Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Το youtube drama στην Ελλάδα


Τι γίνεται ρε παιδιά με τους Έλληνες youtubers; Μέχρι πριν μερικά χρόνια ο καθένας έκανε τα βίντεο του, διασκέδαζε τον κόσμο και όλα κυλούσαν ομαλά και όμορφα. Ώσπου μια μέρα αποφάσισαν όλοι να αντιγράψουν το youtube drama των ξένων καναλιών και έχουν αρχίσει όλα να πηγαίνουν κατά διαόλου.

Όλα άρχισαν πριν περίπου δύο μήνες, τουλάχιστον τότε το κατάλαβα εγώ, όταν η bitch του comedy lab χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του Manos για να περιγράψει έναν αποτυχημένο τύπο που βγάζει videos στο youtube. Υπήρχε ουσιαστικός λόγος ύπαρξης για μια τέτοια πράξη; Δεν νομίζω. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε φωτογραφία από τα γνωστά memes και να κάνει τη δουλειά της χωρίς να χλευάσει κανέναν. Στη συνέχεια είχαμε την αντίδραση του Manos και μετά η ιστορία έληξε με τον κατέβασμα του video από την bitch και το ανέβασμα του εκ νέου με άλλη φωτογραφία.

Και εκεί που νόμιζες πως όλα είναι καλά στο στρουμφοχωριό είχαμε και δεύτερο κρούσμα youtube drama. Αυτή τη φορά ήταν αντίδραση του 2J, του Κύπριου youtuber με τα περισσότερα subs σε Ελλάδα και Κύπρο, σε βίντεο του Manos που μπορεί να είχαν κάποιον σχολιασμό σε κάποια πράγματα που κάνει ο 2J. Και λέω μπορεί γιατί ο Manos δεν αναφέρθηκε με όνομα, απλά έκανε κάποια σκετς που θα μπορούσαν να αφορούν και τον 2J. Ευτυχώς, και αυτό τελείωσε γρήγορα με τον 2J και τον Manos να τα βρίσκουν μεταξύ τους.

Όμως τελικά, φαίνεται πως το drama πουλάει και φέρνει views και subs. Γιατί κάποιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να ανεβάσουν τα κανάλια τους. Έφτιαξαν videos για την διαμάχη Manos vs 2J, και φυσικά τα συγκεκριμένα video σχολιασμού αυτής της επικής διαμάχης που στη τελική δεν επηρεάζει καθόλου τις ζωές μας κέρδισαν τα περισσότερα views. 

Και τι κάνει λοιπόν ένας μικρός youtuber που θέλει να αυξήσει λίγο τα subs του και βλέπει πως όταν ασχολείται με μεγαλύτερα κανάλια του φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα; Συνεχίζει να σχολιάζει μεγαλύτερα κανάλια για να έρθουν περισσότερα views και subs. Μάλιστα για να δικαιολογηθεί χρησιμοποιεί φράσεις όπως "Ήθελα να δώσω ένα μάθημα στον τάδε youtuber" ή "Το έκανα για να μην είναι πρόβατα ο κόσμος". 

Αρχικά αν κάποιος ήθελε να δώσει μάθημα θα μπορούσε να στείλει ένα email και να εξηγεί στον κάθε youtuber πως αυτό που έκανε ήταν λάθος. Ή απλά θα μπορούσε να το γράψει στα σχόλια του video. Δεύτερον...εσένα περίμενε ο κόσμος για να σταματήσει να είναι πρόβατο. Δηλαδή τώρα που έφτιαξες βίντεο και είπες τη γνώμη σου η ανθρωπότητα θα αλλάξει και οι άνθρωποι θα αρχίσουν να σκέφτονται να έχουν προσωπικότητα και αυτόνομη σκέψη. 

Η κατάσταση μου θυμίζει λίγο την τηλεόραση στις αρχές του 2000. Τότε που όλες οι εκπομπές είχαν σαν μοναδικό θέμα τον καβγά της Άσπας με την Κατερίνα Κούκα, τα μπινελίκια του Χαντζηστεφάνου στην Μπόκοτα και την διαμάχη που άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία για πάντα μεταξύ της Χειλουδάκη και της Μπάρκα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το youtube θα καταλήξει χειρότερο από εκείνη την τηλεόραση και σιγά σιγά θα χάνει την αίγλη μιας πλατφόρμας που μπορεί να σου προσφέρει σωστή ψυχαγωγία. 

Είναι που είναι στραβό το κλίμα τα τελευταία χρόνια στο youtube με τα copyright claims και όλες αυτές τις ανοησίες ας μη το κάνουμε χειρότερο. Θα προτιμούσα να δω τους Έλληνες youtubers να κάνουν συνεργασίες παρά να κάνουν κοκορομαχίες. Έτσι, ίσως να είχαμε και περισσότερο αλλά και ποιοτικότερο περιεχόμενο για τους Έλληνες να καταναλώσουν.

2 σχόλια:

  1. Ό,τι βλέπουν στο εξωτερικό κάνουν και εδώ. Και οι "μεγάλοι" youtubers σχολιάζουν τα trends στο ελληνικό youtube για τον ίδιο λόγο. Ευτυχώς υπάρχει άπειρο περιεχόμενο κάθε είδους στη πλατφόρμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο να μην καταλήξει κι αυτό σαν τις εκπομπές της Λαμπίρη και της Στεφανίδου. Νόμιζα πως ξεφύγαμε σαν χώρα από αυτή την κατάντια εκείνης της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή