Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

Teenage Mutant Ninja Turtles


Ήταν 1990 περίπου όταν όλα τα περισσότερα παιδιά στο σχολείο άρχισαν να μιλάν για τα χελωνονιντζάκια. Όταν έμαθα το γενικότερο story του παιδικού έκατσα μπροστά στην τηλεόραση, περίμενα να τελειώσει ο Denver ο τελευταίος δεινόσαυρος στο New Channel και αμέσως μετά είδα το πρώτο επεισόδιο. Αυτό ήταν! Με ένα μόνο επεισόδιο (ακολούθησαν βέβαια κι άλλα στη πορεία) έγινα φανατικός των χελωνών. Την εποχή εκείνη οι χελώνες υπήρχαν παντού. Αυτοκόλλητα Καρουζέλ και Panini, φιγούρες απομιμήσεις, φιγούρες αυθεντικές από την Playmates, καρτούν, κόμικ, τσάντες, τετράδια και φυσικά η ταινία. Η πρώτη και η καλύτερη ταινία των Teenage Mutant Ninja Turtles (TMNT).

Την ταινία δεν είχα καταφέρει να την δω στον κινηματογράφο. Την είδα όμως 7ή Γενάρη 1991 (για την χρονιά δεν είμαι 100% σίγουρος, ίσως να ήταν 1992) στο Mega που είχε και έναν διαγωνισμός τον καιρό που παιζόταν η ταινία στους κινηματογράφους. Απίστευτη εμπειρία! Τεράστιες χελώνες που έμοιαζαν με αληθινές, πολεμούσαν κακούς και ήταν φτιαγμένο για μεγάλους. Η ταινία ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε να είχαν φτιάξει και αν εξαιρέσουμε μερικές βλακείες στο σενάριο (ο Splinter ο αρουραίος μαθαίνει Νιντζίτσου από τον Hamato Yoshi) είναι η καλύτερη TMNT ταινία.

Τα χρόνια πέρασαν άλλη Live Action ταινία δεν βγήκε (εκτός από τα δύο sequel που το ένα ήταν χειρότερο από το άλλο) και φτάσαμε στο μαγικό 2014. Ο M. Bay λοιπόν αποφάσισε να μας καταστρέψει τα παιδικά μας όνειρα και τους ήρωες ακόμα μια φορά. Έτσι λοιπόν μας έδωσε τα Live Action Χελωνονιντζάκια του 2014. Ή μήπως καλύτερα να πω τα κατσαριδονιντζάκια. Πραγματικά μοιάζουν περισσότερο με γιγάντιες κατσαρίδες παρά με γιγάντιες χελώνες. Εκτός όμως από την ασχήμια των βασικών ηρώων ένα άλλο θέμα είναι ο όρος Live Action. Δεν είναι λοιπόν Live Action. Δεν βλέπεις ηθοποιούς ρε παιδί μου. Όχι πως δεν υπάρχουν. Υπάρχουν. Αλλά το 90% της ταινίας είναι CG, το 1% ηθοποιοί και το 9% Megan Fox.

Μα φυσικά! Η Fox δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Σίγουρα δεν την βάζει στις ταινίες του για την υποκριτική της ικανότητα βέβαια. Σε μία τέτοια όμως ταινία είναι η μόνη που φαίνεται πως παίζει καλά το ρόλο της. Σε μια ταινία με 3 βασικούς ηθοποιούς και που εστιάζεται περισσότερο στην April νομίζω πως είχε εύκολο challenge. Οι άλλοι δύο ηθοποιοί που δεν θυμάμαι τα ονόματα τους και είμαι αρκετά τεμπέλης για να τα βρω δεν καταφέρνουν να αφήσουν τίποτα στο τέλος. Ούτε καν το comic relief ο Vernon (αυτός ο φοβητσιάρης, φυγόπονος του καρτούν).

Και πάμε τώρα στο Voice Acting. Ο χειρότερος όλων είναι ο Splinter. Θυμάστε που ο Splinter ήταν μεγάλος δάσκαλος πολεμικών τεχνών και πάντα είχε να πει κάτι σοφό στα χελωνάκια μας για να τους βοηθήσει στο έργο του; Τώρα λοιπόν είναι ένας σαδιστής ποντικός που το σοφότερο πράγμα που έκανε είναι στην ταινία είναι να πλακώσει τις γιγάντιες χελώνες / κατσαρίδες με την ουρά του. Η φωνή του δεν θυμίζει κάποιον σοφό γέρο όπως στο παλιό καρτούν ή ακόμα περισσότερο στην πρώτη ταινία του 1990.

Η ταινία δεν καταφέρνει καν να πιάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα της κάθε χελώνας (εκτός ίσως του Mike). Το ιδανικότερο σημείο για να το καταλάβει αυτό κάποιος (που ξέρει τα χελωνάκια καλά) είναι στο σημείο που ο Shredder πιάνει αιχμαλώτους τον Splinter, τον Leo, τον Donnie και τον Mike. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν αποφασίζουν η April, o Vernon και ο Raph να τους σώσουν. Ναι λοιπόν, ο Raph αντί να τα πάρει στο κρανίο και να χωθεί μόνος του στο αντίπαλο φρούριο δέχεται βοήθεια από την April και τον Vernon.. Σε μια καλή ταινία TMNT o Raph θα πήγαινε μόνος του και θα έφτυνε οποιαδήποτε βοήθεια.

Ο Shredder είναι Ninja Master και για να γίνει δυνατότερος φοράει μια ρομποτική στολή....και δεν ξαναβλέπουμε τον ηθοποιό. Ο Shredder λοιπόν είναι ένας άνθρωπος με ρομποτική στολή (με γελοία όπλα) που ξέρει να πολεμάει σαν Ninja.

Πάμε τώρα στο σενάριο. Για κάποιο λόγο ο Bay αποφάσισε να συνδέσει την μετάλλαξη των χελωνών με την April. Στην ταινία βλέπουμε πως τα χελωνάκια ήταν κάποτε (όταν η April ήταν 10 χρονών) τα Pet της. Ενώ παράλληλα ο επιστήμονας πατέρας της έκανε πειράματα πάνω τους. Το ίδιο ισχύει και για τον Splinter. O Splinter λοιπόν δεν είναι ο Hamato Yoshi όπως στο καρτούν ούτε ήταν κάποτε το pet του Hamato Yoshi αλλά ένας αρουραίος εργαστηρίου...ο οποίος αφού μεταλλάχθηκε βρήκε ένα βιβλίο για το Νιντζίτσου, το διάβασε και έγινε master. Κόβεις φλέβα κανονικά δηλαδή.

Το evil Plot του Shredder είναι να ρίξει έναν ιό στην Νέα Υόρκη και αφού αυτός μόνο θα έχει το αντίδοτο να κατακτήσει την Νέα Υόρκη. Γιατί όμως την Ν.Υόρκη; Κανείς δεν ξέρει. Είμαι σίγουρος ούτε ο σεναριογράφος δεν έχει ιδέα.

Η ταινία είναι ακόμα χειρότερη και από την τρίτη που βγήκε το 1993. Μάλιστα για να την κάνουν ακόμα χειρότερη αποφάσισαν να καταστρέψουν στις παιδικές μας ψυχές και το φορτηγάκι των TMNT. Πραγματικά ήθελα να πυροβολήσω τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο ή όποιον άλλον είχε αυτή την ιδέα.

Μείνετε μακριά από αυτή την ταινία. Ειδικά αν μεγαλώσατε με τα TMNT. Κακοί ηθοποιοί, κακό CG, κακό Voice Acting και σενάριο θα καταστρέψουν τις αναμνήσεις από την παιδική σας αθωότητα σε χρόνο μηδέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου