Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Janicki Omniprocessor: Απ' το ποπουδάκι στο ποτήρι μας


Λοιπόν όταν έχεις λεφτά μπορείς να βάλεις τους κατάλληλους ανθρώπους να κατασκευάσουν μηχανές που κάνουν απίστευτα πράγματα. Έτσι έκανε και ο Bill Gates και κατασκευάσε μια μηχανή που παράγει πόσιμο νερό από....ανθρώπινες ακαθαρσίες.

Αν ξεπεράσει κανείς το πρώτο σοκ και ακούσει την επιστήμη που κρύβεται πίσω από το όλο εγχείρημα δεν είναι τόσο αηδιαστικό. Μάλιστα πιστεύω πως θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετές περιοχές του κόσμου που έχουν έλλειψη πόσιμου νερού. Το θέμα όμως που με απασχολεί είναι άλλο.

Μια τέτοια μηχανή στα χέρια του καπιταλισμού σίγουρα θα μπορούσε να στραφεί εναντίων της ανθρωπότητας. Με ποιόν τρόπο; Οι εταιρίες είναι επιχειρήσεις και ως γνωστών οι επιχειρήσεις επιζητούν το κέρδος. Μάλιστα πολλές φορές για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος μειώνουν την ποιότητα του εμπορευόμενου αγαθού. Στην περίπτωση λοιπόν του Janicki Omniprocessor (όπως ονομάζεται η εν λόγω μηχανή) θα μπορούσε ας πούμε η επιχείρηση να μειώσει τη διάρκεια ή την ενέργεια κάποιας απαραίτητης διεργασίας με αποτέλεσμα το τελικό νερό να μην είναι 100% πόσιμο και να περιέχει ουσίες που δεν θα έπρεπε να περιέχει.

Ας ελπίζουμε πως όταν αυτό το θαυματουργό μηχάνημα τελικά χρησιμοποιηθεί να γίνει από εταιρίες που θα σέβονται τους ανθρώπους και να μην προσπαθήσουν να αυξήσουν το κέρδος σε βάρος της ανθρώπινης υγείας. Διαφορετικά θα καταντήσουμε σαν κάτι χαζά σκυλιά που τρώνε τα ίδια τους τα κόπρανα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου