Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Avatar: The Last AirbenderΤο Avatar: The Last Airbender ήταν μια παιδική σειρά του Nicelodeon για την οποία είχα ακούσει πολλά όμως δεν είχα δει ποτέ κάτι, που τώρα που την είδα, μετανιώνω.  Είναι μια από τις καλύτερες  παιδικές σειρές μαζί με το Batman: The Animated Series και το Gargoyles. Έχει ενδιαφέρουσα ιστορία, ολοκληρωμένο κόσμο και χαρακτήρες που σε κάνουν να δείξεις ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη σειρά.

Στο κόσμο του Avatar ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να ελέγχει ένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Τον αέρα, το νερό, τη γη και την φωτιά. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτή την ικανότητα όμως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να το κάνει. Ο κάθε ένας από αυτούς μπορεί να χειριστεί ένα μόνο από αυτά τα στοιχεία και η ανθρωπότητα έχει χωριστεί στο έθνος της φωτιάς, το έθνος της γης, το έθνος του νερού και το έθνος του αέρα. Για λόγους ισορροπίας και ειρήνης κάθε φορά υπάρχει ο Avatar, ένας άνθρωπος που μπορεί να ελέγξει και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Στη σειρά ο τελευταίος Avatar εξαφανίζεται και έτσι το έθνος της φωτιάς κάνει πόλεμο με τα άλλα έθνη ώστε να αποκτήσει την απόλυτη εξουσία.

Εκατό χρόνια μετά δύο αδέλφια βρίσκουν τον τελευταίο  Avatar και ξεκινάει η περιπέτεια τους. Αρχικά πρέπει να μάθει ο Avatar να χειρίζεται όλα τα στοιχεία της φύσης ώστε τελικά να αντιμετωπίσει τον άρχοντα της φωτιάς και να φέρει ειρήνη.

Ο κόσμος του Avatar είναι εμφανέστατα επηρεασμένος από την ανατολική κουλτούρα. Οι φυλές μοιάζουν να είναι ένα μείγμα από Ιάπωνες και Κινέζους (στο δικό μας κόσμο) και υπάρχουν αναφορές σχεδόν παντού για πνευματικότητα, chakra και όλα τα σχετικά που εμείς οι δυτικοί τα αφομοιώσαμε την δεκαετία του 80. Για παιδική σειρά είναι ιδιαιτέρα "ψαγμένη" σε αυτό το θέμα. 

Ο φανταστικός κόσμος του Avatar όμως μπορεί να ενθουσιάσει κάποιον με τα υπέροχα υβριδικά ζώα που θα συναντήσει. Μαϊμούδες με φτερά νυχτερίδας, νεροχελώνες λιοντάρια, γιγάντια πουλιά που μιλάνε και πολλά άλλα τέτοια πλάσματα που μοιάζουν να έχουν βγει από κάποιο παράξενο όνειρο.

Κάθε σημείο του χάρτη έχει μια δικιά του ιστορία. Έχει παρελθόν κάτι που δείχνει πως οι σεναριογράφοι της σειράς δεν προσπάθησαν να ξεπετάξουν μια εύπεπτη ιστοριούλα για παιδιά στα γρήγορα και να τσιμπήσουν τα λεφτά. Ο κόσμος συνολικά έχει βάθος και φαίνεται πως όλα σχετίζονται μεταξύ τους.

Οι χαρακτήρες είναι όλοι προσεγμένοι. Συνήθως σε παιδικές σειρές υπάρχουν τυπικοί χαρακτήρες όπως πχ. ο αστείος ή ο αρχηγός και δεν ξεφεύγουν ποτέ από αυτό. Εδώ ναι μεν μπορεί κάποιος να είναι πχ. ο αστείος αλλά παράλληλα έχει συναισθήματα, φόβους και όλα τα σχετικά που συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και έναν χαρακτήρα για τον οποίο θα ενδιαφερθείς να μάθεις τι θα του συμβεί. Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένο χαρακτήρα από τη σειρά γιατί όλοι οι χαρακτήρες αφήνουν κάτι στο θεατή. Κάθε φορά που λέω πχ. "Ο θείος ήταν φοβερός" καταλήγω να έχει περάσει από το μυαλό μου όλο το cast της σειράς για υποψηφιότητα καλύτερου χαρακτήρα και φυσικά δεν μπορώ να βγάλω νικητή.

Στο σχέδιο το cartoon θα θυμίσει σε μεγάλο βαθμό anime. Προσωπική μου άποψη όμως είναι πως δεν είναι anime. Μπορεί σχέδιο και animation να είναι πάρα πολύ καλό όμως λείπει κάτι που ξεκάθαρα σε κάνει να μην το θεωρήσεις anime. Επίσης, είναι πασιφανές πως έχει στόχο τον δυτικό θεατή αφού σε πολλά σημεία δεν είναι αρκετά "kinky" όσο θα ήταν ένα anime. Εξ' αιτίας του ότι είναι μια σειρά για αμερικάνικη τηλεόραση δεν μπορούσαν να δείξουν καν τον θάνατο ενός από τους χαρακτήρες της σειράς.

Σε υψηλό επίπεδο είναι και το voice acting. Θεωρώ πως οι δημιουργοί της σειράς έψαξαν αρκετά για να βρουν την κατάλληλη φωνή για τον κατάλληλο χαρακτήρα. Οι φωνές που ξεχώρισα ήταν αυτές του Zuko και του θείου του Iro. Στην πρώτη περίπτωση η φωνή του σε κάνει να πιστεύεις πως πραγματικά αυτός ο τύπος κάτι ψάχνει από τη ζωή του που ακόμα δεν το έχει προσδιορίσει ούτε ο ίδιος και στη δεύτερη περίπτωση έχουμε την φωνή του Mako. Του γνωστού Ιάπωνα ηθοποιού που συνήθως η φωνή του ταιριάζει σε χαρακτήρες που διαθέτουν βαθύτατη σοφία.

Όποιος θελήσει να τη δει ας μην απογοητευθεί από τα πρώτα επεισόδια της πρώτης σεζόν. Ναι στην αρχή μοιάζει αρκετά βαρετό, όμως όσο εξελίσσεται η ιστορία αποκτά περισσότερο και περισσότερο ενδιαφέρον. Είναι, όπως είπα, μια από της καλύτερες παιδικές σειρές και θα ήθελα να δω και την επόμενη σειρά που βασίζεται στον ίδιο κόσμο, το The legend o Korra!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου