικής αφού οι περισσότεροι servers και κινητά τηλέφωνα τρέχουν κάποια έκδοση του πυρήνα. Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Η ανάγκη που δημιουργήθηκε να μπορεί να ελέγχει τις αλλαγές που κάνει ένας προγραμματιστής του πυρήνα  τον οδήγησαν σε ένα άλλο μεγάλο επίτευγμα, την δημιουργία του γνωστού μας git. Ο Torvalds με όλη αυτή την επιτυχία έχει γίνει γνωστός σε όλους του λάτρεις της τεχνολογίας όμως όχι και αγαπητός από όλους.


Παρά το σημαντικό επίτευγμα του είναι διάσημος για τις κόντρες που έχει με άλλους ήρωες της πληροφορικής όπως ο Richard Stallman (σχετικά με το πως θα πρέπει να ονομάζεται το Linux) ή κόντρες που έχει με μεγάλες εταιρείες της πληροφορικής όπως η nVidia. Δεν θα τον έλεγε κανείς άνθρωπο που κρατάει το στόμα του κλειστό αφού, όπως οι περισσότερες διάνοιες της πληροφορικής, έχει την τάση να είναι αγενής σε ανθρώπους που ο ίδιος θεωρεί χαζούς.

Είναι παντρεμένος με την Tove Torvalds, πρωταθλήτρια του καράτε και έχει τρία παιδιά. Το 2010 έγινε πολίτης των ΗΠΑ και δηλώνει άθεος και άθρησκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου