Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014

Robo-Page


Μας είχαν υποσχεθεί ιπτάμενα αυτοκίνητα! Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα! Μας είχαν υποσχεθεί εκδρομές στο φεγγάρι! Ούτε αυτό! Μας είχαν υποσχεθεί ρομπότ που θα κάνουν τις χαζοδουλειές μας! Αυτό μας το υπόσχονται ξανά! Η τουλάχιστον αυτό υποσχέθηκε ο γνωστός μας Larry Page, συνιδρυτής της google.

Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε καθημερινές δουλειές που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κουραστεί να κάνουν. Και τον πιστεύω. Πραγματικά η τεχνολογία έχει προχωρήσει με μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια. Η τεχνητή νοημοσύνη σιγά σιγά ξεπερνάει το βρεφικό στάδιο, οι υπολογιστές έχουν περισσότερη ισχύ με λιγότερη κατανάλωση και όλα φαίνονται να βαίνουν προς την για πολλά χρόνια υποσχόμενη "ξεκούραση" του ανθρώπου από τις δύσκολες και επαναλαμβανόμενες βαρετές εργασίες. Όλα καλά λοιπόν για την ανθρωπότητα! Ή μήπως όχι!

Η αντικατάσταση των ανθρώπων από μηχανές σίγουρα θα δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα σε πολλές οικογένειες. Ας σκεφτούμε έναν άνθρωπο που το μόνο που ξέρει εδώ και πολλά χρόνια για να ζήσει τα παιδιά του είναι να οδηγεί ταξί. Μια μέρα λοιπόν απολύεται για να αντικατασταθεί από το TAX-101, το νέο επίτευγμα της τεχνολογίας που μπορεί να δουλεύει 24/7 και να έχει μικρό κόστος συντήρησης. Πως αυτός ο άνθρωπος θα ζήσει την οικογένεια του; Φυσικά ο Page χέστηκε αφού ο δικός του τραπεζικός λογαριασμός είναι γεμάτος με δολάρια.

Θα πει κάποιος πως σε μερικά χρόνια η κατάσταση θα εξισορροπηθεί. Ναι, ίσως! Όμως μέχρι να εξισορροπηθεί οικογένειες θα πεινάσουν. Σε μια οικονομική κατάσταση που τα τελευταία χρόνια δεν θα την περιέγραφε κανείς και ρόδινη το να χάσει κάποιος την δουλειά του γιατί θα αντικατασταθεί από μια αποδοτικότερη μηχανή θα ήταν καταστροφικό για πολλές οικογένειες.

Δεν θα διαφωνήσω πως ο άνθρωπος πρέπει να απαλλαγεί από χαζοεργασίες που το κάνουν λιγότερο δημιουργικό. Σίγουρα το να κάνει κανείς αυτό που θέλει να κάνει και όχι μια καταναγκαστική βαρετή εργασία είναι καλύτερο για όλους. Όμως κάθε πράγμα πρέπει να έρχεται στην ώρα του. Ο άνθρωπος δεν είναι ακόμα έτοιμος να δεχθεί τέτοιες τεχνολογίες. Το σύστημα που έχει χτίσει δεν ευνοεί κάτι τέτοιο.

Αν κάποιος χάσει την δουλειά του θα αναγκαστεί πάλι να κάνει μια άλλη δουλειά που δεν θέλει ίσως να κάνει μόνο και μόνο για να επιβιώσει. Οπότε βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο. Φυσικά τα μεγάλα κεφάλια των εταιρειών θέλουν να μας δείχνουν μια όμορφη και ρόδινη ζωή με τεχνολογία που μας βοηθάει σε κάθε μας βήμα. Ο σκοπός όμως όλων αυτών είναι η πώληση. Αν η google αύριο έβγαζε μηχανές που οδηγούν ταξί και πουλούσε το προϊόν της θα έβγαζε πολλά εκατομμύρια δολάρια και θα εκπλήρωνε τον σκοπό κάθε εταιρείας, το κέρδος. Αντίστοιχα αυτοί που θα αγοράσουν τα ταξί θα εκπληρώσουν τον δικό τους σκοπό...το κέρδος. Η ικανοποίηση του πελάτη για κάθε εταιρεία είναι συνήθως ο τρόπος που θα τους φέρει περισσότερα λεφτά και όχι ο ίδιος ο σκοπός (όπως θέλουν να μας πείσουν σε διάφορες διαφημίσεις).

Το πρώτο βήμα λοιπόν για να απαλλαγεί ο άνθρωπος από καταναγκαστική εργασία δεν είναι να εφέυρουμε τις μηχανές που θα το κάνουν Αυτό είναι σίγουρο πως θα γίνει. Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες που ο άνθρωπος θα μπορεί να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει. Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι. Χρόνια τώρα οι τεχνολογία γίνεται όλο και καλύτερη. Παγκόσμια πολιτική κατάσταση όμως γίνεται όλο και χειρότερη...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου