Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Οι δικές μου σκέψεις για το κυνήγι των...πειρατών


Την περασμένη εβδομάδα τα νέα ήταν δυσάρεστα για όλους εμάς τους "internet-άκιδες" που έχουμε το συνήθειο να κατεβάζουμε την ψυχαγωγία μας παράνομα από το Internet. Το μεγαλύτερο torrent site Pirate Bay έκλεισε αφού η Σουηδική αστυνομία έκανε επιδρομή στα κεντρικά του δημοφιλούς ιστοχώρου. Φυσικά αυτό έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν όμως οι πειρατές που κυβερνούν το site καταφέρνουν πάντα να "σηκώνουν" και πάλι τα πανιά. Αυτή τη φορά βέβαια τα πράγματα φαίνονται δύσκολα.

Δυστυχώς η πίεση των μεγάλων κινηματογραφικών κυρίως εταιριών έχει αποδώσει καρπούς αφού τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά για παρόμοια site που κλείνουν (όπως το ελληνικό gamato πριν μερικά χρόνια). Η σιγουριά των εταιριών πως χάνουν λεφτά εξ'αιτίας της πειρατείας έχει ανάγει την καταδίωξη των sites με πειρατικό περιεχόμενο σε κυνήγι μαγισσών. Όμως χάνουν πραγματικά λεφτά;

Τα τελευταία χρόνια πάω κινηματογράφο όλο και λιγότερο και συνήθως όταν πάω να δω μια ταινία πρέπει να είμαι σίγουρος πως θα επωφεληθώ από την τεχνολογία του κινηματογράφου και πως το τελικό προϊόν που θα μου προσφέρουν αξίζει τα 9 ευρώ για (τις περισσότερες φορές λιγότερο) δύο ώρες που θα διαρκέσει μια ταινία. Δυστυχώς ούτε τον χρόνο έχω όπως όταν ήμουν φοιτητής να μπορώ να δω οποιαδήποτε σαχλαμάρα στον κινηματογράφο (σαν φοιτητής είχα δει μέχρι και το Princess Diaries) αλλά ούτε και το χρήμα. Έτσι για λόγους χρόνου και χρήματος επιλέγω τις περισσότερες ταινίες να τις βλέπω παράνομα.

Φυσικά θα πει κάποιος πως αν δεν έχω τα λεφτά ας μην τη δω. Οκ, θα συμφωνήσω μαζί σου φίλε lawful good. Όμως η παρανομία αυτή που κάνω εγώ και άλλοι όπως εγώ έχει μια δόση δικαιοσύνης. Πριν μερικά χρόνια έσκασα 9 ευρώ για να δω το Transformers 2 και το Terminator Salvation. Ταινίες που δεν τις λες και αριστουργήματα. Στο τέλος της ταινίας δεν μου έδωσαν τα λεφτά μου πίσω για την αηδία που η διαφήμιση και η παιδική μου νοσταλγία με "ανάγκασαν" να σκάσω τα λεφτά. Αντίθετα μάλιστα τα μεγάλα μυαλά θεώρησαν σωστό να βγάλουν και τρίτη ταινία transformers έτσι για να με αρμέξουν ακόμα περισσότερα (και δυστυχώς τα κατάφεραν...αδυναμίες είναι αυτές). Όταν λοιπόν φέρεσαι στον καταναλωτή σου σκατά τότε να μην γκρινιάζεις που σε κλέβει.

Ξέρετε ποια ταινία είδα στον κινηματογράφο δύο φορές και έσκασα και τα φράγκα για να μπορώ να έχω την ταινία και σε DVD. Το The Dark Knight και η ταινία άξιζε κάθε της cent. Αν λοιπόν δεν θέλετε να σας..."κλέβουν" σταματήστε να κλέβετε πρώτα εσείς εμάς.

Το οικονομικό όμως θέμα είναι το πιο προφανές. Σε δεύτερο επίπεδο τα sites όπως το pirate bay, isohunt, kickass κλπ προσφέρουν κουλτούρα. Ναι, ναι κουλτούρα. Πόσοι από εμάς θα ξέραμε το The big bang theory, το Sherlock ή ένα σωρό άλλες σειρές και anime αν δεν υπήρχαν αυτά τα sites. Το Sherlock βγήκε το 2009 και στην Ελλάδα παίχτηκε για πρώτη φορά φέτος (αν δεν με απατά η μνήμη μου). Φυσικά η κάθε εταιρία που βγάζει ένα προϊόν χέστηκε για την κουλτούρα ή την τέχνη. Παράγει και απαιτεί το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Και λέω μεγαλύτερο γιατί κέρδος υπάρχει παρά την πειρατεία. Αν το Sherlock πάτωνε εξαιτίας της πειρατείας τότε δεν θα έβγαζε άλλες δύο σεζόν. Αν το House MD δεν έφερνε τα νούμερα θα σταματούσε ξαφνικά μια ωραία μέρα όπως πολλές άλλες σειρές του Fox. Άρα η πειρατεία δεν κάνει μια εταιρία να καταστραφεί (τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις). Απλά η Sony, η Warner και όλοι οι άλλοι θέλουν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος.

Σε τρίτο επίπεδο θέλω να αναφέρω την ελευθερία του internet που από την στιγμή που μπήκε το εμπόριο στη μέση μέρα με τη μέρα αφαιρούν και ένα κομμάτι της. Έκλεισαν ένα site με torrnets την στιγμή που σε αυτό το site μπορεί να είχε ανεβάσει κάτι δικό του που να θέλει να το μοιραστεί με όλο το κόσμο. Μια δικιά του ταινία, ένα βιβλίο ένα software. Ναι, ξέρω πως δεν έχει χαθεί αφού τα torrents έχουν άλλη φιλοσοφία όμως ένα site σαν το pirate bay αποτελεί βασικό κόμβο ανταλλαγής πληροφορίας. Και με την δικαιολογία της παράνομης ανταλλαγής αρχείων αυτό το site μας χαιρετά.

Βέβαια δεν μπορώ να μην αναφέρω τον όρο "πνευματικά δικαιώματα" και "πνευματική ιδιοκτησία". Όροι τόσο ανόητοι που ακόμα και που τους ανέφερα έριξα το IQ μου 100 μονάδες. Το χειρότερο είναι πως έχει γίνει η κατάλληλη πλύση εγκεφάλου και στους ίδιους τους δημιουργούς με αποτέλεσμα να ζητάνε οι ίδιοι να πληρωθούν για τα δημιουργήματα τους ενώ δεν δίνουν δεκάρα για το λογισμικό που μπορεί να έχουν κατεβάσει από το Internet. Αυτό μας συμφέρει, αυτό τσαμπουνάμε δηλαδή.

Στην τελική το να ρίχνεις ένα site που εσύ σαν μεγάλη εταιρία νομίζεις πως σου κάνει ζημιά ενώ παγκόσμια ο κόσμος το επισκέπτεται καθημερινά τότε δείχνει πως δεν κάνεις κάτι σωστά. Φτιάξε το προϊόν σου και θα αυξήσεις το κέρδος σου. Όταν ο κόσμος έχει επιλέξει το internet και την παρανομία τότε πρέπει να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις για να ικανοποιήσεις τους πελάτες σου και όχι να διαλύσεις το μαγαζί του γείτονα. Όμως στο καπιταλισμό αυτό μάλλον δεν είναι κακό.

Όταν η μεγάλη εταιρία εφαρμόζει το DRM στα προϊόντα της φυσικά θα υπάρχουν δυσαρεστημένοι πελάτες. Όμως ο σύγχρονος καπιταλισμός θέλει να πουλάει μια κόπια για κάθε άνθρωπο. Έτσι λοιπόν αντί να βελτιώσουν το προϊόν το κλειδώνουν ώστε να μην μπορεί να το μοιραστεί με κανέναν. Αυτό προσπαθούν να κάνουν πλέον και η ψηφιακή εποχή τους διευκολύνει. Εγώ όταν ήμουν παιδί έδινα το βιβλίο, παιχνίδι, ταινία στους φίλους μου για να το απολαύσουν και αυτοί. Σήμερα, όλο και περισσότερο, φεύγουμε από αυτό το μοντέλο. Δηλαδή οι εταιρίες θέλουν να φύγουμε από αυτό το μοντέλο. Και τι είναι πραγματικά ένα torrent; Η ψηφιακή εκδοχή του δανείζω σε κάποιον αυτό που έχω για να το απολαύσει. Αν του αρέσει αρκετά θα το αγοράσει. Αν όχι θα αρκεστεί στο δανεισμό. Σε έναν κόσμο δηλαδή που η επικοινωνία είναι τόσο εύκολη με το skype, viber, forums, IRC (ναι υπάρχει ακόμα), κινητά κλπ οι εταιρίες προσπαθούν να μας κάνουν όσο πιο αντικοινωνικούς μπορούν με σκοπό το κέρδος.

Ελπίδα νομίζω πως υπάρχει ακόμα. Το pirate bay έπεσε όμως οι ομοϊδεάτες των πειρατών, το Isohunt, χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή την βάση δεδομένων του pirate bay για να δώσει στο κόσμο αυτό που θέλει και έχει φτιάξει το site oldpiratebay.org το οποίο φυσικά και εξακολουθεί να αυξάνει το υλικό του.

Η ανθρώπινη γνώση και η ανθρώπινη ιδιοφυΐα ανήκει στους ανθρώπους. Όταν βάζεις pricetag σε αυτά τα δύο τότε υποβιβάζεις όχι μόνο την αξία τους αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου