Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014

Richard Stallman: Ο εξτρεμιστής που μας διδάσκει την ελευθερία...


Ο Richard Stallman είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην τεχνολογία της πληροφορικής. Μπορεί το γνωστότερο του πρόγραμμα, ο EMACS, να μην είναι γνωστό σε πολλούς και να χρησιμοποιείται από ακόμα λιγότερους αλλά η συνεισφορά του στην πληροφορική σχετίζεται περισσότερο με την ιδεολογία του Χάκερ που χωρίς αυτή αρκετές συσκευές και υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε κατά κόρων δεν θα υπήρχαν.

Ο Stallman έχει πτυχίο φυσικού και το μεταπτυχιακό του είχε να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη. Γεννημένος το 1953 ασχολήθηκε με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όταν ακόμα ο όρος ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν συνδεδεμένος με τεράστια κατασκευάσματα στα δωμάτια των πανεπιστημίων. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε πως είναι από την "πρώτη γενιά" χάκερς που μοιράζονταν τις γνώσεις και τα προγράμματα τους με σκοπό την βελτίωση και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το 1984 ο Richard Stallman ιδρύει το Free Software Foundation στο οποίο ο καθένας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, να τροποποιήσει και να διανέμει ελεύθερα το λογισμικό. Ένα από τα μεγαλύτερα projects ήταν η δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος βασισμένο σε αυτή την φιλοσοφία. Το λειτουργικό ονομάστηκε GNU Operating System αλλά για χρόνια έλειπε το βασικότερο του κομμάτι, ο πυρήνας. Χρόνια μετά ο Linus Torvalds με χρήση εργαλείων που είχαν αναπτυχθεί για το GNU Operating System έφτιαξε τον πρώτο πυρήνα του Linux.

Η ελευθερία του λογισμικού διέπεται από 4 βασικούς κανόνες (ή ελευθερίες όπως τις ονομάζει ο Stallman):

Ελευθερία 0: Η ελευθερία να μπορείς να τρέχεις το πρόγραμμα όπως εσύ θέλεις

Ελευθερία 1: Ελευθερία να μελετήσει ο καθένας τον κώδικα και να τον τροποποιήσει έτσι ώστε να κάνει αυτό που θέλει.

Ελευθερία 2: Ελευθερία να μπορείς να διανέμεις αντίγραφα του προγράμματος

Ελευθερία 3: Ελευθερία να διανέμεις αντίγραφα με τις τροποποιήσεις του προγράμματος

Όταν το Linux άρχισε να γίνεται δημοφιλές ο Stallman ήρθε σε ρήξη με μια μεγάλη μερίδα των χάκερς αφού θέλησαν, για εμπορικούς σκοπούς, να κάνουν rebrand την πολιτική του ελεύθερου λογισμικού με την ονομασία Open Source με στόχο να προσελκύσουν τον επιχειρηματικό κόσμο. Η βασική του διαφωνία ήταν στην φιλοσοφία. Το Free Software έχει να κάνει με την ελευθερία του λογισμικού ενώ το Open Source προσπαθεί να δώσει ποιοτικό λογισμικό.

Οι απόψεις του είναι πάντα σημαντικές σε ό,τι αφορά την ελευθερία και τα προσωπικά δεδομένα. Ο ίδιος δεν είχε ποτέ κινητό τηλέφωνο, ονομάζει όλα τα iProducts της apple iBads, ζει στα γραφεία του Free Software Foundation και στον υπολογιστή του δεν υπάρχει ίχνος λογισμικού που να μην ανήκει στην κατηγορία του Free Software. Από πολλούς χαρακτηρίζεται εξτρεμιστής και όχι άδικα.

Χωρίς την δική του εξτρεμιστική φιλοσοφία δεν θα είχαμε ποτέ Linux, Android, Google και πολλά άλλα προγράμματα και υπηρεσίας αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλα αυτά βασίζονται πάνω σε προγράμματα που ακολουθούν την φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού.

Σήμερα ο Stallman δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και πολλές από τις διαλέξεις του ή τις συνεντέυξεις του μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει στο youtube.

Χαρακτηριστική είναι η ομιλία του Stallman στο παρακάτω video:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου