Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

Τέλος το PC Master


Η πρώτη μου εμπειρία με τους Η/Υ ήταν τον Δεκέμβριο του 1996 όταν και απέκτησα τον πρώτο μου. Είχα χρησιμοποιήσει και παλιότερα PC όμως ήταν στα πλαίσια των μαθημάτων του σχολείου...οπότε δεν νομίζω πως μετράει. Αφού λοιπόν απέκτησα τον πρώτο μου υπολογιστή άρχισα να ψάχνω ένα καλό και ενδιαφέρον περιοδικό που να μπορώ να μάθω νέα πράγματα για το μυστήριο μηχάνημα που είχε εγκατασταθεί στο γραφείο μου. Έτσι τον Ιανουάριο του 1997 κατέληξα στο PC Master (με εξώφυλλο το Phantasmagoria II).

Το PC Master λοιπόν τελειώνει την πολύχρονη πορεία του με το μεθεπόμενο τεύχος (305). Δυστυχώς το internet έχει "σκοτώσει" πολλά περιοδικά και όχι άδικα. Εμείς μεγαλώσαμε διαβάζοντας και μαθαίνοντας νέα μέσω τον περιοδικών που έγραφαν το τι είχε συμβεί...το προηγούμενο μήνα. Τώρα, η ενημέρωση είναι άμεση μέσα από το Internet και αρκετά περιοδικά περνάν σε αυτή τη μέθοδο ενημέρωσης. Ελπίζω και το PC master να ακολουθήσει μια παρόμοια πορεία και να μην εξαφανιστεί εντελώς γιατί αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των Ελλήνων PC Gamers.

Το PC Master για μένα ήταν η Αγία Γραφή των PC Games, των PC και της τεχνολογίας γενικότερα που την αγόραζα κάθε μήνα και την μελετούσα ευλαβικά ξανά και ξανά. Το σημαντικότερο κεφάλαιο του PC Master, που έχει κλείσει εδώ και καιρό δυστυχώς, ήταν ο Ανδρέας Παρασκευάς Τσουρινάκης. Ο άνθρωπος που μας έμαθε τα adventure games. Σχεδόν από την αρχή τον είχα ξεχωρίσει και όχι άδικα. Ο τρόπος  γραφής του στα review των παιχνιδιών, που ή θα ήταν adventure games ή RPGs, έμοιαζε να μιλάει για μικρά έργα τέχνης. Η αγάπη του για τα δύο αυτά είδη PC Games ξεχείλιζε σε κάθε review του. Όποιος ήταν βιαστικός και διάβαζε μόνο την τελική βαθμολογία του κάθε review και αμελούσε τα γραπτά του Τσουρινάκη τότε έχανε μια μοναδική εμπειρία. Με τα γραπτά του Τσουρινάκη κατάφερα να ξεπεράσω το φόβο μου για το άγνωστο τότε είδος τον adventure games και να λατρέψω αυτό το ιδιαίτερο και ξεχωριστό είδος παιχνιδιών. Φόβοι όπως "τι θα γίνει αν κολλήσω σε κάποιο σημείο και δεν μπορώ να λύσω το γρίφο" ή "δεν ξέρω αρκετά καλά αγγλικά για να καταλάβω τι πρέπει να κάνω" πήγαιναν περίπατο αφού αφενός ήθελα να ζήσω την εμπειρία που περιέγραφε ο Τσουρινάκης στα review του και αφετέρου ήθελα να δοκιμάσω τις πνευματικές μου ικανότητες απέναντι σε έναν μάστορα του είδους.

Μετά ήταν το παρεϊστικο κλίμα όλων των παιδιών που είτε έγραφαν στο περιοδικό είτε μας διασκέδαζαν με τα σκίτσα τους.  Αναφορές για το μυθικό "πράσινο πουλόβερ' του Βαγγέλη Κράτσα (παραδόξως όταν τον συνάντησα μια φορά τυχαία στον ηλεκτρικό πριν αρκετά χρόνια φορούσε αυτό το μυθικό πουλόβερ. Μάλλον του έδινε +20 στο charisma. ), πειράγματα από τον έναν συντάκτη στον άλλον κλπ ήταν κρυμμένα διάσπαρτα σε όλο το περιοδικό σαν easter egg. Σε έκαναν να νομίζεις πως είσαι μέλος της παρέας τους.

Ένα από τα αγαπημένα μου θέματα που πάντα ξεκοκάλιζα ήταν η αλληλογραφία. Εκεί έβρισκα λύσεις σε διάφορα θέματα που είτε με απασχολούσαν είτε τα μελετούσα για μελλοντική χρήση. Άλλες φορές διάβαζα τις γνώμες των άλλων αναγνωστών για διάφορα παιχνίδια αλλά και τις συνθέσεις τους κάτι σε έκανε να νιώθεις πως η παρέα του PC master είναι τεράστια.

Στα πρώτα τεύχη που είχα αγοράσει υπήρχε θέμα προγραμματισμού που μπορεί την εποχή εκείνη να μην το διάβαζα όμως αρκετές φορές το είχα σαν σημείο αναφοράς όταν πλέον άρχισα να ασχολούμαι με τον προγραμματισμό σαν φοιτητής. Δυστυχώς αυτή η στήλη του περιοδικού εξαφανίστηκε σιγά σιγά και το περιοδικό επικεντρώθηκε περισσότερο στα PC Games.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το περιοδικό δεν είχε το ίδιο κλίμα ή εγώ τουλάχιστον δεν ένιωθα το ίδιο. Το αγόραζα σποραδικά και being the geek that I am πολλές φορές έβρισκα λάθη στα άρθρα των συντακτών (ένα που θυμάμαι ήταν που είχαν ταξινομήσει ένα καθαρά action παιχνίδι σαν adventure game). Όμως ακόμα και με τα λάθη του το διάβαζα όταν το αγόραζα και με ευχαριστούσε. Τελικά η εποχή του Internet έθαψε μια από τις πρώτες μου αγάπες στο χώρο τον PC Games και τον υπολογιστών. Οι αναμνήσεις πολλές και καθ όλη την διάρκεια που γράφω αυτά τα λόγια έρχονται μια μια ( το χαμό που είχε γίνει με το review του Diablo 2, τους διαγωνισμούς Grand Prix, αρκετούς συντάκτες και πολλά άλλα).

Ελπίζω η πορεία του PC Master να συνεχιστεί ηλεκτρονικά και να μην τελειώσει ποτέ....

1 σχόλιο: