Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Τα Destop PCs δεν έχουν πεθάνειΖούμε σε μια εποχή που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε smarthphones, laptops και tablets για τις καθημερινές ανάγκες μας. Ο μέσος χρήστης έχει μεγαλύτερη ανάγκη από γρήγορο internet παρά από έναν υπερυπολογιστή και οι φορητές αυτές συσκευές του προσφέρουν ακριβώς αυτό. Έναν αρκετά καλό hardware σε σχετικά χαμηλή τιμή. Αλλά τι γίνεται με την αγορά των desktops;

Εκεί τα νούμερα έχουν πέσει αρκετά. Οι πωλήσεις δεν είναι το ίδιο μεγάλες, όπως ήταν πριν μερικά χρόνια, αφού για άλλη μια φορά τα desktops έχουν γίνει οι υπολογιστές των λίγων. Αυτών που θα κάνουν μελέτη για το τι μνήμη θα βάλουν και ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός αυτής με τον καλύτερο επεξεργαστή και την κατάλληλη μητρική. Οι καταναλωτές που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο και χόμπι τους είναι να χτίζουν custom desktops σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις υπάρχουν ακόμα και είναι ένας από τους κύριους λόγους που τα desktops δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

Η άλλη κατηγορία είναι οι gamers. Δεν μιλάμε βέβαια γι αυτόν που ανοίγει το Facebook για να παίξει Candy Crash Saga αλλά γι αυτόν που θέλει να έχει 60 fps το λιγότερο με 4Κ ανάλυση και ήχο από άλλον πλανήτη. Αυτόν που θέλει να μπορεί να βάλει το Oculus Rift στο PC του και να απολαύσει την μαγεία του VR, που μας έχουν υποσχεθεί όλοι οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας από το 1980 και μετά.

Αυτή η αγορά είναι ακόμα πιο μεγάλη και από του χομπίστα PCάκια γιατί τα video games έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και έχουν φύγει από τη νοοτροπία των παιχνιδιών για παιδιά. Οι gamers είναι οι πιο απαιτητικοί από τους καταναλωτές και αυτοί που κάνουν πιο συχνά upgrades. Είναι "αναγκασμένοι" να κάνουν πιο συχνά upgrades γιατί η τεχνολογία τους το ζητά αν θέλουν να έχουν το καλύτερο στα παιχνίδια που παίζουν.

Για έναν μέσω χρήστη το upgrade δεν είναι κάτι που θα το κάνει κάθε 1 - 2 χρόνια. Χαρακτηριστικά εγώ αγόρασα τον I5 2500Κ μου πριν 5 χρόνια περίπου και το μόνο που αναβάθμισα από τότε ήταν 8 GB μνήμης. Και δεν βλέπω και λόγο να κάνω καμία αναβάθμιση. Αν όμως ήμουν σκληροπυρηνικός gamer τότε θα έπρεπε να έχω πάντα τον καλύτερο επεξεργαστή, την καλύτερη κάρτα γραφίκών (ή κάρτες γραφικών, αφού όλοι ξέρουμε πως οι gamers "στουμπώνουν" τα PC τους με 2, 3 ή περισσότερες ) και όση περισσότερη μνήμη θα μπορούσε να αντέξει το σύστημα μου.

Η αγορά των desktops έχει δρόμο ακόμα μέχρι να εξαφανιστεί (αν εξαφανιστεί) απλά έχει αλλάξει ο καταναλωτής που ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Αν οι εταιρείες hardware ήξεραν πως δεν υπάρχει αγορά στα destops δεν θα έβγαζαν κάθε 2 μήνες μια νέα κάρτα γραφικών, έναν νέο επεξεργαστή (εσένα κοιτά Ryzen) και θα είχαν μείνει στην παραγωγή hardware μικρής κατανάλωσης ενέργειας.
Έτσι λοιπόν πως θα αργήσουμε να θεωρήσουμε τα desktops συλλεκτικά κομμάτια και θα εξακολουθούν να ξαπλώνουν με άνεση πάνω στο γραφείο μας ή να στέκονται αγέροχα στο πάτωμα του δωματίου μας.


Παλιότερο σχετικό άρθρο: Ο θάνατος του...Desktop PC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου