Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

Ο Βασιλιάς είναι νεκρός (NBA 2K18)Για έναν λάτρη του μπάσκετ, η ετήσια έκδοση του παιχνιδιού NBA 2K είναι σημαντική. Μέσα από το παιχνίδι μπορείς να δεις ποιος παίχτης είναι καλύτερος από έναν άλλον ή μάλλον τι πιστεύουν οι προγραμματιστές του παιχνιδιού για το ποιος παίχτης είναι καλύτερος από κάποιον άλλον, μπορείς να κάνεις simulate παιχνίδια μεταξύ αντιπάλων που δεν θα δεις ποτέ στη ζωή σου (π.χ. Bird vs Curry) και γενικά είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να κάνει τις φαντασιώσεις σου πραγματικότητα. Εικονική μεν αλλά πραγματικότητα.

Φέτος λοιπόν η 2K έχει φάει πολύ κράξιμο από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του παιχνιδιού. Το βασικότερο παράπονο των περισσοτέρων είναι τα micro transaction. Η 2K το έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο αφού ζητάει χρήματα ακόμα για την ανάπτυξη του παίχτη σου. Μπορείς φυσικά να κάνεις grind όμως είναι by design δύσκολο και κουραστικό ώστε να οδηγεί τον παίχτη στην εύκολη λύση των micro transactions.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορείς να αγοράσεις ένα νέο κούρεμα μέσα στο παιχνίδι, όμως δεν μπορείς να το δοκιμάσεις πριν το αγοράσεις. Στην κυριολεξία γουρούνι στο σακί. Επίσης οτιδήποτε αγοράζεις αφορά μόνο τον παίχτη με τον οποίο έχεις κάνει τις αγορές. Αν τελικά αποφασίσεις να φτιάξεις έναν άλλον παίχτη πρέπει να ξανακάνεις τις αγορές που έχεις κάνει ήδη. 

Με όλα αυτά που γράφω θα φαντάζεται κανείς πως το παιχνίδι είναι δωρεάν. Όμως δεν είναι. Το παιχνίδι κοστίζει 60 ευρώ περίπου για κονσόλες και 50 ευρώ για PC. Πληρώνεις δηλαδή ένα ολόκληρο παιχνίδι και ξαναπληρώνεις μετά για να αποκτήσεις πρόσβαση σε πράγματα που θα έπρεπε να είναι μέσα εξ' αρχής. Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία από πλευράς 2K τότε τι θα μπορούσε να είναι;

Φυσικά, τα περισσότερα sites έχουν δώσει μεγάλη βαθμολογία στο παιχνίδι, κάνοντας κάποια καυστική νύξη σχετικά με τα micro transactions. Και δεν νομίζω να μπορούσε να γίνει και διαφορετικά αφού και σε περιπτώσεις που έχει πάρει αρνητικό σκορ το παιχνίδι η 2K έτρεξε να φιμώσει την γνώμη των reviewers. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από κάποια εταιρεία που θέλει να προωθήσει το παιχνίδι της.

Έχω πει πως η βιομηχανία των video games πάει κατά διαόλου τα τελευταία 4 περίπου χρόνια. Και περιπτώσεις ΑΑΑ τίτλων όπως το 2K με επιβαιβεώνουν. Οι εταιρείες για να βγάλουν ακόμα περισσότερα λεφτά καταφεύγουν σε μέσα όπως τα micro transaction ή τα DLC για να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Στην πραγματικότητα πλέον η κονσόλα είναι μια πλατφόρμα πάνω στην οποία πατάει μια άλλη πλατφόρμα (π.χ. ΝΒΑ 2Κ) ώστε να αγοράσεις νέα πράγματα (micro transaction).

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και μια ακτίνα σωτηρίας από την EA (όχι πως αυτή είναι καλύτερη εταιρεία αλλά...) με το NBA Live που με την κατρακύλα που έχει πάρει το 2K έχει μια απίστευτη ευκαιρία να ξαναγίνει ο βασιλιάς των Basketball video games.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου