Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Γυναίκες GamersΓια χρόνια τα video games ήταν ένα  χόμπι που απασχολούσε σε μεγαλύτερο βαθμό αγόρια και άντρες παρά κορίτσια και γυναίκες. Η χρυσή δεκαετία του 90 με το SNES και το PSX δεν είχε να παρουσιάσει πολλά παιχνίδια φτιαγμένα αποκλειστικά για γυναικείο κοινό. Το 2017 όμως ένα μεγάλο ποσοστό των gamers είναι γυναίκες. Όχι βέβαια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών αλλά σίγουρα αρκετά μεγάλο ώστε η βιομηχανία των video games να ασχοληθεί με παιχνίδια που προσανατολίζονται αποκλειστικά σε γυναίκες.

Μπορεί φυσικά οι περισσότερες γυναίκες gamers να ανήκουν στην κατηγορία του casual gamer όμως υπάρχουν και κάποιες που ενδιαφέρονται για τον νέο μεγάλο ΑΑΑ τίτλο που θα βγει στην τάδε κονσόλα, ενημερώνονται για όλα τα σχετικά με τα video games και αποκτούν απίστευτες δεξιότητες σε κάποιο ΑΑΑ παιχνίδι που μπορεί να τους πάρει τα μυαλά. 

Όλα καλά μέχρι εδώ. Και ποιος δεν θέλει να μοιράζεται το χόμπι του και με άλλους ανθρώπους. Πόσο μάλλον με το αντίθετο φύλο. Όμως εδώ η βιομηχανία των video games παίζει ένα περίεργο παιχνίδι. Όπως είπα και πιο πάνω το μεγαλύτερο ποσοστό των gamers είναι άντρες και σε μεγάλο ποσοστό είναι και hardcore gamers (ενημέρωση, αγορά νέων τίτλων πιο συχνά, "κάψιμο").  Είναι φυσικό λοιπόν το μεγαλύτερο βάρος τα ενημερωτικά online περιοδικά του χώρου να δίνουν βαρύτητα σε αυτή τη κατηγορία. 

Έτσι λοιπόν πολλές φορές για να προσελκύσουν κόσμο βρίσκουν μια όμορφη παρουσία, που φυσικά να έχει σχέση και με τα video games, και προωθούν έτσι το site τους μέσα από το σελεμπριτιλίκη.  Πόσο τυχερό μπορεί να ήταν το IGN όταν η Jessica Chobot έγλυψε ένα PSP μπροστά στη κάμερα; Μια όμορφη κοπέλα σε ερωτικές περιπτύξεις με μια κονσόλα και εκατομμύρια νεαρών gamer να ερωτεύονται την παρουσιάστρια και να αυξάνουν την επισκεψιμότητα του IGN. 


Αυτό βέβαια είναι ένα μεγάλο site. Αν είσαι ένα συμπαθητικό κορίτσι που θέλει να βγάλει λεφτά από τα video games τι κάνεις; Απλό. Στήνεις μια κάμερα μπροστά σου για αν σε δείχνει την ώρα που παίζεις, φοράς κάτι αρκετά αποκαλυπτικό και παίζεις το παιχνίδι που θέλεις κάνοντας stream στο Twitch και βλέπεις τις προβολές σου να ανεβαίνουν.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο YouTube όμως. Χαρακτηρίστικό το παράδειγμα της SSSniperwolf που είναι μια σέξι κοπέλα που προσελκύει αρσενικούς gamers κυρίως με την εμφάνιση της. Μάλιστα για την συγκεκριμένη youtuber υπάρχει μια υποψία πως το gameplay που προβάλει στο κανάλι της δεν είναι καν δικό της αλλά του boyfriend της που μάλλον έχουν κάνει μια καλή συνεργασία ώστε να βγάζουν αρκετά λεφτά. 

Κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που είχε γίνει με την UltraNeko πριν 7 χρόνια περίπου. Η UltraNeko λοιπόν ήταν μια YouTuber που προσέλκυσε gamers εξ' αιτίας των μεγάλων μεμέ της αλλά και της χαζοχαρούμενης συμπεριφορά της. Τελικά, ήταν ηθοποιός που με το αγόρι της βρήκαν έναν τρόπο να βγάλουν μερικά χρήματα.

Και μπορεί μέχρι τώρα να έχω αναφέρει μόνο ξένα περιστατικά όμως κάτι παρόμοιο συμβαίνει και εδώ στην Ελλάδα. Αν κάποιος ασχολείται λίγο με τα παιχνίδια τότε ξέρει πως υπάρχουν αρκετές γυναίκες reviewer όμως καμία από αυτές δεν έχει φτάσει την δημοτικότητα της Χριστιάνας Θάνου. Είναι μια σχετικά όμορφη κοπέλα με μεγάλο στήθος το οποίο ακόμα και όταν φοράει ρούχα φυσικά μπορεί κάποιος να καταλάβει το μέγεθος του. Δεν είναι κάτι το μεμπτό φυσικά. Δεν φταίει η κοπέλα αν έχει μεγάλο στήθος. Όμως το GameWorld, το site στο οποίο εργάζεται φαίνεται να βρήκε μια καλή ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί για λίγο περισσότερους χρήστες.

Αρχικά ήταν εκείνη η λάθος κίνηση της Χριστιάνας Θάνου, πριν μερικά χρόνια, να εμφανιστεί ως Lara Croft στην Αννίτα Πάνια. Είχα γράψει τότε σχετικά με το θέμα και θεωρούσα υπεύθυνους για αυτή τη λάθος κίνηση το ίδιο το GameWorld που δεν έσπευσε να προστατέψει την Χριστιάνα και την άφησε να εκτεθεί έτσι σε μια τέτοια εκπομπή. Ο Γρυπάρης του GameWorld είναι πάνω κάτω στην ηλικία μου και συνεπώς σίγουρα θα ήξερε την πορεία της Πάνια και το είδος των εκπομπών. 

Εκείνη την εποχή ο Γρυπάρης είχε επικοινωνήσει μαζί μου και μου ζήτησε ευγενικά να κατεβάσω εκείνο το άρθρο ώστε να μην νιώθει άσχημα η Χριστιάνα με εκείνο το περιστατικό. Εγώ, ως άνθρωπος που δεν μου αρέσει να ενοχλώ και να κάνω κακό στους άλλους το κατέβασα και μάλιστα το διέγραψα. Θεώρησα λοιπόν πως μπορεί να είχα κάνει και λάθος και να μην είχαν αφήσει τότε την Χριστιάνα να πάει στη Πάνια μόνο για να ανεβάσουν την επισκεψιμότητα του site. Τις προάλλες όμως είδα στη σελίδα του GameWorld την παρακάτω φωτογραφία:


Έκανα και σχετικό σχόλιο το οποίο διαγράφηκε την επόμενη μέρα από τους διαχειριστές. Αυτό είναι κάτι που γίνεται σχετικά συχνά στο GameWorld ακόμα και στα video που παρουσιάζει η Χριστιάνα. Και μέχρι πριν λίγο καιρό το έβρισκα λογικό αφού ο κάθε καυλωμένος τύπος πήγαινε και έγραφε σεξιστικά σχόλια. Όμως μάλλον το GameWorld επιδιώκει τα σεξιστικά σχόλια ακόμα και αν τα διαγράφει.

Όπως είπα και πιο πάνω υπάρχουν αρκετές γυναίκες reviewers στην Ελλάδα και μάλιστα αξιοπρεπέστατες. Αυτό όμως που με ενοχλεί με την Χριστιάνα Θάνου και το GameWorld είναι η υποκρισία. Η υποκρισία του "μην σχολιάζετε σεξιστικά, μην γράψετε αρνητική κριτική για μας ακόμα και αν εμείς κάνουμε παρουσίαση video games με γυμνά μοντέλα". Εκεί είναι που εξοργίζομαι. 

Δυστυχώς η εμπορευματοποίηση του σεξ, ακόμα και στα video games, είναι κάτι που δεν θα σταματήσουμε να το ζούμε. Η εποχή που ένα καλό review είχε μεγαλύτερη σημασία από την εμφάνιση και το σελεμπριτιλίκη του reviewer έχει περάσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου