Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Microsoft Office για...Linux


Σύμφωνα με διάφορα τεχνολογικά sites κυκλοφορεί μια φήμη πως η μεγάλη Microsoft αναπτύσσει μια έκδοση τους MS Office, της δημοφιλέστερης σουίτας γραφείου στο κόσμο, για Linux.

Η φήμη αυτή πολύ πιθανόν να προέρχεται από την κυκλοφορία του ms office για Android. To Android βασίζεται στον πυρήνα Linux κάτι που θα έκανε πολύ εύκολη την μετάβαση από το Android σε Linux. Όμως πόσοι χρήστες Linux θα ήθελαν να έχουν ms office.

H σουίτα γραφείου της microsoft είναι για πανάκριβη. Οι χρήστες συστημάτων Linux εδώ και πολλά χρόνια έχουν μάθει χωρίς αυτήν. Αρκετοί μάλιστα σκληροπυρηνικοί μπορεί να γράφουν τα κείμενα τους σε Latex και να μην δίνουν καν σημασία σε "σουίτες γραφείου". Το ερώτημα είναι ποιός θα διαθέσει το ποσό που ζητάει η microsoft για να έχει κάτι που μέχρι τώρα δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει και έκανε το ίδιο καλά την δουλειά του με άλλα προγράμματα.

Από την άλλη είναι η ελευθερία. Ένα μεγάλο μέρος των χρηστών συστημάτων Linux δίνουν μεγάλη σημασία στο αν ένα πρόγραμμα είναι proprietary ή όχι. Πως λοιπόν θα πεισθούν αυτοί οι χρήστες να περάσουν σε ένα proprietary πρόγραμμα? Μια πιθανή εικασία είναι πως η microsoft σκοπεύει να κάνει το office open source. Αν και αμφιβάλω αφού οι πολιτική της είναι πάντα η ίδια εδώ και χρόνια. Βέβαια όλοι έχουμε δικαίωμα στα όνειρα.

Πηγές:

http://techcrunch.com
http://www.eteknix.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου