Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Χαλάνε πραγματικά οι συσκευές και οι υπολογιστές μας μετά από κάποια χρόνια;Αγοράζεις έναν καινούριο υπολογιστή, ένα νέο κινητό, ένα νέο tablet και στην αρχή είναι όλα γρήγορα και όμορφα. Η νέα συσκευή με τον νέο επεξεργαστή και την νέας τεχνολογίας μνήμη είναι γρήγορο και σε ευχαριστεί να το χρησιμοποιείς. Δύο χρόνια μετά και ξαφνικά είναι πιο αργό απ' όσο θυμάσαι. Οι εφαρμογές αργούν να ανοίξουν, κολλάνε τα προγράμματα και νιώθεις πως η συσκευή έχει χάσει τις δυνατότητες της. Ισχύει αυτό.

Η αλήθεια είναι πως όσο χρησιμοποιούμε μια ηλεκτρονική συσκευή, εξαιτίας της θερμότητας, μπορεί να χαλαρώνουν σιγά σιγά οι συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων chip και της πλακέτας (εσένα κοιτάω πρώτες εκδόσεις του X360 με το Red Ring of Death). Όμως δεν είναι πάντα αυτό το πρόβλημα. Αν η συσκευή είναι καλοφτιαγμένη εξ'αρχής και προσέχεις τη χρήση της π.χ. βάζεις μια καλή ψύκτρα, δεν του κλείνεις τις τρύπες που έχει για να κυκλοφορεί ο αέρας ή δεν το αφήνεις πάνω στο ζεστό καλοριφέρ τότε η ζωή της συσκευής σου δεν θα είναι μικρή. Όμως γιατί νομίζουμε πως οι συσκευές μας αργούν.

Συμβαίνει το εξής τις περισσότερες φορές. Όταν έχεις έναν νέο υπολογιστή για παράδειγμα, με μια φρέσκια εγκατάσταση windows, τότε μιλάμε για έναν παρθένο υπολογιστή. Βάλε τώρα στη συνάρτηση αυτή έναν χρήστη που μπαίνει σε οποιοδήποτε site μπορείς να φανταστείς ή κάνει εγκατάσταση οποιοδήποτε πρόγραμμα νομίζει πως θα κάνει τον υπολογιστή του καλύτερο και πιο λειτουργικό. Ξαφνικά το λειτουργικό πρέπει να φορτώσει περισσότερα στη μνήμη, κατά συνέπεια γίνεται πιο αργό.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως 100% φταίει ο άπειρος χρήστης. Σε κάποιες περιπτώσεις πράγματι μπορεί να φταίει η κακή χρήση. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις, όπως της πρώτης έκδοσης του X360 που ο κατασκευαστής δεν σου προσέφερε μια καλοφτιαγμένη συσκευή. Έτσι ξαφνικά αρχίζεις και βλέπεις κολλήματα ώσπου μια μέρα η συσκευή σου γράφει ένα καλογραμμένο R.I.P.  και εσύ τρέχεις να την αντικαταστήσεις...αφού έχει λήξει η εγγύηση. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί πραγματικά ο χρόνος να έχει δείξει την πόρτα του παραδείσου, ακόμα και αν ο κατασκευαστής ήταν σωστός και εσύ ήσουν προσεκτικός με τη συσκευή σου. Αυτό συμβαίνει όταν η συσκευή έχει κινούμενα κομμάτια όπως παράδειγμα ένας σκληρός δίσκος. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό.

Όμως υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που μια συσκευή μπορεί να αργεί και να κολλάει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και αυτό έχει να κάνει με τις απαιτήσεις των εφαρμογών. Όταν αγόρασες έναν υπολογιστή το 2007 με 2 GB RAM και έβαλες  τον Chrome για να κάνεις browse στο ιντερνετ όλα ήταν καλά. Ξαφνικά το 2016 ο υπολογιστής αυτός είναι αργός. Και εσύ δεν είσαι κανένας ανόητος χρήστης να βάζεις ό,τι να ναι στον υπολογιστή σου. Έχεις μόνο τον Chrome και μπαίνεις σε συγκεκριμένα site. Μάντεψε! Τα προγράμματα όσο εξελίσσονται ζητάνε και περισσότερους πόρους. Ο Chrome του 2007 με τον Chrome του 2016 δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε μνήμη. Διάολε ακόμα και τα site που συνηθίζεις να μπαίνεις αλλάζουν συνεχώς. Τα site που έμπαινες στο μακρινό 2007 έχουν αλλάξει και ο υπολογιστής σου χρειάζεται να κάνει περισσότερη δουλειά για να τα ανοίξει. Κατεβαίνει javascript στον υπολογιστή σου που φορτώνεται στη μνήμη και χρησιμοποιεί τη CPU για να τρέξει.

Σαν τελικό συμπέρασμα λοιπόν, δεν χαλάνε έτσι εύκολα οι συσκευές μας. Απλά η τεχνολογία αλλάζει συνήθως και έχει περισσότερες απαιτήσεις και αν το συνδυάσεις και με την ευπιστία των χρηστών που κάνουν εγκατάσταση οποιουδήποτε προγράμματος βρίσκουν μπροστά τους καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Ένα πρόχειρο πείραμα έκανε και ο Linus του LinusTechTips :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου