Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Blackhat


Εχθές, ξεκίνησα να βλέπω την σειρά Mr. Robot η οποία σχετίζεται με έναν χάκερ και μια παγκόσμια συνωμοσία. Η σειρά είναι πάρα πολύ καλή (έχω δει μόνο τα δύο πρώτα επεισόδια μέχρι τώρα βέβαια) και θα γράψω γι αυτή μόλις δω ολόκληρη την πρώτη σεζόν. Όμως με έκανε να ψάξω αν υπάρχει καμία ταινία, λίγο πιο μοντέρνα, με χάκερ περιεχόμενο. Δυστυχώς, βρήκα την ταινία Blackhat και είπα να την δω.

Τη να πει κανείς γι αυτή τη ταινία. Πραγματικά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, η υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών, το κακό casting, η ερασιτεχνική δουλειά για μια ταινία Hollywood που δεν δικαιολογείται.  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο ηθοποιός που υποδύεται τον μεγάλο χάκερ της ταινίας είναι ο Chris Hemsworth. Γιατί όταν σκέφτεσαι χάκερ το μυαλό σου πάει αμέσως σε έναν ψηλό, όμορφο, καλογυμνασμένο Thor που μπορεί να γυμνάζεται 5 ώρες τη μέρα για να έχει τέτοιο σώμα και να κάνει και αποδοτικό hacking. Νομίζω πως όλοι οι χάκερ μπορούν να ταυτιστούν με αυτό....δεν είπε ποτέ κανείς. Πραγματικά, τι σκεφτόντουσαν στο casting; Αλλά δεν είναι μόνο η απίστευτη εμφάνιση που δεν πείθει για χάκερ. Ο χαρακτήρας του Hemsworth μπορεί να παλέψει σαν τον Batman, να χειριστή όπλα για πρώτη φορά με την ευστοχία της Κορακάκη και να μην φοβάται για τη ζωή του. Όλοι οι χάκερ έτσι είναι. Και ο Mitnick έτσι ακριβώς έκανε τις χακιές του.

Όμως δεν φτάνει αυτό και οι υπόλοιποι ηθοποιοί δεν πείθουν. Ίσως να μην φταίνε βέβαια κι αυτοί αλλά με το σενάριο που είχαν δεν νομίζω πως μπορούσαν να κάνουν και πολλά. Α, και μην ξεχάσω να πω και για το love interest του υπερχάκερ. Που χωρίς κανένα λόγο, με ανύπαρκτη χημεία μεταξύ τους κάνουν σεξ. Έτσι απλά. Επειδή μάλλον ήταν η μόνη νεαρή γυναίκα της ταινίας.

Από οπτικής πλευράς θυμίζει ερασιτεχνική ταινία. Κάποια στιγμή σκέφτηκα μήπως ήταν πράγματι κάποια indie ταινία αλλά όχι. Σκηνοθέτης είναι ο Michael Mann, αυτός του Heat και του Collateral. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ακόμα και ο ήχος είναι πραγματικά κακός. Συγκεκριμένα, όταν μια ομάδα Swat βρίσκεται σε ένα τούνελ ακούς ακόμα και το echo των όπλων. Όχι όμως επεξεργασμένο όπως σε άλλες ταινίες αλλά ανεπεξέργαστα όπως τον πήρε εκείνη την ώρα το μικρόφωνο.

Από πλευράς ακρίβειας στα θέματα πληροφορικής όμως δεν μπορώ να πω. Σκατά τα έκαναν κι εκεί. ΟΚ, αρχίζει η ταινία με τον Κινέζο χάκερ να κοιτάει τον κώδικα ενός ιού ο οποίος είναι γραμμένος μάλλον σε C ή C++ και τον βλέπεις πως διαβάζει κάτι τέτοιο. Απόλυτα λογικό. Όμως μετά αρχίζουν να διαβάζουν τον κώδικα σε Hex. Και μάλιστα να καταλαβάινουν λες και άνοιξε κάποιο σημείο του εγκεφάλου τους και τους έδωσε την δυνατότητα να κατανοούν τον κώδικα του Matrix.

Δεν κατάφερα να την δω ολόκληρη την ταινία. Μόνο λίγο παραπάνω από τα μισά άντεξα. Όμως με λίγη έρευνα που έκανα δεν έχασα και κάτι φοβερό. Η ταινία είναι πραγματικά σκουπίδι και μάλλον έβαλαν τον Hemsworth για κράχτη σε φάση "Παίζει ο Thor άρα καλή θα είναι  η ταινία". Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από αυτό το έκτρωμα. Θα έχετε χάσει δύο ώρες από τη ζωή σας, αν αντέξετε δηλαδή να την δείτε ολόκληρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου