Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Το μαγικό κουμπί Scroll LockΕχθές, ένας συνάδελφος, με ρώτησε αν ήξερα τι ακριβώς κάνει αυτό το ξεχασμένο κουμπί με το όνομα...scroll lock. Το περίεργο ήταν ότι ήξερα αλλά δεν θυμόμουν με ακρίβεια τη χρήση. Θυμόμουν απλά πως είχε σχέση με τα arrow keys του πληκτρολογίου. Αφού η απάντηση μου δεν ικανοποίησε κανέναν (ούτε καν εμένα ) καταλήξαμε πως είναι ένα...μαγικό κουμπί που κάνει πράγματα που δεν τα φανταζόμαστε.

Βέβαια η αλήθεια είναι πως δεν είναι μαγικό κουμπί και είναι απλά ένα απομεινάρι της εξέλιξης, όπως το οστό στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης. Η χρήση αυτού του κουμπιού λοιπόν είχε να κάνει πράγματι με τα arrow keys. Όταν ήταν πατημένο τα arrow keys λειτουργούσαν σαν την ροδέλα του σύγχρονου ποντικιού και σου επέτρεπαν να πας πάνω - κάτω στην οθόνη. Όταν ήταν σβηστό τότε προχωρούσες πάνω - κάτω στις γραμμές της οθόνης σου.

Μπορεί το κουμπί αυτό να είναι ξεχασμένο, αλλά έχει χρήση και στην μοντέρνα τεχνολογία. Αν και σπάνια ως ποτέ δεν θα το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ κανείς λειτουργεί με την ίδια λογική στο excel. Σε Linux μπορεί να "παγώσει" τα αποτελέσματα των εντολών που δίνεις (κάτι που δεν ήξερα καθόλου). 

Το ενδιαφέρον είναι πως ούτε οι κατασκευαστές πληκτρολογίων δεν γνωρίζουν με ακρίβεια ή και καθόλου τη πραγματική του χρήση. Όμως εξακολουθούν και το βάζουν στα πληκτρολόγια που παράγουν. Όπως δηλαδή ακολουθείς μια θρησκεία ή μια ανόητη παράδοση, αφού αυτό κάνουν όλοι αυτό θα κάνω κι εγώ.

Όμως τελικά είναι ένα κουμπί που σίγουρα η πλειονότητα των χρηστών δεν το χρησιμοποιεί και, ακόμα και τώρα που μπορεί να ξέρεις τη χρήση του, δεν θα το χρησιμοποιήσεις ποτέ. Εκτός ίσως για να επιβεβαιώσεις αυτά που μόλις έγραψα. Πάντως εγώ από δω και πέρα κάθε φορά που θα εύχομαι κάτι...θα πατάω το scroll lock μήπως και συμβεί κάτι μαγικό και πραγματοποιηθεί η ευχή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου