Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Οι δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού


Πρόσφατα παρακολούθησα την ταινία Lucy (2014) με πρωταγωνίστρια την Scarlett Johansson. Στην ταινία αυτή λοιπόν η Johansson μπλέκεται κατά λάθος με την Κορεάτικη μαφία και αναγκάζεται να μεταφέρει στη χώρα της ένα νέο ναρκωτικό που οι Κορεάτες μαφιόζοι το έχουν κρύψει μέσα στο στομάχι της. Όταν όμως ένα από τα σακουλάκια που περιέχουν το ναρκωτικό σπάει τότε το σώμα της Johnasson, που στην ταινία ακούει στο όνομα Lucy, δέχεται μια μεγάλη δόση του ναρκωτικού. Αυτό έχει ως συνέπεια η Lucy να αρχίζει να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τον ανθρώπινο πρωτόγονο εγκέφαλο της κάτι που της δίνει φοβερές δυνατότητες.

Επιστημονικά ο άνθρωπος χρησιμοποιεί όχι μόνο το 10% του εγκεφάλου του όπως λέει ο γνωστός μύθος αλλά το 100%. Αρκεί κάποιος να κάνει μια μαγνητική τομογραφία και το επιχείρημα αυτό έχει βάση. Όμως το ερώτημα είναι ποιο είναι το όριο του συνειδητού του ανθρώπινου εγκεφάλου. Δηλαδή με απλούστερα ίσως λόγια κατά πόσο ο καθένας μας μπορεί να χειριστεί τον εγκέφαλό του.
Ένα από τα κλασσικότερα παραδείγματα είναι η πρόβλεψη γεγονότων.

Για μένα το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο. Όχι όμως με μοιρολατρικό τρόπο. Δεν συμβαίνει κάτι για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ( π.χ. δεν απορρίφθηκε ο M. Jordan από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του για να γίνει ο σημαντικότερος αθλητής του σπορ αυτού, άλλωστε δεν νομίζω πως το σύμπαν νοιάζεται για το ποιος είναι ο καλύτερος αθλητής στο μπάσκετ) αλλά γιατί υπάρχουν κανόνες που το ένα γεγονός οδηγεί αναπόφευκτα στο άλλο. Έτσι λοιπόν ο ανθρώπινος εγκέφαλος μας, θεωρώ, πως συλλέγει υποσυνείδητα τα απαραίτητα στοιχεία για ένα θέμα, τα επεξεργάζεται και στη συνέχεια τα φτύνει στο συνειδητό είτε μέσω κάποιου προαισθήματος είτε μέσω των ονείρων μας. Σίγουρα θα έχει συμβεί σε πολλούς ανθρώπους να ονειρεύονται κάτι και αυτό να συμβαίνει μετά από σχετικά μικρό διάστημα. Θεωρώ λοιπόν πως η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι μια από της ανθρώπινες δυνατότητες που το συνειδητό του ανθρώπινου εγκεφάλου δεν το έχει αγγίξει ακόμα.

Μια άλλη δυνατότητα που πιστεύω πως  έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η μνήμη. Θεωρώ λοιπόν πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος κρατά δεδομένα από την πρώτη στιγμή που έρχεται στη ζωή. Δεν επιλέγει τι θα κρατήσει και τι όχι αλλά κρατάει τα πάντα. Έχω ζορίσει τον εαυτό μου να θυμηθεί την πιο παλιά μνήμη που έχω κρατήσει. Το συνειδητό μου λοιπόν έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι την ηλικία των 4 ετών περίπου. Αλλά αυτό έχει να κάνει και με κάτι ακόμα. Με την αντίληψη του κόσμου. Είμαι βέβαιος πως ο καθένας μας έχει μνήμη από την πρώτη στιγμή που βγήκε στο τεχνητό φως του μαιευτηρίου (ή σε όποιο μέρος έτυχε να γεννηθεί) αλλά ίσως και παλιότερες μνήμες. Το πρόβλημα εδώ έχει να κάνει με την αντίληψη και την "ονοματοδοσία" των πραγμάτων που ένα νεογέννητο βρέφος δεν την έχει αναπτύξει ακόμα. Άνθρωποι με τρομερή μνήμη λένε πως συνδυάζουν αυτό που θέλουν να θυμηθούν με κάτι άλλο και έτσι αυτό τους διευκολύνει να θυμούνται. Όμως για να φτάσεις σε αυτό το σημείο πρέπει να έχεις στο μυαλό σου έναν στοιχειώδη συνδυασμό λέξεων και αντικειμένων. Αυτό λοιπόν θεωρώ πως είναι ένα εμπόδιο στο ανθρώπινο εγκέφαλο για να θυμηθεί πράγματα που είχαν συμβεί όταν ήταν για παράδειγμα μερικών μόλις μηνών.

Όμως γιατί δεν μπορούν οι περισσότεροι άνθρωποι να θυμηθούν τι ρούχα φόραγαν πριν 10 χρόνια τέτοια μέρα. Αυτό έχει να κάνει με την επιλογή του συνειδητού μας να αποβάλει λεπτομέρειες που δεν τις θεωρεί σημαντικές. Αν όμως κάνουμε ένα απλό πείραμα να προσπαθήσουμε για παράδειγμα να θυμηθούμε τι κάναμε τέτοια μέρα πριν 10 χρόνια θα εκπλαγούμε. Έχει τύχει πολλές φορές να προσπαθώ να θυμηθώ κάτι που είχε συμβεί πριν αρκετό καιρό και να αρχίσω σιγά σιγά (με την βοήθεια ημερολογίου φυσικά) να θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες (αν αυτό μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση αφού δεν μπορείς εύκολα να αποδείξεις και ίσως είναι αποκύημα της φαντασίας σου).

Στην ταινία η Lucy είχε την δυνατότητα να αναπλάθει το σώμα της κατά βούληση αλλάζοντας του μορφή αλλά και αυτοθεραπευοντας το . Αυτό είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα θεωρεία. Πιστεύω πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει κάποιες μικρές ικανότητες να αυτοθεραπεύσει το σώμα που τον φιλοξενεί (δίνοντας ίσως εντολή να παραχθούν περισσότερα κύτταρα σε ένα σημείο).

Η τηλεπάθεια και η τηλεκίνηση είναι κάτι που φαίνεται απλό όμως ακόμα δεν το έχουμε καταφέρει σαν ανθρώπινο είδος. Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που είχαν μια τέτοια δυνατότητα όμως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και κριτικοί απέναντι σε κάποιον που ισχυρίζεται πως έχει τέτοιες δυνατότητες αφού τις περισσότερες φορές το βασικό κίνητρο τέτοιων ανθρώπων είναι τα οικονομικά οφέλοι ή η δημοσιότητα. Ίσως μέσα στο κλειδωμένο και πρωτόγονο εγκέφαλο μας κοιμάται μια τέτοια δύναμη όμως ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιος άνθρωπος που να μην είναι τσαρλατάνος και να μας το έχει επιδείξει (αντίθετα δηλαδή με τους ανθρώπους που έχουν καλή μνήμη και αυτούς που μπορούν να προβλέψουν το βραχυπρόθεσμο μέλλον)

Σίγουρα ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει πολλά μυστικά. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο της ηρωίδας της ταινίας όμως η εξέλιξη στον άνθρωπο ακόμα δεν έχει έρθει. Οι άνθρωποι θεωρούν πως έχουν εξελιχθεί όμως για μένα ο άνθρωπος έχει μείνει ακόμα σε πρωτόγονη μορφή. Έχουμε ένα είδος...ημιεξέλιξης. Ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του τεντωμένου σχοινιού που μας οδηγεί στον υπεράνθρωπο. Φυσικά όλα αυτά που γράφω παραπάνω είναι οι δικές μου σκέψεις για τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Για την ακρίβεια είναι μια προσωπική ελπίδα που έχω για το είδος μας. Ελπίδα πως ο εγκέφαλος μας θα μας φτάσει στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης. Τίποτα από αυτά που γράφω δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα και παραμένουν οι απόψεις και οι ιδέες ενός τρελού που αγαπάει την υπόθεση το είδος του να έχει την ικανότητα να εξελιχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου