Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

H Apple απολύει μηχανικό του iPhone X μετά από hands-on video της συσκευής από την κόρη τουΓια κάποιον λόγο που εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω, αρκετοί fans της Apple περιμένουν το iPhoneX σαν να είναι η μια και μοναδική σωτηρία τους. Προφανώς σε αυτό συμβάλει και το Marketing Hype που δημιουργεί η κάθε εταιρεία για τα προϊόντα της ώστε να τα κάνει περισσότερο επιθυμητά. Μάλιστα για να δώσει μεγαλύτερο boost σε όλο αυτό το hype η κάθε εταιρεία δεν διαρρέει στον τύπο την εμφάνιση και το look & feel του προϊόντος ώστε οι καταναλωτές να έχουν την αίσθηση της έκπληξης.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, αν δηλαδή διαρρεύσει στον τύπο κάτι σχετικό με μια πολυαναμενόμενη συσκευή τότε η κάθε εταιρεία προσπαθεί να πάρει τα μέτρα της. Πριν λίγο καιρό λοιπόν διέρρευσε στο YouTube ένα βίντεο με το συγκεκριμένο κινητό. Αυτό μάλιστα συνέβη μέσα από την εταιρεία όταν ένας εργαζόμενος της Apple ήθελε να βολτάρει την κόρη του στα κεντρικά της Apple.

Όταν η Apple αντιλήφθηκε το γεγονός, ζήτησε από την κοπέλα να διαγράψει το βίντεο από το YouTube κάτι που η κοπέλα πρόθυμα έκανε. Όμως αμέσως μετά απέλυσε και τον πατέρα της κάτι που θεωρώ ήταν λάθος. Θα πρέπει λοιπόν όλες οι εταιρείες να ξέρουν πως ζούμε στην εποχή της διαμοιραζόμενης πληροφορίας. Έτσι αν επέτρεπαν σε ένα κορίτσι να βγάζει βίντεο μέσα στα κεντρικά της εταιρείας στην οποία αρκετοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το iPhoneX για να το δοκιμάσουν τότε προφανώς και κάποια στιγμή θα υπήρχε τέτοια διαρροή. 


Το σχετικό βίντεο


Από την άλλη οι εταιρείες θεωρούν πως κερδίζουν κάτι με το να κρύβουν κάτι από τον ανταγωνισμό. Από την στιγμή που θα βγει κάτι στην αγορά και αποδειχτεί πετυχημένο ο ανταγωνισμός θα το αντιγράψει. Και στο τέλος θα κερδίσει όχι αυτός που έχει το πιο σύγχρονο και καινούριο αλλά αυτός που συνδυάζει το χαμηλό κόστος με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Μπορεί για παράδειγμα η apple να έβγαλε πρώτη το touchscreen σε κινητά όμως αυτή τη στιγμή μιλάμε για παντοκρατορεία της Google με το Android.

Βέβαια, το όλο θέμα μπορεί να είναι ακόμα ένα marketing trick με το οποίο η Apple να θέλει να δει αντιδράσεις από τους καταναλωτές και τελικά η απόλυση να είναι κομμάτι κάποιου σχεδίου. Ίσως να φαίνεται παρατραβιγμένο όμως έχουμε δει πολλές φορές τέτοια περίεργα marketing tricks (να δώσουν πχ στην αγορά λιγότερα κομμάτια ώστε να αυξήσουν την ζήτηση).

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αντίδραση της εταιρείας είναι υπερβολική και νομίζω πως θα μπορούσε να τον "τιμωρήσει" με κάποιο άλλο τρόπο. Από την άλλη ένας μηχανικός της Apple δεν νομίζω πως θα μείνει καιρό χωρίς δουλειά από τον ανταγωνισμό ακόμα και αν έχει την κακή φήμη του "προδότη"....

Απολογητικό βίντεο της κόρης του υπαλλήλου:

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου