Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

H on-line βιβλιοθήκη των DOS Games


Είμαι retrogamer και αυτό σημαίνει πως μου αρέσουν τα παλιά καλά παιχνίδια. Η πρώτη μου ενασχόληση με τα video games ήταν κυρίως στις κονσόλες αφού ήταν περισσότερο προσιτές και τα περισσότερα άτομα που ήξερα είχαν μια κονσόλα είτε αυτή ήταν το Atari 2600 είτε το SNES. Με τα παιχνίδια στα PC ασχολήθηκα γύρω στο 1997 όταν το απαρχαιωμένο DOS άφηνε σιγά σιγά τη θέση του στο DirectX, την Voodo και τα Windows. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε να παίξω αρκετούς DOS-άτους τίτλους όπως τα δύο πρώτα Monkey Island, το Doom, το Street Fighter, το Alladin και πολλά πολλά άλλα.

Ένα site λοιπόν που θα λατρέψουν οι νοσταλγοί των DOS games είναι το archive.org. To archive.org έχει ως βασική του δουλειά να "αρχειοθετεί" παλιά site και να μπορεί κάποιος να δει πως ήταν για παράδειγμα το Facebook στις αρχές όταν δεν το ήξερε ο κόσμος ή να δει πως έφτιαχναν τα sites γύρω στο 1995 ή και παλιότερα (πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον η σχεδιαστική άποψη και η τεχνολογία του τότε σε σύγκριση με το τώρα). Πρόσφατα, το archive.org αποφάσησε να αρχειοθετήσει και παλιά καλά παιχνίδια του DOS.

Για τον σκοπό αυτόν τα παιχνίδια τρέχουν σε ένα DOSbox (emulator για προγράμματα που τρέχουν σε DOS) μέσα από τον browser πράγμα που σημαίνει πως δεν χρειάζεται κάποιος να κατεβάσει το παιχνίδι και και ρυθμίσει τον Emulator έτσι ώστε το παιχνίδι να παίξει σωστά. Σε γενικές γραμμές αυτό δουλεύει αν και κάποια παιχνίδια ακόμα τα περιμένω να φορτώσουν και κάποια άλλα είναι unplayable αφού είτε η μουσική τους είναι άθλια είτε παρουσιάζουν θέμα στα γραφικά.

Παρά τα προβλήματα κατάφερα να παίξω παιχνίδια όπως τον Neuromancer και το Wolfenstein 3D. Δεν μπορώ να πω πως ένιωσα μεγάλη νοσταλγία αφού είναι παιχνίδια που τα παίζω συχνά στο PC μου με σωστότερες ρυθμίσεις του DOSbox. Πάντως, για κάποιον που θέλει να θυμηθεί τα παλιά καλά παιχνίδια του DOS στα γρήγορα αρκεί να επισκεφτεί το site:

https://archive.org/details/softwarelibrary_msdos_games/v2

Και φυσικά μια παρουσίαση από τον Lazy Gamer που έχει την τάση να συλλέγει παλιούς υπολογιστές και παλιά παιχνίδια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου