Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Greek Gamer No16: Metal Slug για Arcades


Στο σημερινό review έχουμε το πιο γνωστό ίσως, από τα run and gun παιχνίδια που έκαναν την εμφάνιση τους στα arcades, το Metal Slug. Αναπτύχθηκε από την Nazca Corporation και το Publishing έγινε το 1996 από την γνωστή για τα εντυπωσιακά της beat m up SNK. Το Metal Slug ήταν τόσο επιτυχημένο που μεταφέρθηκε σε πολλές κονσόλες όπως το Playstation, το Sega Saturn, το Wii, το Game Boy advance, το Playstation 2 και φυσικά στο Neo Geo.

Ο διαβολικός στρατηγός Morden προσπαθεί να κατακτήσει το κόσμο με την βοήθεια ενός στρατού επαναστατών. Σε μία από τις επιθέσεις του παίρνει τον έλεγχο ενός υπερόπλου με την ονομασία Metal Slug. Το Metal Slug είναι ένα πανίσχυρο τανκ κατασκευασμένο να έχει μεγάλο firepower και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε terrain μάχης. Η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας είναι ο Λοχαγός Marco και ο υπολοχαγός Tarma, δύο ειδικευμένοι στρατιώτες εκπαιδευμένοι από την Falcon Strike Force. Αποστολή τους είναι να επιτεθούν και να καταστρέψουν τη βάση του στρατηγού Morden αλλά και να εξαφανίσουν οποιαδήποτε ύπαρξη του υπερόπλου Metal Slug.

Το Gameplay του παιχνιδιού είναι απλό. Μάχεσαι μόνος ή με κάποιον φίλο σου έναντι των ορδών του στρατού του στρατηγού Morden. Στο τέλος κάθε επιπέδου αντιμετωπίζεις έναν ισχυρό boss. Κατα την διάρκεια του κάθε επιπέδου πρέπει να ελευθερώσεις όσο το δυνατόν περισσότερους prisoners of war. Όσο περισσότερους POW ελευθερώνεις τόσο περισσότεροι οι πόντοι που συσσωρεύονται στο τέλος κάθε επιπέδου. Τα όπλα σου για την μάχη ενάντια στον Morden είναι, εκτός από το αρχικό σου πιστόλι και τις χειροβομβίδες, ένα Heavy Machine Gun, ένα Flame Thrower και φυσικά το Rocket Launcher. Όλα τα shooters πρέπει να έχουν ένα Rocket Launcher.
Σε κάποια επίπεδα μπορεί να βρείτε και μυδραλιοβόλα ή το υπέρτατο υπερόπλο Metal Slug.

Οι λεπτομέρειες των hand-drawn γραφικών του παιχνιδιού είναι πέρα από κάθε φαντασία. Η τεχνολογία του MVS της SNK ήταν αρκετά προχωρημένη το 1996 για τα 2D γραφικά και οι δημιουργοί είχαν δώσει πολλούς τίτλους με υπέροχα γραφικά. Τα Backgrounds έχουν εξίσου την ίδια λεπτομέρεια και πολλά από τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού μπορούν να καταστραφούν.
Το animation των χαρακτήρων, των οχημάτων και των backgrounds είναι πλούσιο και αν το συνδυάσουμε με τις ορδές των εχθρών που προσπαθούν να σε στείλουν στον άλλο κόσμο ή στην προκειμένη περίπτωση στη τσέπη σου για να πιάσεις και να ρίξεις το επόμενο νόμισμα, μπορούμε απλά να πούμε πως γίνεται ο κακός χαμός.

Τα μουσικά θέματα δίνουν μια επική αίσθηση στο παιχνίδι και σε βάζουν περισσότερο στο κλίμα. Τα εύσημα βέβαια γι αυτό θα πρέπει να δοθούν στο συνθέτη Takushi Hiyamuta. Τα εφέ έχουν μεγάλη ποικιλία, από τους διαφορετικούς ήχους των όπλων μέχρι και τα one-liners των boss fights. Δεν είναι λίγο να είσαι μέσα στο πυρετό της μάχης και ενώ έχεις ένα αδύναμο πιστολάκι να ακούς ξαφνικά “Heavy Machine Gun”. Χαρακτηριστικό των εξαίσιων ηχητικών εφέ είναι και η ύπαρξη του περίφημου Wilhelm Scream

To Metal Slug έγινε μεγάλη επιτυχία και κατάφερε να συνεχιστεί με αρκετά sequels. Η μεγάλη επιτυχία του οφείλεται στα υψηλά επίπεδα διασκέδασης που προσφέρει, και κυρίως στο two players mode. Αυτός μάλιστα είναι ο καλύτερος τρόπος να το απολαύσεις. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως το Metal Slug είναι η εξέλιξη του παλιού καλού contra της Konami. Όμως η βασική ιδέα του παιχνιδιού βασίζεται σε ένα παιχνίδι που προηγήθηκε περίπου μια δεκαετία πριν και είναι λιγότερο γνωστό.


Στο επόμενο review λοιπόν θα δούμε τον “παππού” του Metal Slug ένα παιχνίδι λιγότερο γνωστό κυρίως για το πολιτικό του περιεχόμενο που λογοκρίθηκε στην Αμερική και την Ευρώπη. Μέχρι τότε το Metal Slug μπορείτε να το απολαύσετε σε πολλές από τις σύγχρονες πλατφόρμες. Οπότε συνδεθείτε στο PSN σας ή στο XBOX Live και κατεβάστε το. Ή αν θέλετε λίγο πιο αυθεντική arcade experience κατεβάστε το στο MAME.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου