Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013

Αδάμαστος: Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα


Μόλις πριν λίγες ώρες παρακολούθησα μια ταινία που σίγουρα θα την μελετάω στο μυαλό μου για την επόμενη εβδομάδα τουλάχιστον. Γενικά μου αρέσουν οι ιστορίες με θρυλικούς πολεμιστές, διαβολικούς μάγους, καλούς ιππότες και τέρατα που θέλουν να καταστρέψουν το κόσμο. Λάτρεψα τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (τόσο τα 3 βιβλία  όσο και τις 3 ταινίες), έχω διαβάσει μερικά βιβλία forgotten realms και σε γενικές γραμμές πάντα εντυπωσιάζομαι με αυτό που ονομάζουμε επική φαντασία. Όμως μέχρι πριν λίγο καιρό όλα αυτά είχαν ένα μειονέκτημα, δεν είχαν καθόλου Έλληνες δημιουργούς.

Σήμερα λοιπόν αποδείχτηκε το αντίθετο. Όχι μόνο έχουμε Έλληνες δημιουργούς που μπορούν να ασχοληθούν με το είδος αλλά μπορούν και να το κάνουν mainstream και στην Ελλάδα. Φυσικά μιλάω για μία ταινία που έχει συζητηθεί (αν και όχι όσο θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου) σε μεγάλα κανάλια της τηλεόρασης "Αδάμαστος: Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα".

Θα προσπαθήσω λοιπόν να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου ώστε να καταλάβει ο καθένας για τι είδους ταινία μιλάμε. Αν λοιπόν σε κάποιον άρεσε ο Άρχοντας τον Δαχτυλιδιών τότε ΠΡΕΠΕΙ να δει και αυτή την ταινία.  Άλλα ας το αναλύσουμε λίγο καλύτερα.

Ηθοποιοί: Η ταινία είναι ελληνική ναι. Όμως δεν θα βρείτε κανένα Γιάννη Μπέζο ή Πέτρο Φιλιππίδη ή Χριστόφορο Παπακαλιάτη. ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Εντάξει όσο ενθουσιασμένος κι αν είμαι δεν θα πω πως οι ερμηνείες είναι για Oscar. Αλλά αυτό έτσι κι αλλιώς δεν  μπορώ να το πω γενικά για τους Έλληνες ηθοποιούς. Εκτός σπανίων περιπτώσεων (πάντα μιλάω για ηθοποιούς που έχω δει εγώ, μπορεί να υπάρχουν άλλοι άγνωστοι ηθοποιοί που παίζουν μόνο στο θέατρο και να είναι εξαιρετικοί) οι Έλληνες ηθοποιοί δεν παίζουν φυσικά. Δεν ξέρω τι διάολο φταίει, είναι αυτά που λένε, είναι ο τρόπος που τους διδάσκουν. Εμένα δεν με πείθουν σε γενικές γραμμές εκτός σπάνιων περιπτώσεων. Έτσι λοιπόν ούτε και στον "Αδάμαστο" θα δούμε απίστευτες ερμηνείες εκτός 2 - 3 χαρακτήρες που ξεχωρίζουν. Παρά αυτού όμως όλοι οι ηθοποιοί παίζουν ικανοποιητικά.

Κοστούμια: Μία τέτοια ταινία βασίζεται πάρα πολύ στα κοστούμια και στον εξοπλισμό της. Πραγματικά δεν περίμενα ποτέ μια ελληνική παραγωγή να είχε τόσο ωραία κοστούμια. Οι ευγενείς φοράνε όμορφα χρωματιστά ρούχα, οι βάρβαροι προβιές ζώων, οι στρατιώτες πανοπλίες και πάει λέγοντας. Όλοι φοράνε τα ρούχα που θα έπρεπε να φοράν και μάλιστα δένουν τόσο όμορφα πάνω τους που δεν μπορείς να τους φανταστείς με τζιν και t-shirt. Τα όπλα υπέροχα από τα σπαθιά μέχρι τα daggers, από τα τόξα μέχρι το - μάλλον - μαγικό πιστόλι/βαλίστρα δεν κατάλαβα με ακρίβεια τι είναι.

Μουσική: Θα γράψω μόνο αυτό...Το θέλω σε CD. Τόσο το theme της ταινίας όσο και το τραγούδι που λέγαν οι στρατιώτες πριν την μάχη. Αν όχι σε CD έστω σε MP3. Αν όχι σε MP3 τότε φέρτε μου έναν βάρδο να μου το τραγουδάει το πρωί. Απλά το θέλω.

Εφέ: Ευτυχώς η ταινία γυρίστηκε το 2013 που πλέον οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν πολλά. Εντάξει δεν έγινε overuse των εφέ φτιαγμένα σε υπολογιστή αλλά νομίζω μόνο εκεί που ήταν άκρως απαραίτητα. Και ήταν πολύ καλά. Ακόμα και το τέρας που πολεμάει ο Dragar στο τέλος της ταινίας που δεν είναι φτιαγμένο σε υπολογιστή (νομίζω τουλάχιστον) ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο και έγραφε ωραία στην κάμερα χωρίς να το κάνει να φαίνεται ψεύτικο.

Σενάριο: Αν και το σενάριο έχει κανα δυο τρύπες...χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι. Μεγαλύτερες Χολυγουντιανές ταινίες έχουν Plot-holes στο μέγεθος της τρύπας του όζοντος.

Σύνολο: Η ταινία είναι μία από τις καλύτερες Ελληνικές ταινίες τα τελευταία 10 χρόνια. Μπράβο σε όλους που συμμετείχαν και χρηματοδότησαν για την πρώτη προσπάθεια του epic fantasy κινηματογράφου στην Ελλάδα. Μακάρι να πάει καλά και να δούμε και δεύτερη και τρίτη ταινία.

Δεν θα μιλήσω για το μικρό budget της ταινίας και για το crowdfunding όχι γιατί δεν τα θεωρώ σημαντικά αλλά δεν θέλω να πέσω στην παγίδα να πω "για το budget που είχαν ήταν καλή η ταινία". Η ταινία ήταν καταπληκτική. Τέλος. Δεν ήταν καταπληκτική τηρουμένων των οικονομικών αναλογιών. Ήταν απλά καταπληκτική. Αυτά είχα να βγάλω απο μέσα μου για την ταινία. Τώρα για την επόμενη εβδομάδα θα την ξαναφέρνω στη μνήμη μου γιατί λόγο δουλείας και απόστασης από το κέντρο δεν θα προλάβω να την δω και δεύτερη φορά όπως και θα το ήθελα. Θα περιμένω να βγει σε DVD.

Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την ταινία ας κάνει μια βόλτα από την σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/events/197543430432270/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου