Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Το χάπι της Google


Τελικά μερικές φορές είναι σαν η πραγματικότητα να αντιγράφει την φαντασία. Στην αμερικανική σειρά Fringe είχαμε δει την εταιρεία Massive Dynamic να έχει κάνει μεγάλες ανακαλύψεις σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας και της ιατρικής (αλλά και σε άλλους σκοτεινότερους τομείς). Όλα αυτά στη σειρά είχαν γίνει με γοργούς ρυθμούς εξαιτίας των δύο επιστημόνων που ίδρυσαν την μεγάλη αυτή εταιρεία του William Bell και του Walter Bishop. Στα ίδια χνάρια όμως μοιάζει να κινείται και η πραγματική και γνωστότερη σε μας Google.

Αφού λοιπόν η google κατάκτησε το internet (search engine, cloud storage, ψυχαγωγία), άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε (andoird), άλλαξε τον τρόπο που κινούμαστε (google maps, google earth) τώρα προχωράει ένα βήμα παραπέρα προσπαθώντας να μας κάνει πιο υγιείς (άλλωστε ένας υγιής πελάτης είναι πάντα καλύτερος από έναν νεκρό πελάτη) προσπαθώντας να επινοήσει ένα χάπι που μπορεί να προβλέπει τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες.

Το χάπι αυτό που φιλοδοξεί να κατασκευάσει η google θα περιέχει νανοσωματίδια που θα μπορούν να "εξετάζουν" το σώμα μας και με ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι που θα φοράει ο "εξεταζόμενος" θα μπορεί να έχει την σχετική διάγνωση για το σώμα του. Μοιάζει βγαλμένο από σειρά επιστημονικής φαντασίας (γι αυτό και ο πρόλογος για την σειρά fringe) όμως η αλήθεια είναι πως πολλά από αυτά που βλέπαμε σε σειρές επιστημονικής φαντασίας πριν 20 ή 30 χρόνια (σε κάποιες περιπτώσεις τα διάβαζαν οι πρόγονοι μας σε βιβλία) γίνονται πραγματικότητα.

Αν η Google καταφέρει να πετύχει αυτό το στόχο πιστεύω πως θα είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της ανθρωπότητας εδώ και περίπου 20 χρόνια (το internet θεωρώ πως ήταν η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη του ανθρώπου που άλλαξε τη ζωή του, όπως η τυπογραφεία, η ηχογράφηση και ο κινηματογράφος).

Αν και δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν της θρησκευτικές προλήψεις περί του 666 και τα σχετικά με την έλευση του αντίχριστου είναι μια εφεύρεση που εύκολα σε μοχθηρά χέρια μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί το σλόγκαν της Google να είναι "Do no evil" όμως αν σκεφτούμε τις αποκαλύψεις του Snowden πριν μερικά χρόνια θέτει το σλόγκαν της υπό αμφισβήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου