Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

SSD σε LinuxΠριν μερικές μέρες, και εξ'αιτίας του ελεύθερου χρόνου που είχα μέσα στις γιορτές, αποφάσισα να κάνω μια μικρή μεν αλλά σημαντική δε αναβάθμιση στον υπολογιστή μου. Έτσι, αγόρασα έναν SSD δίσκο, τον εγκατέστησα στον υπολογιστή μου και έκανα καθαρή εγκατάσταση Linux Mint 18.1 μιας και χρειαζόμουν ένα νεότερο λειτουργικό από το παλιό 17.3 που είχα.

Η αναβάθμιση του υπολογιστή από  τον μηχανικό σκληρό δίσκο σε SSD είναι η καλύτερη που μπορεί κανείς να κάνει. Ο υπολογιστής ξεκινάει γρηγορότερα, τα προγράμματα ανοίγουν σε χρόνο μηδέν και νιώθεις λίγο καλύτερα όταν πατάς το διπλό κλικ για να ανοίξεις το οτιδήποτε προέρχεται από τον σκληρό σου δίσκο. Νομίζω πως αν δεν έχεις SSD και θέλεις να κάνεις μια αναβάθμιση που θα δεις μεγάλη διαφορά τότε είναι η καλύτερη λύση.

Τώρα σε Linux έχουμε το εξής θέμα. Ο SSD δίσκος λειτουργεί διαφορετικά από τον παλιό καλό μηχανικό μας δίσκο και χρειάζεται μια...ιδιαίτερη μεταχείριση. Για να λειτουργεί σωστά και γρήγορα πρέπει να τον "τριμάρεις" σχετικά συχνά. Μια γρήγορη εξήγηση του τι είναι το trim και τι κάνει μπορεί να δει κανείς στο βίντεο:


Αυτό λοιπόν το...trim μπορεί να γίνει σε Linux με διάφορους τρόπους. Αν ο υπολογιστής σου είναι συνέχεια ανοιχτός και κλείνει σπάνια μπορείς να ορίσεις τον Cron ώστε να τρέχει την σχετική εντολή fstrim / -v και να γίνεται η δουλειά αυτόματα. Αν τώρα δεν θέλεις να μπλέξεις με τον Cron μπορείς να το κάνεις χειροκίνητα όταν εσύ κρίνεις πως πρέπει να γίνει.

Η λύση που έχω δώσει για το δικό μου σύστημα, μιας και δεν είναι ένα σύστημα που μένει συνέχεια ανοιχτό, μπορείς να βάλεις την σχετική επιλογή στο fstab αρχείο (εκεί που στο μακρινό 2005 έγραφες με το χεράκι σου όλους τους δίσκους που μπορεί να είχες και τους έκανες mount για να μπορεί να τους δει το σύστημα σου). Έτσι κάθε φορά που ξεκινάει ο υπολογιστής σου κάνει trim αυτόματα. Για να το πετύχεις αυτό ανοίγεις το fstab αρχείο (/etc/fstab), βρίσκεις τη γραμμή που αφορά τον SSD δίσκο σου (το καταλαβαίνεις από το mount point / ) και προσθέτεις discard,noatime όπως φαίνεται και στο παράδειγμα από κάτω.

UUID=7b052bd2-65b0-443f-ae6c-5f6d0f506aca /               ext4    discard,noatime,errors=remount-ro 0       1


Έτσι λοιπόν θα έχεις έναν υγιέστατο και γρήγορο SSD για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου