Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

Greek Gamer No 13: Double Dragon για NES


Το 1987, την χρονιά δηλαδή που η Ελλάδα κέρδιζε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ, είχαμε την τύχη να δούμε στις σκοτεινές γωνίες των μπαρ και των ουφάδικων το double dragon. Για όσους δεν γνωρίζουν το double dragon ήταν ένα beat m up που μπορούσε να παιχτεί από 2 παίχτες ταυτόχρονα. Οι παίχτες έπαιρναν τον ρόλο 2 αδελφών του Billy και Jimmy Lee και έδερναν κόσμο και κοσμάκη με σκοπό να σώσουν την φίλη τους από τα χέρια της οργάνωσης Black Warrior. Έναν χρόνο μετά το παιχνίδι έκανε την εμφάνιση του στο NES.

Ενώ λοιπόν στα Arcades το Double Dragon έδινε την δυνατότητα να παίζουν δύο παίχτες ταυτόχρονα, στο NES αυτή η επιλογή αφαιρέθηκε. Ο παίχτης έπαιρνε τον ρόλο του ενός από τα δύο αδέλφια, του Billy Lee. Ακόμα και η επιλογή του διπλού έδινε την δυνατότητα να παίξουν δύο παίχτες, τον ίδιο χαρακτήρα, εκ περιτροπής. Ο μόνος τρόπος για να παίξουν δύο παίχτες ταυτόχρονα ήταν ένα 1 on 1 mini game σε στυλ street fighter αλλά όχι εξίσου καλό. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να θυμάται αυτό το mode του παιχνιδιού.

Τα γραφικά δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάζουν αφού μοιάζουν με ζωγραφιές πεντάχρονου. Η επιλογή των χρωμάτων όμως μπορώ να πω πως μου αρέσει. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς ακριβώς τα ίδια γραφικά των arcades και στο NES  αλλά μπορούσαν να δουλευτούν λίγο περισσότερο.

Άξια μνήμης είναι η μουσική του παιχνιδιού. Τα περισσότερα levels έχουν ωραία catchy μουσικούλα. Το theme δε της εισαγωγής σε βάζει στη διάθεση να βγεις στο δρόμο και να δείρεις τους ημίγυμνους κακούς που απήγαγαν το κορίτσι σου. Τα εφέ είναι τυπικά αλλά ικανοποιητικά για το 8 μπιτο μηχανηματάκι της Nintendo.

Μια άλλη διαφορά του Double Dragon στο NES σε σχέση με το arcade είναι το level up system. Κάθε γροθιά ή κλωτσιά που φιλοδωρείς τον αντίπαλο σου δίνει πόντους. Κάθε 1000 πόντους κερδίζεις μια καρδιά που αυτό σημαίνει μαθαίνεις μια έξτρα κίνηση. Έτσι ξεκινάς με το να μπορείς να ρίχνεις κλωτσιές και μπουνιές και στη συνέχεια μαθαίνεις να κάνεις σεξουαλικά παιχνίδια με τους μακρυμάλλιδες αντιπάλους σου. Πατώντας τα δύο κουμπιά μαζί εκτελείς ένα άλμα, κίνηση χρήσιμη σε κάποια Levels του παιχνιδιού με platforming στοιχείο.

Οι τεχνικοί περιορισμοί του NES έκανε το παιχνίδι αρκετά buggy. Δεν θα δείτε ποτέ πάνω από δύο εχθρούς κάθε φορά στη οθόνη και θα χάσετε πολλές φορές χωρίς να φταίτε εσείς. Όμως τα bugs είναι καμιά φορά ιδιαιτέρως βοηθητικά. Για παράδειγμα στο τελικό κακό της δεύτερης αποστολής αρκεί απλά να απομακρυνθείτε από αυτόν και...voila περάσατε στο επόμενο level. Ένα ακόμα hint που δεν ξέρω αν είναι bug ή feature ( άλλωστε για τους προγραμματιστές κάθε bug μπορεί να είναι feature σε ένα πρόγραμμα) είναι να κερδίσετε όλους τους κακούς το πρώτου mission με γροθιές. Έτσι ανεβάζεται level γρηγορότερα.

Το Double Dragon έκανε μεγάλη επιτυχία τόσο στα arcades όσο και στο NES. Έγινε Port σχεδόν σε όλες τις γνωστές κονσόλες και home computers ακόμα και στο παλαιολιθικό Atari 2600. Όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με το Double Dragon σίγουρα θα περάσει ευχάριστα την ώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου