Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015

Η εργασιακή δικτατορία της Konami


Εμείς, οι λίγο μεγαλύτεροι, προλάβαμε να ζήσουμε την εποχή που κάθε τίτλος Ιαπωνικής εταιρίας βιντεοπαιχνιδιών ήταν κι ένα καινούριο διαμάντι. Μια από τις τότε μεγάλες εταιρίες ήταν και η Konami με τα υπέροχα Castlevania και ασυναγώνιστα beat'm'ups. Η Konami όμως τώρα δεν είναι αυτό που ήταν. Εκτός από τα μέτρια προς κακά παιχνίδια που παράγει τα τελευταία χρόνια, έχει και από τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες.

Αρχικά κανένας υπάλληλος δεν έχει ένα standard email επικοινωνίας. Κάθε λίγους μήνες αλλάζει το email επικοινωνίας. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο να μην μπορεί κανένας ανταγωνιστής να έρθει σε επικοινωνία με κάποιον από τους υπαλλήλους και του κάνει πρόταση συνεργασίας. Τι γίνεται όμως αν η Konami θεωρήσει πως κάποιος developer δεν είναι σημαντικός;

Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιος developer θεωρηθεί από την Konami πως είτε δεν κάνει καλά τη δουλειά του ή πως απλά δεν τον χρειάζεται πλέον του δίνει μια άλλη δουλειά να κάνει. Μια δουλειά που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο του π.χ. να καθαρίζει κάποιο από τα γυμναστήρια που έχει η μεγάλη εταιρία ή να δουλέψουν στο εργοστάσιο των "κουλοχέρηδων". Φυσικά μιλάμε για developers που αγαπάνε τη δουλειά τους και ποιος από αυτούς θα ήθελε πραγματικά να αφήσει τον προγραμματισμό των παιχνιδιών για να καθαρίζει γυμναστήρια ή να φτιάχνει κουλοχέρηδες;

Για να αποφευχθεί η περίπτωση κάποιου εργαζομένου που να θέλει να φύγει από την εταιρία η Konami απλά δεν παρέχει internet στους εργαζόμενους της και τους αφήνει να στέλνουν μόνο ενδοεταιρικά email.

Ας πάρουμε όμως την περίπτωση να βρεις μια άλλη δουλειά και όπως αρκετοί κάνουν τα τελευταία χρόνια το ανακοινώνουν στα social media ώστε να ξέρουν οι fans και οι φίλοι πως δεν θα τους βρουν στη μεγάλη Konami. Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση; Πως το αντιμετωπίζει η Konami; Είναι απλό. Όπως θα έκανε λοιπόν ο κάθε δικτάτορας, παρακολουθεί τα post του εργαζόμενου που θέλει να φύγει από την εταιρία και αλλάζει θέση σε όσους εργαζόμενους κάνουν like ή follow στο συγκεκριμένο post. Γιατί απλά πρέπει να τιμωρηθούν οι κακοί εργαζόμενοι!

Ευτυχώς ή δυστυχώς η Konami έχει πεθάνει σαν εταιρία video games. Δεν μπορεί να παράγει έναν αξιοπρεπέστατο τίτλο τα τελευταία χρόνια και όπως είχα γράψει και σε προηγούμενο post θα αφοσιωθεί στα mobile games. Για μας τους παλιότερους είναι κρίμα να βλέπουμε αυτές τις εταιρίες να αποτυγχάνουν σε εμπορικό επίπεδο αλλά και να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στους εργαζόμενους που την έφεραν τόσο ψηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου