Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Video Editing στο Linux: ανοιχτή πληγή


Όλα τα Video Reviews που έχω κάνει και έχω ανεβάσει στο youtube τα έχω επεξεργαστεί στο Windows Movie Maker. Η επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος δεν έγινε μετά από έρευνα και σκέψη αλλά ας πούμε πως η κατάσταση που ίσχυε τότε ευνοούσε την επεξεργασία σε κάποιο πρόγραμμα στα Windows (με απλά λόγια αφού καταγράψω το υλικό με το Fraps δεν θέλω / βαριέμαι να μεταφέρω τα αρχεία στο βασικό μου Linux μηχάνημα). Το Windows Movie Maker όμως ήταν ένα πρόγραμμα που ο χρόνος εκμάθησης του δεν ξεπέρασε τα ....10 λεπτά της ώρας.

Στο τελευταίο όμως Review είχα προβλήματα. Μετά από λίγα λεπτά υλικού άρχισε να κολλάει, να πετάει διάφορα errors και κάθε φορά που προσπαθούσα να κάνω export κάποιο μικρό κομμάτι του συνολικού video έβγαζε μήνυμα για μη επαρκής ποσότητα μνήμης. Έτσι αποφάσισα να "ψαχτώ" λίγο στο Video Editing στο Linux...και έσπασα τα μούτρα μου.

Η πρώτη προσπάθεια μου ήταν με το pitivi. Έγινε εγκατάσταση γρήγορα και ανυπόμονος όπως είμαι ρίχτηκα στο editing...μέχρι που κόλλησα στο επίπεδο δυσκολίας του προγράμματος. Τίποτα από τις ευκολίες του Movie Maker δεν υπήρχαν (ή τουλάχιστον δεν μπόρεσα εγώ να τις βρω). Όποια προσπάθεια και να έκανα να βάλω εικόνες και video σε σωστό timeline έπεφταν στο κενό. Και έτσι προχώρησα στο επόμενο πρόγραμμα.

Αμέσως λοιπόν θεώρησα σωστό να προχωρήσω στο επόμενο πρόγραμμα που αρκετοί χρήστες με εμπειρία στο video editing συνιστούν, το KDENLive. Σε αυτή τη περίπτωση δεν μπόρεσα ποτέ να κάνω καν εγκατάσταση το πρόγραμμα. Σίγουρα θα υπάρχει τρόπος να το κάνω εγκατάσταση στο σύστημα μου όμως είχα αρχίσει να χάνω την υπομονή μου αφού το μόνο που ήθελα ήταν εισάγω μερικά clips και ήχο για να φτιάξω 7 λεπτά video.

Το αμέσως επόμενο πρόγραμμα που είχα πρόθεση να δοκιμάσω ήταν το OpenShot. Όμως δυστυχώς ή ευτυχώς βρήκα λύση στο πρόβλημα του Windows Movie Maker (είχα κάνει εγκατάσταση κάποιους codec και δημιουργούσαν πρόβλημα με το πρόγραμμα) οπότε δεν προσπάθησα καν να διαβάσω σχετικά για το OpenShot.

Από όλη αυτή την εμπειρία όμως κατάλαβα πως το Linux ακόμα πάσχει σε κάποια σημεία. Ένα από αυτά είναι το Video Editing. Μπορεί για απλές καθημερινές δουλειές να είναι σχεδόν άψογο όμως για συγκεκριμένα προγράμματα δεν είναι και τόσο φιλικό. Αυτή η άποψη δεν είναι μόνο δικιά μου όμως αφού πρόσφατα βρήκα μια συνέντευξη ενός από τα μέλη του FSF που λέει ακριβώς αυτό. Πως ένα από τα αδύνατα σημεία ενός Linux συστήματος είναι το Video Editing.

Μάλιστα για λόγους μάλιστα πειραματισμού το κανάλι computerphile προχώρησε σε μια δοκιμή των διαφόρων προγραμμάτων video editing για Linux. Τα αποτελέσματα είναι άκρως απογοητευτικά για τον ανοιχτό κώδικα και το ελεύθερο λογισμικό και όποιος θέλει να δει λεπτομέρειες μπορεί απλά να πατήσει Play στο επόμενο video:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου