Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤ: Ένας Ελληνικός Η/Υ

Την περασμένη εβδομάδα διάβασα στο retrocomputers.gr κάτι που μου έκανε τρομερή έκπληξη. Κάπου το μακρινό πλέον 1987 την χρονιά που ο Γκάλης μαζί με την παρέα του γινόνταν πρωταθλητές ευρώπης στο μπάσκετ μία Ελληνική εταιρία πληροφορικής, η Gigatronics, παρουσίαζε στον κόσμο έναν πρωτοποριακό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον ΚΑΤ.Θα με ρωτήσετε τι τρομερό έχει αυτός ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Εκτός λοιπόν το ότι είναι κατασκευασμένος από Έλληνες ήταν το ότι κατάφερνε να συνδυάσει τα IBM PC με το Apple II.
Τελικά ακόμα και στην πληροφορική μπορούμε να υλοποιήσουμε φοβερές ιδέες.

Το ΚΑΤ λοιπόν για να το πετύχει αυτό είχε δύο επεξεργαστές. Ο ένας ήταν Western Digital 65c816 για τις λειτουργίες του Apple και ο άλλος ένας κλασσικός Intel 8088 για τις λειτουργίες ενός IBM PC. Τέλος είχε έναν Intel 8741 για να γίνεται ο συντονισμός ανάμεσα στους δύο προηγούμενους. Το μηχάνημα ξεκινούσε σε Apple mode και γυρνούσε σε IBM mode με τον συνδυασμό των Alt-Ctrl-F9.


Είχαν κυκλοφορήσει δύο μοντέλα. Το ένα με δύο drives των 5.25'' με ένα τροφοδοτικό και ένα με σκληρό δίσκο και δύο τροφοδοτικά.

Το πρόβλημα βέβαια ήταν ότι ο υπολογιστής αυτός φτιάχτηκε στην Ελλάδα. Έτσι δεν κατάφερε να κάνει το μεγάλο ΜΠΑΜ και να κατακτήσει την τότε αγορά. Φυσικά η ερώτηση όλων είναι τι κατάληξη θα είχε το όλο θέμα αν ο υπολογιστής αυτός κατασκευαζόταν στην Αμερική.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την παρουσίαση του στο retrocomputers.gr εδώ και την πρόσφατη συνέντευξη των δημιουργών του εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου