Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

Batman: Η ψυχολογία του Σκοτεινού Ιππότη


Η πρώτη μου επαφή με τις περιπέτειες του σκοτεινού ιππότη ήταν όταν άνοιξαν τα δύο μεγάλα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα, το Mega και ο ANT1. Το μεν Mega είχε μια σειρά κινουμένων σχεδίων Batman της δεκαετίας του '70, φυσικά της Hanna-Barbera, το δε ANT1 είχε τις Live Action περιπέτειες της νυχτερίδας από την δεκαετία του '60. Την ίδια περίπου περίοδο που άνοιγαν τα ιδιωτικά κανάλια και ετοίμαζαν να μας παρουσιάσουν τις περιπέτειες του διάσημου υπερήρωα έβγαινε στους κινηματογράφους και η πρώτη "σκοτεινή" ταινία Batman. Από τότε ο Batman είναι ο νούμερο 1 υπερήρωας μου (ακολουθεί ο Σέρλοκ Χολμς). Αυτό που με προσελκύει στο Batman όμως είναι η προσωπικότητα του. Παρακάτω θα αναλύσω τι ακριβώς με τραβάει στον σκοτεινό υπερήρωα.

Το πρώτο πράγμα που με έκανε να "αγαπήσω" τον Batman ήταν το τραγικό origin του. Σε μικρή ηλικία έζησε μπροστά στα μάτια του την δολοφονία των γονιών του. Αυτό το γεγονός άλλαξε ολόκληρη τη ζωή του. Αντί λοιπόν να κλαίγεται γι αυτό που του συνέβει πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Αποφάσισε να εξελίξει τον εαυτό του σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην αφήσει να συμβεί σε άλλους αυτό που συνέβει σε αυτόν. Αυτή η αντίδραση του δείχνει έναν δυνατό άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που αν βάλει έναν στόχο στο μυαλό του θα κάνει τα πάντα για να τον υλοποιήσει.

Η μεγαλύτερη λοιπόν δύναμη του Batman δεν είναι τα τεχνολογικά επιτεύγματα που κουβαλάει κάθε νύχτα στη ζώνη του. Είναι η δύναμη της θέλησης. Είναι τόσο ισχυρή η δύναμη της θέλησης που αποτελεί την υπερδύναμη του. Ο Batman είναι ένας απλός άνθρωπος. Δεν έχει υπερδυνάμεις, δεν πετάει, δεν ρίχνει laser από τα μάτια του. Η μόνη δύναμη που έχει είναι να συγκρατεί τον εαυτό του, να βάζει έναν στόχο και να τον ολοκληρώνει με οπουδήποτε τίμημα. Χωρίς αυτή την δύναμη ο Batman δεν θα είχε ποτέ τις ικανότητες που έχει. Ένα απλός άνθρωπος χωρίς ισχυρή θέληση δεν θα μπορούσε ποτέ να αξιοποιήσει όλα του τα ταλέντα στον υπέρτατο βαθμό.

Η αγωνία του να είναι πάντα στο pick των ικανοτήτων του κάνει τον Batman έναν άνθρωπο που δεν κοιμάται ποτέ. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Μελετάει κάθε κατάσταση και προετοιμάζεται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Έτσι για παράδειγμα μπορεί στο οπλοστάσιο του να έχει σχέδια καταστολής ολόκληρης της Justice League για την περίπτωση που κάποια από τα μέλη της ξεφύγουν από τον...καλό δρόμο. Σαν ένας σπουδαίος σκακιστής δεν αφήνει την παραμικρή κίνηση του αντιπάλου του χωρίς να την αναλύσει με σκοπό να αξιοποιήσει πιθανές αδυναμίες στο μέλλον. Δεν αφήνει ποτέ τον εαυτό του να ξεκουραστεί.

Αν από αυτή την περιγραφή κάποιοι πουν πως ο Batman μοιάζει σαν ένας άνθρωπος χωρίς αδυναμίες τότε πέφτουν έξω. Οι άνθρωποι που είναι γύρω του για τον Batman είναι σημαντικοί. Πρώτος φυσικά σε αυτή τη λίστα είναι ο πιστός του μπάτλερ, Alfred. Είναι αυτός που τον μεγάλωσε μετά τον θάνατο των γονιών του. Ήταν ο μοναδικός γονιός και σύμβουλος που είχε σε όλα τα δύσκολα χρόνια της εξέλιξης του. Φυσικά μετά είναι οι Robin. Είτε αυτός είναι ο Dick Grayson, ο Jason Todd ή ο Tim Drake. Είναι οι μαθητές του και αισθάνεται πως πρέπει να τους προστατέψει (αν και στην περίπτωση του Jason Todd δεν τα κατάφερε). Ο Gordon δεν είναι απλά ένας σύμμαχος του αλλά κάποιες φορές ίσως αντικαθιστά την πατρική φιγούρα που δεν είχε σαν παιδί. Φυσικά μετά έχουν την Thalia και την Selina Kail σαν love interests. Κάθε ένας απο αυτούς τους ανθρώπους αποτελούν αδυναμία του Batman.

Η περιγραφή προσωπικότητας Mayers - Briggs που ταιριάζει στον σκοτεινό ιππότη είναι ο INTJ. Είναι εσωστρεφής και δύσκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει τι έχει στο μυαλό του. Η σημαντικότερη σκέψη που τον κυβερνάει είναι να βελτιώσει τις μεθόδους του ώστε να είναι αποτελεσματικότερος σε αυτό που κάνει. Φυσικά, ως ένας από τους μεγαλύτερους ντετέκτιβ, έχει υπερανεπτυγμένη διαίσθηση.

Πιστεύω πως ο Batman είναι από τους δημοφιλέστερους super-heroes εδώ και πολλά χρόνια γιατί παρά το γεγονός πως δεν έχει καμία υπερδύναμη όπως οι άλλοι ήρωες έχει καταφέρει θεωρείτε ισάξιος αυτών. Μοιάζει σαν οι 12 θεοί του Ολύμπου να δέχτηκαν έναν άνθρωπο για ισάξιο τους.

Ακολουθεί ένα documentary του History Channel σχετικά με τον Batman:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου