Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

ΜάντισσαΠροκαταβολικά να πω πως μπορεί να μην μου αρέσουν τα παραδοσιακά τραγούδια απ' όπου κι αν προέρχονται. Είτε είναι ηπειρώτικα ή νησιώτικα δεν είναι το είδος της μουσικής που μου αρέσει να ακούω. Και για να μην παρεξηγηθώ ως ανθέλληνας ή κάτι τέτοιο το επεκτείνω και λέω δεν μου αρέσουν καθόλου τα ανατολίτικα τσιφτετέλια είτε με ελληνικό ή αραβικό στοίχο.

Όμως μπορεί αυτή η μουσική να μπει ξανά στην mainstream κολτούρα του Έλληνα και να μην τα θυμάται μόνο σε γιορτές και πανηγύρια; Θυμάμαι, όταν ακόμα πήγαινα δημοτικό, που ο Δάντης είχε κάνει μια τέτοια προσπάθεια και ακούγαμε τότε αρκετά συχνά παραδοσιακά κομμάτια διασκευασμένα σε έναν πιο σύγχρονο για τα 90's ήχο. Δεν ξέρω αν έκαναν επιτυχία ουσιαστική ή η διαφήμιση του τότε προσπαθούσε να τα περάσει σαν κάτι νέο και μοναδικό όμως σίγουρα θυμάμαι τον χαμό που είχε γίνει στην τηλεόραση γι αυτά τα τραγούδια.

Βρισκόμαστε λοιπόν στο έτος 2017 και άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου την φωνή της Μαρίνας Σάττι (σαν το κοριτσάκι από το Matrix) στο τραγούδι Μάντισσα. Την τραγουδίστρια δεν την ήξερα και φυσικά δεν ήξερα και τι είδος μουσικής τραγουδάει. Όμως αυτό το τραγούδι μου κόλλησε στο μυαλό, το βίντεο κλιπ της με εντυπωσίασε και ενώ στην αρχή νόμιζα πως ήταν ένα ακόμα τραγούδι που κάνει επιτυχία για λόγους διαφήμισης κυρίως και προώθησης κατάλαβα κάτι. 

Κόλλησα με το τραγούδι αυτό για τον ίδιο λόγο που κόλλησα με τα τραγούδια των Villagers of Ioannina City. Παραδοσιακή ελληνική μουσική σε μια πιο μοντέρνα εκτέλεση. Και μπορεί να μην είμαι λάτρης των παραδοσιακών τραγουδιών όμως φαίνεται πως με λίγη προσοχή παντρεύονται τέλεια με μοντέρνα ακούσματα. Δεν είμαι μουσικός και δεν θα μιλήσω για τεχνικά θέματα όμως ως ακροατής και μάλιστα κάποιος που προτιμάει την ροκ και μέταλ μουσική όμως δίνει πάντα χώρο σε κάτι που του αρέσει ανεξαρτήτου είδους το κομμάτι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα της χρονιάς για τα Ελληνικά δεδομένα. 

Αυτά σε θέματα μουσικής όμως το τραγούδι έγινε και βίντεο κλιπ και ακόμα και αυτό είναι προσεγμένο σε τέτοιο βαθμό που να σε "μαγεύει" και να μην θες να σταματήσεις να βλέπεις την ροή του. Από την μια βοηθάει η γλυκιά εμφάνιση της τραγουδίστριας όμως αυτό που χτυπάει τον θεατή ακριβώς στο ρεπτελοειδές του εγκεφάλου του είναι η ασταμάτητη ροή. Δεν ξέρω πόσες πρόβες έκαναν όμως το αποτέλεσμα είναι αρτιότατο.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε και ένα βίντεο από τα making of του video clip. Αν λοιπόν κάποιος το δει αυτό θα καταλάβει το επίπεδο δυσκολίας. Κατ'αρχήν φαίνεται να γυρίστηκε όλο το βίντεο κλιπ με την μια. Χωρίς μοντάζ και άλλα κόλπα. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται στο δικό μου απαίδευτο μάτι. Το δεύτερο σημείο είναι πως οι χορευτές και η τραγουδίστρια δεν χάνουν τον ρυθμό τους ακόμα και όταν κάνουν πέρασμα από καφετέριες που παίζει διαφορετική μουσική.Δεν είναι τυχαίο που το βίντεο κλιπ έγινε trend του youtube (από εκεί το έμαθα κι εγώ δηλαδή).

Μπορεί να είμαστε πολλοί εμείς που απεχθανόμαστε την ελληνική παραδοσιακή μουσική όμως με τέτοιες προσπάθειες νομίζω πως μπορούν να μείνουν στους Έλληνες κάποια από τα παραδοσιακά στοιχεία που τόσο κομπάζουν. Σε κάθε περίπτωση καλύτερα αυτό παρά οποιασδήποτε μορφής τσιφτετέλι.

Το κομμάτι που μου έχει κλέψει το μυαλό:


Τα making of: 


Και λίγο Villagers of Ioannina City να γουστάρουμε: 


1 σχόλιο:

  1. Πάντως να ξέρεις ότι δεν είναι Making Off το βίντεο αλλά ένα μοντάζ του συγκεκριμένου καναλιού στο Youtube για το πως θα ήταν χωρίς μουσική η Μαντισσα.
    Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πάρα πολύ καλή η δουλειά του και μπερδεύει πολύ κόσμο... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή