Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015

The Imitation Game


Δυναμικά ξεκίνησε η χρονιά στα κινηματογραφικά....Λοιπόν, πριν μερικές μέρες έγραφα για το Algorithm μια ταινία που σχετίζεται με την κουλτούρα των χάκερς. Σήμερα θα γράψω για μια ταινία που την περίμενα πως και πως όταν πριν από έναν χρόνο είδα το trailer στο youtube. Είναι λοιπόν το The Imitation Game.

Το The Imitation Game ακολουθεί την ιστορία του πατέρα της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, Alan Turing από την στιγμή που αρχίζει η δουλειά του ως codebreaker για χάρη της Βρετανικής κυβέρνησης κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Turing όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν ήδη ένας καταξιωμένος μαθηματικός και είχε ήδη στο μυαλό του μια μηχανή που θα μπορούσε να λύνει προβλήματα.

Η ενασχόληση του με το μεγαλύτερο μαθηματικό πρόβλημα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η αποκρυπτογράφηση του κρυπταλγόριθμου των Γερμανών του έδωσαν την ευκαιρία όχι μόνο να απασχολήσει την μεγαλοφυΐα του με ένα δύσκολο πρόβλημα αλλά να σώσει κόσμο, να βοηθήσει στο πόλεμο εναντίων των Ναζί και τέλος να προετοιμάσει το έδαφος για τους σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ναι, ο Turing είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του πρώτου υπολογιστή με τον οποίο μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα των Ναζί. Θεωρείται πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και σίγουρα χωρίς αυτών ο κόσμος μας θα ήταν διαφορετικός (όπως συμβαίνει με πολλούς επιστήμονες).

Δυστυχώς ο Alan Turing ήταν gay. Και όχι πως αυτό έχει και μεγάλη σημασία στο 2014 όμως τότε η ομοφυλοφιλία ήταν αδίκημα. Ήταν κάτι που μου έκανε εντύπωση στην ταινία και αρχικά δυσκολεύτηκα να πιστέψω πως πριν περίπου 70 χρόνια υπήρχε νόμος που απαγόρευε την ομοφυλοφιλία...και μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία...Έτσι λοιπόν η Βρετανική κυβέρνηση παρά τα όσα προσέφερε ο Alan Turing στη πατρίδα του τον ανάγκασαν να παίρνει φαρμακευτική αγωγή για να θεραπευτεί από την ομοφυλοφιλία....(και ξαναλέω...πριν περίπου 70 χρόνια....προσπαθούσαν να θεραπεύσουν την ομοφυλοφιλία....οι Βρετανοί...).

Ευτυχώς η μεγαλοφυΐα του Turing έχει αναγνωριστεί και μάλιστα υπάρχει και σχετικό βραβείο για τα επιτεύγματα πληροφορικής που έχει το όνομα του.

Η ταινία λοιπόν συνοψίζει όλα αυτά τα γεγονότα εντός 2 περίπου ωρών και το κάνει με τέτοιο τρόπο που δεν αφήνει αδιάφορο τον θεατή. Ο γνωστός για την ικανότητα του να υποκρίνεται ιδιοφυΐες Benedict Cumberbatch έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και κάνει την αναμενόμενη καλή δουλειά. Αν και να πω πως είχα κάποιες αμφιβολίες πως θα μου θύμιζε Sherlock όμως έπεσα - ευτυχώς - έξω. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί κάνουν εξίσου καλή δουλειά και φυσικά υπάρχουν και Hollywood-ιανά σχετικά βαριά ονόματα να στηρίξουν μια τέτοια ταινία όπως η Keira Knightley και ο Charles Dance (ναι ο μπαμπάς Lannister και ο κακός από το The Last Action Hero).

Στο σύνολό της η ταινία είναι πάρα πολύ καλή και όποιος θέλει να δει και να μάθει εντός δύο ωρών σχετικά με τον Alan Turing είναι ένα τέλειο ντοκιμαντέρ. Φυσικά μπορεί να θυμίσει αρκετά το A Beautiful Mind όμως δεν είναι τυχαίο. Και οι δύο ταινίες σχετίζονται με tortured geniuses.

Και ένα μικρό, σχεδόν 10 λεπτό βίντεο σχετικά με τον Alan Turing:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου