Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

Τα μυστικά των προγραμματιστών video gamesΤα video games, ειδικά τα σημερινά, είναι σε μεγάλο βαθμό interactive ταινίες. Ο βασικός σκοπός τους είναι να κάνουν τον χρήστη / θεατή να μπει στο κόσμο που έχουν φτιάξει οι δημιουργεί. Όμως αυτό, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολο με την υπάρχουσα τεχνολογία. Έτσι οι δημιουργοί προσπαθούν να βρουν τρόπους να δώσουν αυτή τη ψευδαίσθηση.

Αρκετοί ίσως να ξέρουν πως στο παλιό καλό Super Mario Bros, για να κάνουν περικοπές στον αποθηκευτικό χώρο αλλά και στη μνήμη, οι προγραμματιστές χρησιμοποίησαν το ίδιο sprite για σύννεφο αλλά και για θάμνο αλλάζοντας τους απλά το χρώμα. Ποιος θα το καταλάβαινε το μακρινό 1985. Όμως το Super Mario Bros έχει κι άλλα τέτοια μυστικά που μας δείχνουν τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι προγραμματιστές εκείνη την εποχή και πως τελικά τα έλυσαν.


Και θα περιμέναμε πως το 2009, με την τότε υπερδύναμη το PS3 και το XBOX360 δεν θα χρειάζονταν να γίνουν παραχωρήσεις σε γραφικά και οι προγραμματιστές δεν θα μας έκρυβαν τίποτα από τα μάτια μας με σκοπό να κερδίσουν μερικά MB παραπάνω. Όμως σε πολλές περιπτώσεις η μνήμη δεν είναι αρκετή και έτσι πρέπει οι προγραμματιστές να κάνουν...μαγικά εξαφανίζοντας ή μεταμορφώνοντας χαρακτήρες μέσα στο παιχνίδι.


Αυτή λοιπόν είναι μια σειρά που βρήκα, στην οποία ο δημιουργός μπαίνει σε debugging mode σε διάφορα παιχνίδια και ανακαλύπτει πολλά πράγματα που μας κρύβουν οι δημιουργεί ώστε να έχουμε μια καλύτερη εμπειρία. Από την άλλη βλέποντας αυτή τη σειρά μπαίνεις ακόμα περισσότερο στο τρόπο σκέψης ενός Game Programmer και αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και τις λύσεις που θα μπορούσες να δώσεις.

Για όποιον θέλει να δει κι άλλα επεισόδια, με περισσότερες αποκαλύψεις και για άλλα παιχνίδια υπάρχει παρακάτω η σχετική playlist!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου