Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Βιγκανισμός, μια νέα θρησκεία.


Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να αφήσει το ζουμερό κρέας για να μπει σε ένα νέο lifestyle, αυτό του vegan. Οι vegan, με στατιστικά στοιχεία και μελέτες, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να μην τρώει κρέας για λόγους υγείας από την μια και για ηθικούς λόγους από την άλλη. 

Φυσικά όταν τρως κρέας κάθε μέρα θα έχεις προβλήματα υγείας. Είναι η φύση της τροφής αλλά και ο τρόπος που ο δυτικός κόσμος μαγειρεύει το κρέας. Δεν θα φάει κανένας βραστό κοτόπουλο αν δεν του το επιβάλει ο γιατρός του. Κι αυτό γιατί ένα βραστό κοτόπουλο δεν είναι τόσο νόστιμο όσο ένα κοτόπουλο ψημένο στο φούρνο με πατάτες, με βούτυρο από πάνω κι άλλα ανθυγιεινά καλούδια. Αν λοιπόν κάθε μέρα τρως κάτι παρόμοιο είναι λογικό οι αρτηρίες σου να μην αντέξουν. Όμως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους vegan. Αν κάθε μέρα τηγανίζεις πατάτες και τρως σαλάτες με περίεργα dressing προφανώς ούτε αυτό κάνει καλό στην υγεία σου. Άρα το θέμα δεν είναι αν τρως κρέας ή όχι αλλά πως το τρως. 

Φυσικά αν κάποιος αποφασίσει να πάρει τον vegan way θεωρώ πως είναι ένας άνθρωπος που σκέφτεται την υγεία του οπότε οι επιλογές του θα είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινές. Άρα νομίζω πως τα αποτελέσματα των ερευνών που οι vegan μας πασάρουν για επιχειρήματα είναι απλά μπαρούφες. Μπορεί κάποιος να έχει μια σωστή διατροφή ακόμα και αν τρώει κρέας, αρκεί να είναι διατεθειμένος να αλλάξει το lifestyle του και τις διατροφικές του συνήθειες. Και επισημαίνω πως όταν κάποιος αποφασίσει να γίνει vegan σίγουρα έχει αποφασίσει πως θα αλλάξει τις διατροφικές του συνήθεις έτσι τα αποτελέσματα των ερευνών δεν μπορούν να είναι 100% σωστά. Είναι σαν να συγκρίνεις έναν vegan που δεν γυμνάζεται με έναν vegan που γυμνάζεται κάθε μέρα. Προφανώς ο δεύτερος θα έχει μια καλύτερη υγεία συνολικά.

Στο ηθικό κομμάτι τώρα της θρησκείας του βιγκανισμού έχουμε την εξής υποκρισία. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως για να φας κρέας πρέπει να σκοτώσεις ζώα. Και σ' αυτό έχουν δίκιο όμως μπορεί κανείς να διακρίνει την υποκρισία τους. Οι περισσότεροι vegan λοιπόν έχουν επιλέξει να αντλήσουν όλοι αυτή τη πληροφόρηση τους από το internet. Το internet για να λειτουργήσει χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Και μάλιστα αρκετά μεγάλη ηλεκτρική ενέργεια ώστε να μπορεί να μείνει ένας server ανοιχτός 24 ώρες τη μέρα, να μείνουν οι routers ανοιχτοί ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί η ψηφιακή πληροφορία και να φτάνει στους υπολογιστές μας οι οποίοι χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν. Φυσικά χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά τους τις περισσότερες φορές και πολλά άλλα προϊόντα που για την κατασκευή τους ο άνθρωπος καταστρέφει το οικοσύστημα του. Ένα οικοσύστημα που υποτίθεται προστατεύει τα ίδια τα ζώα που οι vegans θέλουν να προστατέψουν.

Παράλληλα ένας vegan θα πιει καφέ αφού δεν έχει προέλθει από κάποιο ζώο και είναι φυσικό προϊόν. Απλά έχει προέλθει από την απάνθρωπη εργασία μικρών παιδιών που οι τόσο ευαίσθητοι vegans δεν νοιάστηκαν ποτέ τους. Γι αυτούς το να σκοτώνεις ένα ζώο για να φας και να ζήσεις έχει μεγαλύτερη σημασία από τη ζωή ενός παιδιού που σου προσφέρει μια απόλαυση την οποία την αποδέχεσαι καθημερινά. Η καταστροφή λοιπόν του πλανήτη και η εκμετάλευση μικρών παιδιών έρχεται σε δεύτερη μοίρα γι αυτούς όταν έχουμε να κάνουμε με γλυκούλια προβατάκια και όμορφα κατσικάκια. 

Μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει χωρίς κρέας. Ναι φυσικά και μπορεί. Όμως μπορεί να ζήσει χωρίς καφέ, σοκολάτα, τσιγάρα, ίντερνετ και αυτοκίνητο. Γιατί όμως οι vegans επιλέγουν μόνο το κρέας; Η γνώμη μου είναι γιατί απλά είναι πιο βολικό γι αυτούς. Είναι θέμα επιλεκτικής ηθικής που όλοι οι άνθρωποι (κι εγώ φυσικά, δεν με βγάζω απ' έξω) χρησιμοποιούμε. Με βολευεί να ξεχνάω πως κάθε γουλιά καφέ ή σοκολάτας που πίνω έχει προέλθει από το βασανισμό ενός ανθρώπου όπως ακριβώς κάνει και ένας vegan. Με απλά λόγια στο ηθικό κομμάτι ένας vegan δεν είναι περισσότερο ηθικός από έναν κρεατοφάγο. 

Όμως από που έχει έρθει όλη αυτή η μανία για την απουσία κρέατος από τη διατροφή μας. Αν λοιπόν κάποιος ψάξει λίγο θα δει πως υπάρχει συσχέτιση της διατροφής με τις θρησκείες. Στον χριστιανισμό για παράδειγμα έχουμε την νηστεία. Στη νηστεία λοιπόν η λογική είναι να μην χυθεί αίμα για να τραφεί ο άνθρωπος. Αυτό δηλαδή που η θρησκεία του βιγκανισμού πρεσβεύει. 

Μα γιατί το λέω θρησκεία. Εκτός από το γεγονός πως θεωρώ ότι έχει προέλθει αυτή η παλαβομάρα από τις θρησκείες έχουμε και το νέο φαινόμενο αν οι γονείς είναι vegan και το παιδί τους να είναι vegan. Φυσικά ούτε λόγος να μάθουν απλά στο παιδί τους να έχει σωστές διατροφικές συνήθειες. Δογματικά λοιπόν, όπως θα έκαναν και δύο ομόθρησκοι γονείς, το παιδί θα πρέπει να γίνει vegan. Θα πρέπει να του γίνει η πλύση εγκεφάλου από νωρίς ώστε να μην βγει από τον δρόμο του σωστού vegan. Με απλά λόγια έτσι ώστε να μην επιλέξει το ίδιο το παιδί αν θέλει να είναι vegan ή όχι. Όπως ακριβώς κάνουν και οι θρησκείες.

Το σωστό λοιπόν, νομίζω πως είναι η ισορροπία. Καλό είναι να μάθουμε να τρώμε σωστά και ισορροπημένα και όχι να απορρίπτουμε τροφές γιατί αυτό είναι κουλ τώρα στο δυτικό πολιτισμό. Το φαγητό δεν υπάρχει μόνο για επιβίωση αλλά και για ευχαρίστηση. Για το ηθικό κομμάτι δεν έχω να πω κάτι παραπάνω. 

Αφορμή γι αυτό το ποστ είναι το παρακάτω πείραμα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου