Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Σέρλοκ εναντίων Σέρλοκ


Είμαι fan του Σέρλοκ Χολμς. Δεν έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών. Λατρεύω τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, το απίστευτα γρήγορο και ακριβές μυαλό του, τον ορθολογισμό του αλλά και τη σκοτεινή του πλευρά. Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έφτιαξε έναν χαρακτήρα που θα ψυχαγωγήσει πολλές γενιές ακόμα.

Οι ταινίες και οι σειρές για τον Σέρλοκ Χολμς είναι πολλές. Πληθώρα ηθοποιών έχουν προσπαθήσει να ζωντανέψουν τον μυθικό κύριο Σέρλοκ Χολμς. Όλοι τους κατάφεραν να δώσουν κάτι καινούριο και φρέσκο. Όμως δύο ηθοποιούς ξεχωρίζω και μπορώ να πω πως με πείθουν σαν Σέρλοκ Χολμς.

Ο πρώτος είναι ο Jeremy Brett από την σειρά "The Adventures of Sherlock Holmes". Ο Jeremy Brett ήταν ο ιδανικός Σέρλοκ Χολμς για την εποχή για την οποία αναφέρονται οι ιστορίες του. Η απεικόνιση ενός αεικίνητου, αυθάδη, ευφυή αλλά ταυτόχρονα με παρουσιαστικό καλοντυμένου 50άρη που σε πείθει με την εμπειρία του ήταν αυτό που κάποιος θα περίμενε να δει σαν Σέρλοκ Χολμς. Ο ίδιος ο Brett είχε δηλώσει: "Holmes is the hardest part I have ever played - harder than Hamlet or Macbeth".

Όλα τα επεισόδια εκείνης της σειράς ήταν μεγάλης ακρίβειας αναπαράσταση των βιβλίων του Ντόιλ. Η υπέροχη ερμηνεία του Brett ανέβαζαν ακόμα περισσότερο την ποιότητα της σειράς μέχρι...μέχρι που ο Brett άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα μανιοκατάθλιψης. Η φαρμακευτική του αγωγή στέρησαν από τον χαρακτήρα του Χολμς την σπιρτάδα με αποτέλεσμα η σειρά μετά το 1985 να μην είναι αυτή που ήταν. Όμως για χρόνια ο Jeremy Brett ήταν και - φαντάζομαι - θα είναι ο ιδανικότερος book-based Σέρλοκ Χολμς.

Και ερχόμαστε στον δεύτερο καλύτερο Σέρλοκ Χολμς. Πριν μερικά χρόνια οι παραγωγοί του Dr. Who αποφάσισαν να φτιάξουν μια σειρά στην οποία ο Σέρλοκ Χολμς θα βρισκόταν στο παρόν και θα είχε όλα τα gadget-άκια που του προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για να λύσει τα μυστήρια. Η σειρά  Serlock ήταν απίστευτη από τη πρώτη σεζόν. Η επανεγγραφή των ιστοριών του Χολμς σε έναν πιο σύγχρονο κόσμο ήταν άψογη. Το καλό σενάριο είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της σειράς μέχρι και την 3η σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν 1 μήνα περίπου. Αυτός όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Benedict Cumberbatch. Ένας Σέρλοκ με όλα τα γνωρίσματα του Brett αλλά νεότερος και περισσότερο "μπασμένος" στην τεχνολογία. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του εκμοντερνισμένου Σέρλοκ είναι το επίπεδο ευφυίας που  θυμίζει υπερευφυΐες ταινιών Χόλιγουντ κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό.

Ο Cumberbatch είναι ακόμα νέος και με την αναγνωρισιμότητα που του έχει δώσει ο Sherlock μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα στο μέλλον. Είναι πολύ καλός ηθοποιός κι έκτος από τον Σέρλοκ Χολμς έχει υποδυθεί άψογα και τον γνωστό επιστήμονα Stephen Ηawking. Έχει πολλά ακόμα να δώσει ως ηθοποιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου