Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

NSA και GCHQ υπέκλεπταν φωτογραφίες από υπολογιστές χρηστών του Yahoo!


Φυσικά και ξέρουμε όλοι πως παρακολουθούμαστε συνεχώς. Το ίντερνετ παρακολουθείται, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες παρακολουθούνται, ακόμα ίσως και η "κλασική" αλληλογραφία να παρακολουθείται. Υπάρχουν βέβαια και οι αφελείς που πιστεύουν πως επειδή δεν είναι εγκληματίες δεν τους παρακολουθεί κανένας. Για να δούμε όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Πρόσφατα λοιπόν βγήκε στην δημοσιότητα μια συνεργασία που είχαν η βρετανική μυστική υπηρεσία
GCHQ με την αμερικανική NSA με την οποία είχαν αναπτύξει το πρόγραμμα "οπτικό νεύρο". Με το πρόγραμμα αυτό λοιπόν μπορούσαν να συγκεντρώσουν φωτογραφίες από βιντεοκλήσεις χρηστών του Yahoo! ανεξάρτητα αν ήταν ύποπτοι για παράνομες δραστηριότητες ή όχι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες που συγκέντρωναν οι δύο αυτές καλοκάγαθες υπηρεσίες αφορούσαν επικοινωνίες με σεξουαλικό περιεχόμενο. Γιατί το να τον παίζεις στο internet έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των Αμερικανών και των Βρετανών.

Η Yahoo! δήλωσε πως δεν γνώριζε τίποτα για το γεγονός (και καλά) και ότι θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.

Κι αυτή την είδηση την έδωσε ο Σνόουντεν, ο άνθρωπος που μας λέει εδώ και περίπου έναν χρόνο τα αυτονόητα. Φυσικά και μας παρακολουθούν, αιώνες τώρα. Δεν περίμεναν την ψηφιακή εποχή για να το κάνουν. Απλά τώρα μπορούν να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο και να το κάνουν πιο εύκολα. Δεν ξέρω πόσοι νομίζουν πως τα προσωπικά τους δεδομένα είναι είναι ασφαλή.  Εγώ πάντως σε κάθε μου ενέργεια στο Ιντερνετ ξέρω ότι παρακολουθούμαι.

Τα στοιχεία που δίνω στο Ιντερνετ είναι στοιχεία που θα έδινα έτσι κι αλλιώς. Τα ανεβάζω στο ίντερνετ γιατί θέλω να βρεθούν. Αυτά που δεν θέλω να βρεθούν / διαβαστούν / προβληθούν τα κρατάω στο προσωπικό μου υπολογιστή ή ακόμα καλύτερα στη μνήμη μου.

Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι στο τι ανεβάζει ο καθένας στο ίντερνετ. Το πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες κυβερνήσεις  σε συνεργασία με τις εταιρίες βαδίζουν προς την υλοποίηση μιας Οργουελικής Ωκεανίας που θα ελέγχεται η κάθε μας κίνηση αν συνάδει με τα θελήματα της κυβέρνησης. Αυτό είναι το πιο τρομακτικό και όσο κι αν κάποιοι να  προσπαθούν να πνίξουν το λόγο των συνομοσιολόγων (εντάξει κάποιες από τις θεωρίες συνωμοσίας είναι γελοίες βέβαια) είναι ολοφάνερο πως βαδίζουμε σε παγκόσμια δικτατορία δύο ή τριών κυβερνήσεων.

Πηγές:
http://topontiki.gr/article/68717
http://www.theguardian.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου