Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Ο θάνατος του...Desktop PC


Σάββατο πρωί σήμερα και αποφάσισα να χαζέψω βιντεάκια στο youtube. Έτσι λοιπόν έπεσε...το ποντίκι μου πάνω σε ένα βίντεο με τίτλο "The Death of Destkop PC" στο οποίο - όπως προδιαθέτει και ο τίτλος του - αναφέρει πως τα Desktops έχουν πεθάνει και την σειρά τους έχουν πάρει τα tablets και τα laptops. Παρακάτω υπάρχει το σχετικό βίντεο:


Για να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. "Καταρρίπτουν" λέει το επιχείρημα πως τα Desktops έχουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο γιατί υπάρχει ένα USB stick με αποθηκευτική ικανότητα 1TerraByte. Οκ, υπάρχει αυτή η τεχνολογία. Όμως πόσος κόσμος θα μπορούσε να διαθέσει 900$ για να πάρει μία τέτοια συσκευή όταν ο δίσκος του 1 TerraByte κοστίζει περίπου 60$. Τα 900$ μόνο για φορητό αποθηκευτικό μέσω είναι απαγορευτικά για τον απλό χρήστη. Εγώ πάντως δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει 9 κατοστάρικα για να αγοράσει 1 TerraByte.

Το επόμενο επιχείρημα τους είναι το cloud storage. Ναι, φυσικά υπάρχει αυτή η υπηρεσία και μάλιστα σου δίνουν κάμποσα GB για να κάνεις τη δουλειά σου και ομολογώ πως είναι αρκετά βολική αυτή η υπηρεσία. Όμως αμφιβάλω αν μπορεί να αντικαταστήσει τον δικό σου αποθηκευτικό μέσω. Ένα από τα αρνητικά του cloud storage είναι η άκρως απαραίτητη πρόσβαση στο Internet. Χωρίς αυτήν η υπηρεσία προφανώς δεν υπάρχει. Άρα, αν για οποιονδήποτε λόγο έχεις ξεμείνει από Internet αποχαιρέτα τα δεδομένα σου μέχρι να αποκτήσεις ξανά πρόσβαση. Ένα άλλο αρνητικό του cloud storage είναι το τι είδους δεδομένα μπορείς να αποθηκεύσεις. Αν για παράδειγμα έχεις ripped ένα mp3 τότε η υπηρεσία για παράδειγμα του Dropbox θα σου το διαγράψει. Ακόμα φυσικά και αν έχεις αγορασμένο το CD και θέλεις απλά να έχεις backup του αγαπημένου σου τραγουδιού. Το άλλο πρόβλημα είναι η ταχύτητα. Ωραίο το cloud αλλά αν η ταχύτητα του internet δεν εξισωθεί ποτέ με την ταχύτητα και τα πρωτόκολλα των διαύλων επικοινωνίας ενός Η/Υ τότε δεν θεωρώ πως το cloud μπορεί να αντικαταστήσει τον Hard Drive σου.

Στο επόμενο σημείο λοιπόν των τρομερών επιχειρημάτων τους έχουμε τα smartphones. Ναι, φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το smartphone σου στο σταθμό του τρένου και να μπεις στο facebook ή να διαβάσεις τα email σου. Όμως πραγματικά ο σκοπός τον smartphones είναι αυτός. Να μπορείς να κάνεις βασικές λειτουργίες On The Go. Δεν είναι εύκολο να πάρεις το smartphone σου και να γράψεις ολόκληρο βιβλίο. Και δεν είναι εύκολο γιατί δεν έχει φτιαχτεί για αυτόν το σκοπό.

Φυσικά η τεχνολογία των tablets μπορεί ίσως να βοηθήσει κάποιον επαγγελματία σε συγκεκριμένα πράγματα. Όπως για παράδειγμα δείχνει το video έναν φωτογράφο που βλέπει στο φτερό τις φωτογραφίες που τραβάει. Φυσικά η τεχνολογία των tablets θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιες τέτοιες μικροδουλειές όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα destkops δεν έχουν το ρόλο τους αφού ένας επαγγελματίας ίσως χρησιμοποιήσει το τάμπλετ του για να τραβήξει φωτογραφία όμως για το retouch θα καθίσει αναπαυτικά στο γρηγορότερο και πιο αξιόπιστο PC του.

Στη συνέχεια μας προτείνουν το Microsoft Surface 2 που είναι γρηγορότερο από τα άλλα tablet. Εντάξει...όμως και πάλι κοστίζει πολλά και δεν μπορεί να δώσει την άνεση και την επεξεργαστική ισχύ ενός Desktop.

Έτσι έφτασαν στο τελικό συμπέρασμα πως δεν χρειάζεσαι πλέον Desktop PC. Φυσικά ξέχασαν να μιλήσουν για τους κολλημένους PC Gamers που φτιάχνουν το PC τους κομμάτι κομμάτι για να μπορούν να απολαύσουν την αιχμή της τεχνολογίας γραφικών. Ξέχασαν να αναφέρουν την δυνατότητα να επιδιορθώσεις εύκολα το PC σου μόνος σου χωρίς να πρέπει να αγοράσεις μια συγκεκριμένη motherboard από την συγκεκριμένη εταιρία που μπορεί να σου κοστίσει όσο και το tablet ή το laptop που αγόρασες. Ξέχασαν να αναφέρουν όλους αυτούς που θέλουν ταχύτατα μηχανήματα για επεξεργασία video και 3D rendering. Ξέχασαν να αναφέρουν την δυνατότητα να συνθέσεις ένα desktop που να κάνει τα πάντα. Τα Desktops δεν έχουν πεθάνει ακόμα και πιστεύω πως έχουν ακόμα ζωή. Ας μην βγάζουμε συμπεράσματα με τις μόδες των τελευταίων ετών που ήρθαν και θα φύγουν ξανά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου