Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2017

DunkirkΈχει αρχίσει να προβάλετε στους κινηματογράφους η νέα ταινία του Christopher Nolan, το Dunkirk και όλοι μιλάν για μια εξαιρετική ταινία. Ε, αφού όλοι λένε καλά λόγια είπα κι εγώ να πάω να την δω. Αφορά το δεύτερο παγκόσμιο και είναι ταινία του Nolan. Πόσο άσχημα μπορεί να καταλήξει;

Η υπόθεση αφορά την μάχη στη Δουνκέρκη κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου και την προσπάθεια των συμμαχικών στρατευμάτων να εγκαταλείψουν την περιοχή αφού οι Ναζί είχαν κατακτήσει τη Γαλλία.

Το βασικότερο πρόβλημα της ταινία είναι η έλλειψη μιας κατανοητής χρονικής σειράς. Ο Nolan επέλεξε να χωρίσει την ιστορία του σε 3 κομμάτια. Αυτά που εξελίσσονται σε διάρκεια 1 εβδομάδας, αυτά που εξελίσσονται σε διάρκεια 1 ημέρας και αυτά που εξελίσσονται σε διάρκεια 1 ώρας.  Όλα καταλήγουν στο ίδιο χρονικό σημείο. Και όλα καλά μέχρι εδώ αλλά δεν μπορείς να ξεχωρίσεις εύκολα κάθε φορά για ποιο χρονικό σημείο μιλάει με αποτέλεσμα τα 2/3 της ταινίας να είναι μπερδεμένα.

Το δεύτερο πρόβλημα με την ταινία είναι η έλλειψη χαρακτήρων. Υπάρχουν φυσικά κάποιοι χαρακτήρες στη ταινία όμως ποτέ και σε κανένα σημείο ο Nolan δεν εστιάζει σε αυτούς. Ο βασικός στόχος του Nolan είναι να παρουσιάσει τα γεγονότα. Αυτό κάνει την ταινία αρκετά απόμακρη αφού δεν ταυτίζεσαι έντονα με κάποιον χαρακτήρα και στο τέλος νιώθεις μια έλλειψη συναισθημάτων που κάποια άλλη War Movie ίσως να σου προσέφερε.

Στα θετικά της ταινίας είναι οι όμορφες αερομαχίες και η γενικότερη όμορφη εικόνα της ταινίας. Σε αυτό ο Nolan δεν απογοητεύει αφού για να μας δώσει όμορφο αποτέλεσμα βάζει την κάμερα στα πιο απίστευτα σημεία. Δεν θα δει βέβαια κανείς το αίμα και τη βία από τη Διάσωση του στρατιώτη Ryan όμως σε κάθε περίπτωση η ταινία δεν σε κάνει να ξεχάσεις πως βρίσκεσαι σε πόλεμο και η επιβίωση είναι σημαντική. 

Τελικά είναι μια καλή ταινία; Το IMDB δίνει 8.4 / 10 οπότε άρεσε στους περισσότερους. Προσωπικά την βρήκα βαρετή στα 2/3 της αφού δεν καταλάβαινα ακριβώς τι γινόταν. Είναι από τις ταινίες που πρέπει να τις δει κανείς δύο φορές για να τη κατανοήσει. Πρέπει επίσης όταν πας να την δεις να έχεις καταλάβει πως δεν πας να δεις μια ιστορία με δυνατούς χαρακτήρες αλλά ένα είδος ντοκιμαντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου