Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Πολιτική ορθότητα, αυτή η μάστιγα


Τι παίζει τελευταία με την πολιτική ορθότητα ρε παιδιά; Έχει γίνει τόσο μυγιάγγιχτη η κοινωνία μας που δεν μπορεί να δεχτεί ούτε ένα αστείο; Σε λίγο θα υπάρχουν λέξεις που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε και λέξεις που δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μην πυροδοτήσουμε την μαχητικότητα των πολεμιστών της πολιτικής ορθότητας.

Δεν λέω πως πρέπει να βγούμε στους δρόμους και να βρίζουμε όποιον βλέπουμε απλά και μόνο επειδή είναι ομοφυλόφιλοι, ανάπηροι ή χαζοί όμως αυτό που συμβαίνει τελευταία έχει περάσει σε άλλο στάδιο. Είναι πραγματικά τόση μεγάλη η αμαρτία να πεις έναν μαύρο πως είναι μαύρος ή έναν χοντρό πως είναι χοντρός; Αν εμένα κάποιος με πει χοντρό δεν θα έχω πρόβλημα πάντως. Είμαι χοντρός. Δεν θα έχει πει κάτι που δεν ισχύει ή κάτι που βλέπει μόνο αυτός. Είναι η αλήθεια. Αυτό όμως που θα με πείραζε θα ήταν αν με έλεγε άχρηστο επειδή είμαι χοντρός. Το ίδιο νομίζω ισχύει και για έναν μαύρο ή ομοφυλόφιλο.

Οι λέξεις είναι λέξεις και τίποτα παραπάνω. Δεν είναι αυτές που μπορεί να ενοχλήσουν αλλά ο λόγος που κάποιος τις χρησιμοποιεί. Αν για παράδειγμα κάποιος χρησιμοποιήσει τη λέξη χοντρός για να με υποτιμήσει φυσικά και θα με πειράξει αν όμως την χρησιμοποιήσει σε κάποιο έξυπνο αστείο για χοντρούς δεν θα με πειράξει καθόλου. Δεν είδα κανέναν πόντιο να παραπονιέται για τα ανέκδοτα που λέγονται κατά καιρούς για τους ίδιους. Δεν βγήκαν στο ίντερνετ να πουν πως τα ανέκδοτα είναι ρατσιστικά και πως θα πρέπει να απαγορευτούν. Γιατί λοιπόν τώρα αυτή η νέα μόδα που έχει ξεκινήσει από την Αμερική να μας κάνει να αλλάξουμε συνήθειες και να υπερβάλουμε όταν υπάρχουν σημαντικότερα θέματα ρατσισμού που πρέπει να λυθούν.

Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών η Ellen Degeneres ανέβασε μια φωτογραφία με εκείνη να καβαλάει τον Usain Bolt και να γράφει πως έτσι θα έκανε τις δουλειές της γρηγορότερα θέλοντας να δείξει πόσο γρήγορος είναι αυτός ο άνθρωπος. Και οι πολεμιστές της πολιτικής ορθότητας δεν έχασαν χρόνο για να κατηγορήσουν την Degeneres ως ρατσίστρια. Σοβαρά τώρα, ρατσίστρια η Degeneres γιατί έκανε αναφορά στην ταχύτητα του Bolt; Έχουμε αρχίσει και το χάνουμε λίγο. Δεν τον είπε άχρηστο επειδή είναι μαύρος αλλά ούτε είπε πως είναι ο σκλάβος της. Ήταν ένα καλοπροαίρετο αστείο που βασιζόταν στα γρήγορα πόδια του Bolt.

Εχθές λοιπόν διάβαζα για το καινούριο παιχνίδι που θα βγει για όλες τις πλατφόρμες, το Tekken 7. Ε, λοιπόν ακόμα και για ένα fighting παιχνίδι που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια οι μαχητές της πολιτικής ορθότητας και συγκεκριμένα ο λόχος φεμινισμού βγήκε και κατηγόρησε το παιχνίδι για σεξουαλική αντικειμενοποίηση των γυναικών. Και αυτό γιατί δείχνουν της μαχήτριες με μαγιό και αψεγάδιαστα σώματα. Σοβαρά τώρα; Ας πούμε λοιπόν πως αυτό το παιχνίδι βγαίνει στην αγορά. Τι σημαίνει αυτό για τις γυναίκες ή τους άντρες που θα το παίξουν; Εδώ και χρόνια οι ήρωες της τηλεόρασης και των παιχνιδιών είναι αναβολιασμένοι υπερμαχητές που μοιάζουν να βγήκαν από κάποιο πάνθεο. Γιατί οι άνδρες δεν έκαναν τέτοιο σαματά. Πως δηλαδή θα πρέπει να απεικονίσεις μια μαχήτρια; Κοντή, χοντρή και αγύμναστη; Ή μήπως οι άντρες μαχητές είναι κοντοί, χοντροί και αγύμναστοι;

Τα πράγματα έχουν ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό. Δεν λέω πως η πολιτική ορθότητα δεν είναι σωστή  κάποιες φορές. Παράδειγμα όταν μιλάμε για παράνομους μετανάστες, λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες. Εκεί έχει σημασία γιατί οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν τη λέξη λαθρομετανάστης τη χρησιμοποιούν υποτιμητικά θέλοντας να δείξουν απέχθεια και να υποβιβάσουν ανθρώπους. Δεν έχω δει πουθενά να λέει κάποιος "Οι λαθρομετανάστες είναι άνθρωποι και πρέπει να τους συμπεριφερθούμε ως ανθρώπους".  Αν το έλεγε ή έγραφε έτσι δεν θα είχα πρόβλημα ακόμα και αν τη χρησιμοποιούσε τη λέξη αυτή αντί για τη λέξη πρόσφυγες. Το περιεχόμενο της πρότασης δηλώνει και την άποψη του ακόμα και αν δεν είναι πολιτικά ορθό.

Θα λυθούν τα προβλήματα της ανθρωπότητας αν σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως μαύρος, κίτρινος, αδελφή, ανάπηρος ή χοντρός; Θα σταματήσει το εμπόριο να θέλει τις γυναίκες όμορφες και προκλητικές ώστε να πουλήσει κάποιο προϊόν; Ο ρατσισμός και η ισότητα δεν θα έρθουν ποτέ με απαγόρευση λέξεων αλλά με την κατανόηση της πραγματικότητας. Αν καταργήσουμε σαν ανθρωπότητα τη λέξη φόβος δεν σημαίνει πως ο άνθρωπος θα σταματήσει να φοβάται την οργή του Θεού. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποκτήσει γνώση και παιδεία. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου