Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Χρόνια Πολλά Playstation


Τελικά ο χρόνος περνάει γρήγορα. Το Playstation αυτή τη βδομάδα έγινε 20 χρονών. Η μικρή γκρι παιχνιδοκονσόλα που άλλαξε το gaming όταν κανένας δεν ήξερε με ακρίβεια που θα πήγαινε.

Όταν το Playstation κυκλοφόρησε οι μεγάλες δυνάμεις του gaming ήταν η Sega και η Nintendo. Η προσοχή των περισσοτέρων από εμάς ήταν στραμμένη στο επόμενο τεχνολογικό θαύμα που θα μας προσέφεραν αυτά τα δύο μεγαθήρια. Όμως με ποια τεχνολογία; Από την μια είχαμε τα CD-ROM που αν και είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν δεν κατάφερε να κερδίσει τους τότε gamers. Το Sega CD αν και είχε κάποιους καλούς τίτλους δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις επιτυχημένες κονσόλες / add-on. Από την άλλη είχαμε την εμφάνιση των 3D γραφικών που φαινόταν να κερδίζει έδαφος αλλά δεν υπήρχαν πραγματικά άξια παιχνίδια στις κονσόλες να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους.

Η Sony λοιπόν τόλμησε να φτιάξει μια κονσόλα που το αποθηκευτικό μέσω των παιχνιδιών της θα είναι τα CD και να μπορεί να χειριστεί 3D πολύγωνα. Έτσι έτριψε στην κυριολεξία στα μούτρα της Nintendo (που επέμενε στα cartridges) και της Sega (που η κονσόλα της δεν είχε τόσο καλή απόδοση στο 3D) το μεγάλο όνομα και τη φήμη τους στην βιομηχανία των Video Games.

Ο μύθος λέει (καλά δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα) πως η Nintendo ήθελε να φτιάξει ένα CD-Drive περιφερικό για το SNES και συνεργάστηκε με την Sony. Όμως η Nintendo λίγο πριν την τελική παρουσίαση του νέου περιφερικού αποφάσισε να αλλάξει συνεργάτη και άφησε την Sony και το Play Station (όπως το ονόμαζαν τότε) στα κρύα του λουτρού. Η Sony δεν πτοήθηκε και χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία που αποκόμισε από την συνεργασία της με την Nintendo για να φτιάξει την δικιά της stand alone console. Και όπως είναι γνωστό τα κατάφερε περίφημα.

Η προσωπική μου γνώμη για το Playstation είναι πως ήταν η αρχή του τέλους της χρυσής εποχής των Gaming consoles αφού λάτρευα και ακόμα λατρεύω τα 2D και το Playstation σχεδόν τα σκότωσε ολοκληρωτικά (ευτυχώς σήμερα υπάρχουν οι retrogaming κοινότητες και οι Indie Developers). Δεν θα πω όμως πως μισώ το Playstation αφού επί της παντοκρατορίας του (ε το Saturn και το N64 δεν υπήρχαν αφού το μεν Saturn "πέθανε" νωρίς και το N64 ήταν περισσότερο kids friendly console) γνωρίσαμε IP που ακόμα και σήμερα υπάρχουν και κάνουν τους ανά τον κόσμο gamers να χάνουν τα λογικά τους.

Σήμερα η Sony είναι υπερδύναμη στη βιομηχανία των Video Games και η ιστορία της με την Nintendo μας δίνει ένα σημαντικό μάθημα ζωής αφού ακόμα και σήμερα η Sony είναι ψηλά στα μάτια των Gamers ενώ η Nintendo έχει πέσει χαμηλά με τους μόνους που την κρατάνε γερά για να μην τσακιστεί να είναι ο Mario, ο Link και το όνομα του Μιγιαμότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου