Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017

Ελεύθερη Βούληση - Η ταινίαΗ μικρού μήκους ταινία "Ελεύθερη Βούληση" που έχει βραβευτεί από τη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών. Είναι σε σκηνοθεσία Αντώνη Σωτηρόπουλου.

Η ταινία λαμβάνει χώρα στην Αθήνα του 2020. Η πολύχρονη ευρωπαϊκή οικονομική κρίση επέφερε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων με σημαντικότερη αυτή της έναρξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε αντικατάσταση του χρήματος όπως το ξέραμε. Ποιες είναι οι νέες παράμετροι που δημιουργούνται, ποιες αλλαγές υπάρχουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πίσω από ένα ολοκληρωτικό σύστημα διαφάνειας;

Δεν μπορώ να πω πως είναι η καλύτερη ταινία με το συγκεκριμένο θέμα αν και έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η μουσική της είναι ατμοσφαιρική και βοηθάει να μπεις σε αυτό το αποκρουστικό μέλλον. Η εναλλαγή των εικόνων σε συνδυασμό με την μουσική φτιάχνουν μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

Τα προβλήματα που εντόπισα, που αφορούν κυρίως το σενάριο, είναι δύο. Το πρώτο σημείο είναι η πρώην κοπέλα του βασικού πρωταγωνιστή. Το όνομα της είναι Ελευθερία και, όπως λέει ο πρωταγωνιστής, η Ελευθερία ανήκει στο παρελθόν. Το πρόβλημα εδώ είναι πως...ο παραλληλισμός βγάζει μάτι. Είναι παιδιάστικος και ο ρόλος της παλιάς αγαπημένης του ήρωα είναι απλά και μόνο για να μπορέσει να πει αυτή τη φράση.

Το δεύτερο πρόβλημα που εντόπισα ήταν όταν ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να βρει νέα δουλειά αλλά δεν τον προσλαμβάνουν γιατί έχει οσφυαλγία. Αν υποθέσουμε πως θα μπορούσε να είναι αλήθεια ένα τέτοιο μέλλον τότε οι "χαλασμένοι" άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι φτηνά εργατικά χέρια και όχι να μην μπορούν να προσληφθούν καθόλου. Δεν λειτουργεί έτσι ο καπιταλισμός.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τους ηθοποιούς. Ο Γιώργος Χρανιώτης είναι πρωταγωνιστής σε μια ταινία λοιπόν στην οποία κρίνει αρνητικά τα reality. Να θυμίσω πως ο Χρανιώτης πήρε μέρος στο Survivor. Ο έτερος πρωταγωνιστής, ο Σπύρος Μπιμπίλας, είναι ο άνθρωπος που πρόσφατα φωτογραφήθηκε με τον Πατούλη. Και δεν είναι κακό που φωτογραφήθηκε με τον Πατούλη αλλά είναι όλα αυτά που συμβολίζει ο Πατούλης. Με απλά λόγια οι πρωταγωνιστές, παρά το ότι παίζουν υπέροχα στην ταινία, δεν είναι οι άνθρωποι που θα θεωρούσες για επαναστάτες ενάντια στο σύστημα παγκόσμιας παρακολούθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου