Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Nova Linux: Viva la revoluciónΗ Κούβα είναι γνωστή για την πρόσφατη επαναστατική της ιστορία, τα πούρα, τον Τσε Γκεβάρα, τον Φιντέλ Κάστρο και τον ρόλο της στον κομμουνισμό. Τώρα, ήρθε η ώρα να γίνει γνωστή και για μια εθνική διανομή Linux.

Μπορεί στη Κούβα να έχουν κομμουνισμό (αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αναγκαστική στροφή μερικών μοιρών) όμως το βασικό λειτουργικό σύστημα στους περισσότερους υπολογιστές είναι τα Windows, όπως ακριβώς και στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες. Έτσι, το λογικό βήμα για κάθε κομμουνιστική χώρα, ήταν να αναπτύξουν ένα δικό τους λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα. Αλλά γιατί να κάνεις από την αρχή τη δουλειά για κάτι που υπάρχει και δουλεύει. 

Οπότε, με την υποστήριξη της Κουβανικής κυβέρνησης, το Πανεπιστήμιο πληροφορικής της Αβάνας αναπτύσσει το Nova Linux που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην έκδοση 6! Δυστυχώς η Κούβα μπήκε σε αυτό το παιχνίδι αρκετά αργότερα συγκριτικά με τις δύο άλλες υποτιθέμενες κομμουνιστικές δημοκρατίες. Συγκεκριμένα η Κίνα έχει ξεκινήσει το 2000 με το Red Flag, η Βόρεια Κορέα το 2004 με το Red Star ενώ το Nova της Κούβας ξεκίνησε το 2009.

Αν κάποιος θέλει να το δοκιμάσει μπορεί να το κάνει εδώ.


Πηγές:
http://osarena.net/
https://en.wikipedia.org/wiki/Nova_(operating_system)
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Flag_Linux
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Star_OS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου